Lokvanji

Lokvanji su najlepše vodene biljke i oni su redovni stanovnici stajaćih voda. Možete ih naći u različitim bojama, od bele do najtamnije crvene, gotovo crne boje. Oblik cveta može biti čašast i zvezdast u zavisnosti od vrste. Prečnik samog cveta može biti od 10-30 cm. Cvetovi se otvaraju sa izlaskom sunca i zatvaraju pred njegov zalazak. Lokvanj ima velike, srcolike i kožaste listove koji plivaju po površini vode.

Neko nepisano pravilo je da plutajuće biljke mogu zauzeti 1/3 vodene površine.

Sadnja lokvanja

Lokvanji se sade na dubini od 20-200 cm. Koju vrstu ćete izabrati zavisi od dubine vašeg jezera. Postoje i minijaturne vrste koje su idealne za sadnju u posudama, ukoliko želite da formirate mini jezerce u saksiji. Miris lokvanja je opojan, nežan i “puderast”, ali ne miriši svaka vrsta. Bez obzira da li miriši ili ne, ovo je najlepša vodena biljka.

Ove biljke vole mirnu i toplu vodu, cvetaju veoma dug period (neke vrste počinju sa cvetanjem već u maju mesecu, a cvetanje može da traje i do novembra). Preko zime biljka ostaje u vodi, a na proleće se ponovo budi.
Ovde možete pogledati vrste koje imamo u prodaji. Kada dobijete sadnicu, spustite je sa saksijom na odgovarajuću dubinu (pored svake vrste piše koja dubina joj odgovara). Prvo stavite u plići deo, a onda, kada biljka krene spustite je na veću dubinu. Što se tiče niskih temperatura, one ne smetaju lokvanjima, pošto u tom periodu je biljka u fazi mirovanja. Više o ovim plutajućim vodenim biljkama pročitajte u našem blogu lokvanj – nezamenjiva vodena biljka.

Prikazani svi od ukupno 25 rezultata

Prikaži All