Ruže čajevke – šta reči o njima a da to bude novo, da bude interesantno i zanimljivo? Mislim da nema ništa novo da se doda, ali napisaćemo od svega po malo, čisto da se podsetimo kako bi ruže trebalo saditi i negovati. Ruža je kraljica cveća i s pravom je dobila tu titulu. Divan ukras svake bašte – ruža, nekada se ponosila svojim krupnim i atraktivnim cvetovima. Pojavom čajevki, odnosno čajnog hibrida ruža, ova kraljica bašte je uspela objedini u jednoj vrsti nekoliko divnih osobina: otpornost, miris i dug period cvetanja. Iz tog razloga ove lepotice se sve češće mogu videti u baštama velikih ljubitelja ruža.

ruze cajevke

Ruže čajevke – opis

Čajevke ili mesečarke, kako ih još zovemo, razvijene su sredinom XIX veka kao prve moderne ruže i danas su najrasprostranjenije u svetu. Rastu u uspravnom grmu s krupnim, pojedinačnim i postojanim cvetovima na stabljici. Visina čajevki varira od 60-120 cm, zavisno od kultivara.

ruze cajevke - ruza metropolitan

Raskoš boja (od belih pastelnih, pa sve do jarko crvenih) i mirisa je još jedan od razloga zašto volimo ovo cveće. Što se tiče mirisa ruže on tokom dana može varirati. To zavisi od vlažnosti vazduha, starosti cveta, a naročito od trenutnog raspoloženja baštovana. Nekome će određeni kultivar biti mirisan, dok drugima neće. U mirisu ruža ćete najviše uživati ako ih posadite u blizini ulaznih vrata ili prozora, gde u letnjim noćima njihov miris struji u kuću.

ruze cajevke - ruza koning 1

Sadnja čajevki

Sve vrste ruža se mogu saditi u jesen ili na proleće. Jesenja sadnja je mnogo bolja (novembar mesec), jer sadnice imaju dovoljno vremena do proleća da razviju koren. Sadnice koje su u saksijama možete saditi tokom cele godine. Ružama odgovara zemljište blage kiselosti i tlo koje je bogato humusom. Što se tiče položaja, ruže obožavaju sunce. Potrebno im je minimum 5-6 h dnevno sunčeve toplote i svetlosti.

monica ruza cajevka

Čajevke najlepše izgledaju u grupama. Kada formirate ružičnjak sadite ih na rastojanju 60×60 cm. Nakon sadnje zalivanje je obavezno, naročito u letnjim mesecima.

Ružičnjak može biti bilo kog geometrijskog oblika, bitno je da dobro uskladite boje ili ako niste sigurni u miks boja, posadite sve ruže u jednoj boji, tu sigurno nećete pogrešiti. Kombinacija nekoliko jarkih boja može delovati neskladno. Taj nesklad “smirite” sadnjom belih ruža.

ruza mister lincoln

Najbolja pozadina za ruže je zelena boja. Zato ih i sadimo da oivičimo travnatu površinu. Najviše dolaze do izražaja kada se sade uz staze ili u blizini kuće. Pošto je cvet čajevki na vrhu stabljike, donji deo je nezanimljiv (drška i list). To se može rešiti sadnjom nižih ruža oko čajevki (mnogocvetne ili polegle). Ne moraju to biti ruže, polegli četinari su odlično rešenje za sakrivanje donjeg dela biljke.

ruza ruzicasta

Orezivanje ruža

Orezivanje se obavlja u jesen. Prvo uklanjamo stare i oštećene grane (ukoliko je ruža starija). Ostavljamo tri do četiri mlade i kvalitetne grane koje će tokom cele godine obilno cvetati.

ruza crna

Zaštita tokom zime

Na jesen oko biljke stavite odstajalo stajsko đubrivo. Zbog kiše i snega, tokom zime će se hranljive supstance polako otapati i obogatiće tlo oko biljke. Pred zimu zaštitite ružu od hladnoće. To uradite tako što ćete nagrnuti zemlju na nju (debljina 5-10 cm). Kad otopli, na proleće, poravnajte tu zemlju.

holsteinperle ruza

 

Bolesti ruža

Lisna vaš najčešće napada ruže. Pored ovih štetočina može se pojaviti i crveni pauk. Bolesti ruža su pepelnica, plamenjača i crna pegavost. Primetićete da ruža boluje kada joj listovi izgube svežu zelenu boju i počnu se sušiti. Bilo kakvu promenu da vidite, obratite se stručnjacima u poljoprivrednim apotekama i oni će vam dati sredstvo s kojim ćete vaš problem rešiti.

Kratak vodič za sadnju i negu ruža možete pogledati na našem youtube kanalu.