Ruže

Ruže su najčešći stanovnici naših vrtova. Omiljene su kako zbog  mirisa, tako i zbog  predivnih boja. Cvetaju veoma dugo, pa imaju široku primenu u hortikulturi. Ova predivna cvetnica se može uklopiti u bilo koji vrt, zato što postoje ruže različitih vrsta. Pronađite vrstu i sortu koja će odgovarati vašem vrtu.

Mesto za sadnju ruža

Pre sadnje pripremite teren. Zemljište mora biti plodno, blago kiselo i umereno vlažno. Mesto za sadnju bi trebalo da bude izloženo suncu i mora biti dobra cirkulacija vazduha, to će sprečiti stvaranje raznih bolesti. Bilo bi dobro i da su vaše ruže zaštićene od jakih vetrova. Znači, ako izaberete pravo mesto i kvalitetnu zemlju, a uz to kupite kvalitetne sadnice, budite sigurni da će ruža biti u punom sjaju i uzvratiće vam sa mnoštvom cvetova. Ruže se sve češće mogu videti na terasama, pošto nemaju svi to zadovoljstvo da imaju vrt. One će uspevati u ukrasnim posudama ako ih pravilno negujete.

Bolesti ruža

Najčešće bolesti ruža su pepelnica, plamenjača i čađava ili zvezdasta pegavost. Što se tiče bolesti, najbolje je delovati preventivno. Prvo prskanje može se obaviti već u maju mesecu. Ukoliko se pojave biljne vaši prskajte nekim insekticidom koji vam preporuče u poljoprivrednoj apoteci. Kada tretirate biljku prskajte sve delove biljke, a ne samo odozgo. Nemojte prskati kada su visoke temperature, jer to može da dovede do ožegotina na listovima.

Orezivanje ruža

Prvo odstranite oštećene i stare grane. Režite što bliže zemlji. Zatim uklonite grane koje rastu prema sredini grma kako bi ruži obezbedili prozračnost. Skratite i sve tanke izdanke. Kada ste to uradili onda zdrave izdanke skratite na visinu od 20-30 cm i tada će se cvetovi formirati na mladim izdancima.

Kako da sadite dobijene sadnice?

Kada dobijete (kupite) sadnicu, izvadite je iz kese (pakovanja) i stavite u kantu sa vodom (2-5h) pre sadnje. Iskopajte rupu gde planirate saditi biljku (35x35x35cm). Koren biljke malo skratite i pažljivo ga rasporedite prilikom sadnje. Usitnite zemlju i polako zatrpavajte koren. Vodite računa da mesto gde je biljka kalemljena bude malo ispod zemlje ili u nivou sa zemljom (ne iznad). Blago pritisnite oko sadnice i zalijte vodom. Više o ružama pročitajte u našem blogu ruže – kraljice među cvećem. online prodaja biljaka online prodaja sadnica online prodaja cveca online prodaja ruza

- ruže čajevke (35)

- ruže minijaturne (11)

-ruže mnogocvetnice (14)

-ruže penjačice (10)

-ruže stablašice (41)