Božuri – još jedna biljka koja će mnoge od nas podsetiti na detinjstvo, na vrt naših baka i na dane bezbrižnosti. Nekada je bilo neverovatno da neko u svom vrtu nema bar jednu vrstu ovog divnog cveta. Neke vrste božura cvetaju rano u proleće, u martu i aprilu, dok druge vrste cvetaju krajem proleća i početkom leta. Ako volite cvetove božura sadite i zeljaste i drvenaste vrste da biste što duže uživali u njihovim veličanstvenim cvetovima koji podsećaju na starinske ruže.

bozuri-vrt-baka-1

Opis božura

Božuri mogu biti zeljasti, drvenasti i ukršteni. Neke vrste božura cvetaju rano u proleće, u martu i aprilu, dok druge vrste cvetaju krajem proleća i početkom leta. Cvetovi su veoma mirisni, neki su dupli, neki nisu, ali i mirisi po vrstama se veoma razlikuju. Dok neke sorte imaju miris citrusa, druge podsećaju na začine, a treće su slatkaste. U svakom slučaju možete pronaći miris koji će vam odgovarati. Boje u kojima cvet božura možete videti kreću se od crvene, bele i roze do narandžaste, kestenjaste, pa i žute. Kako se cvet otvara tako se i boja menja. Dostižu visinu od pola metra, pa sve do dva metra, što isto zavisi od vrste za koju se opredelite.

bozuri roze bozuri mix2 bozuri crveni1

Božuri sadnja

Božurima odgovara polusenovito ili sunčano mesto u vrtu. Kada su izloženi jakom suncu, cvetovi će brzo da izblede i trajaće nešto kraće. Ukoliko su u polusenovitom delu vrta, onda će situacija  biti obrnuta. Idealna  pozicija za sadnju je pored nekog zida ili ograde, gde će biljka biti zaštićena od udara jakih vetrova. Što se tiče tla, najbolje će napredovati na tlu koje je plodno, umereno vlažno i dobro drenirano.

bozuri u vrtu

Od svega nabrojanog najvažnija je dobra drenaža, pošto im ne odgovara previše vlažno tlo. Uzdignute leje i padine su pravi izbor za njihovu sadnju. Ostavite im prostor da se šire i vodite računa da cirkulacija vazduha oko biljke bude dobra, da ne bi došlo do pojave gljivičnih oboljenja. Ako pronađete pravu poziciju za vaš božur, decenijama ćete uživati u njihovim raskošnim cvetovima.

bozuri-blog6

Sadnja u saksijama

Možete ih negovati i u većim saksijama na terasama ili balkonima. Saksija bi trebalo da ima više rupa i tokom leta ćete morati češće da ih zalivate. Isto tako, ako je biljka u saksiji, preko zime je unesite u zatvoren prostor da se ne ošteti od mraza.

bozur u saksiji1

Kombinacije sa božurima

Ako božur želite kombinovati sa drugim biljkama, idealno bi bilo da to budu lukovice kojima će proći cvet do cvetanja božura. Možete saditi razne vrste irisa između božura. Druga varijanta je da božure kombinujete sa četinarima. U tom slučaju, preko zime površina na kojoj su božuri neće biti monotona, već će četinari ulepšati taj deo vrta u tom periodu. Sadite niže vrste četinara ili kalemljene sorte.

bozuri u vrtu3

Kada cvetaju, božuri su dovoljni sami sebi, nije im potrebna nikakva pratnja, jer su njihovi cvetovi prelepi. To znaju svi koji imaju ovu vrstu u svom vrtu. Sadite ih dalje od visokih stabala, visokih četinara i grmova, pošto ne vole da imaju konkurenciju kada je u pitanju korenje. Na ovoj slici možete videti kako izgleda bordura od božura ispred crvenih berberisa. Ovo je jedna od boljih kombinacija sa ukrasnim grmovima.

bozuri-blog-bordura

Bordura od božura

Nega božura

Zeljaste sorte vole kalijum, pa će tako đubrivo koje u sebi sadrži kalijum biti pravi izbor za njih. Pošto smo već napisali da božuri preferiraju alkalno tlo, možete im pomoći tako što ćete dodati u zemlju baštenskog kreča ili pepela. Dodatni minerali će potaknuti božure da njihovi cvetovi budu krupniji, povećaće se broj pupoljaka i pomoći će da boja cvetova biti intenzivnija.

bozur-paeonia-roze1

Orezivanje božura

Kada cvetovi počnu da se suše, orežite ih. U jesen, kada pripremate vrt za zimu, orežite sve izbojke zeljastih vrsta u nivou tla. Što se tiče ukrštenih božura, tu ćete orezati stabljike na kraju vegetacije na visinu do 10-15 cm. Drvenaste božure ćete orezivati tek nakon 4-5 godina tako što ćete razrediti grane u središtu biljke i na taj način ćete podstaći rast i obezbediti bolju cirkulacija vazduha. Nemojte ih rezati ranije pošto sporo rastu, pa je svaki centimetar dragocen. Orezivanje prvih godina ometa njihov napredak i daće loše rezultate, nećete dobiti to što očekujete. Drvenasti božuri cvetaju na starim granama.

bozur-paeonia2

Razmnožavanje božura

Da bi uspešno cvetali njima nije potrebno redovno razređivanje, odnosno razmnožavanje (ovde mislimo na zeljaste vrste). Ali ako želite da imate vašu omiljenu biljku na više mesta, to možete odraditi tokom jeseni, pre početka perioda mirovanja. Razdelite biljku i posadite gde želite. Božuri se sade malo dublje, 5-10cm ispod površine. Mlade biljke možete prekriti slojem malča da biste ih zaštitili tokom zime. Kasnije, nema potrebe za zaštitom.

bozuri-rast

Božuri, rast i razmnožavanje – izvor: ResearchGate 

Zašto božur neće cvetati?

Ovo se često dešava, a razlozi za to mogu biti različiti. Prvo, ukoliko je biljka mlada ona neće cvetati. Obično prvo cvetanje bude drugu ili treću godinu nakon sadnje. Drugi razlog necvetanja može biti ako se posadi suviše duboko. Treći razlog može biti nedovoljno svetlosti za biljku. Ako ispunite sve uslove koje biljka traži uživaćete godinama u ovim prelepim biljkama.

bozuri-japanski-vrt

Cvet božura se koristi kao rezani za razne cvetne aranžmane i za kreiranje svadbenih buketa. Izgledaju sjajno u kombinaciji sa gipsofilom, ružama, papratima i divljim cvećem.

bozur-buketi