Zvezdani – asteri – su najlepše jesenje trajnice. Tokom proleća i leta veliki broj trajnica otvara svoje cvetove, ali krajem leta biljke postaju umorne od jakog sunca i visokih temperatura i prestaju sa cvetanjem. Upravo iz tog razloga dobro je da u bašti imate i biljke koje će cvetati tokom jeseni, tj. do prvih jakih mrazeva. Postoji izreka: “Kad zvezdani procvetaju nagoveštava se kraj vrtlarske godine.” To je zaista tako.

zvezdani - asteri - mix

Cvet zvezdana

Zvezdani – asteri – će svojim cvetom i raznim bojama ulepšati jesen u vašem vrtu. Ovaj cvet je dobio ime od grčke reči – aster – što znači zvezda. Oblik cveta zvezdana podseća na zvezdu. Ovo je veoma zahvalna i atraktivna biljka, a njegovi cvetovi mogu biti: beli, roze, svetlo i tamno ljubičasti, crveni… Svaka vrsta i svaka boja je prekrasna na svoj način. Cvetovi se počinju otvarati tokom avgusta meseca i traju sve do kasne jeseni. Neke vrste imaju sitnije cvetove (niske sorte), a kod nekih vrsta su cvetovi prilično veliki. Oni mogu biti jednostruki, ali i puni.

zvezdani - asteri - zvezdan beli

Zvezdani – asteri – vrste

Zvezdani koji su niži imaju visinu 25-50 cm. Ove vrste zvezdana su pogodne za sadnju u žardinjerama. Biljka se širi relativno brzo, pa ukoliko pravite grupe onda sadnice sadite na rastojanju od 40-tak cm. Prelepo izgledaju kada ih sadite kao nisku cvetnu živicu.

aster - zvezdan niski

Visoki zvezdani – asteri – dostižu visinu od 70-120 cm. Zbog snažnog rasta sade se i kao soliteri, ali najčešće ih možemo videti zasađene kao pozadinu nižim trajnicama. Donji delovi biljke su najčešće bez listova, pa je i iz tog razloga dobro “zamaskirati” nižim biljkama ogolelu stabljiku. U vreme cvetanja, zbog svoje težine, visoki zvezdani mogu se poleći, pa im je potrebna potpora. Povežite ih pre samog cvetanja i onda nećete imati ovaj problem. Da bi visoki zvezdani bili čvršći i razgranatiji, pre početka formiranja pupova skratite biljku za 1/3, tada će biljka isterati nove vrhove, ostaće niža, čvršća, a i obilnije će cvetati.

Video o zvezdanima – asterima možete pogledati na našem youtube kanalu.

Aster - zvezdan visoki1

Sadnja i nega zvezdana

Zvezdani – asteri – se sade  u sunčanom delu vrta. Odgovara im propusno, dobro drenirano tlo koje je bogato humusom. Tokom letnjih meseci biljka traži redovno zalivanje. Sve vrste zvezdana su izuzetno otporne i podnose niske temperature. Cvetaće čak i posle prvih mrazeva. Ova biljka se najčešće sadi u kamenjarima i na rubovima leja.

aster - zvezdan u vrtu

Kombinujte zvezdane sa visokim sedumima koji su najlepši u jesen ili sa rudbeciom koju sadite u pozadini nižim vrstama. Takođe ih možete kombinovati sa ukrasnim travama. Kada se napravi mix ovih biljaka, takva površina ne može, a da ne privuče poglede prolaznika.

aster i rudbecia

Razmnožavanje zvezdana

Zvezdani se izuzetno brzo šire, pa ih možete razmnožiti deljenjem. Pred kraj godine suši se nadzemni deo biljke, pa je poželjno da ga orežete. Rano u proleće biljka ponovo kreće, a na jesen očekujte biljku koja će zauzimati duplo više prostora nego ove godine, a samim tim će imati i dvostruko više cvetova.

zvezdani - asteri - u vrtu

Zvezdan – medonosna biljka

Zvezdani – asteri – zahvaljujući svojim bojama privlače pčele u vrt. Sve dok je vreme sunčano, pčele će uživati u ovim cvetovima. Ako je jesen kišna nećete čuti zujanje vrednih pčelica.