Sigurno ste barem jednom u životu čuli za pojam “medonosne biljke“, ali možda niste sasvim sigurni šta to tačno znači i zbog čega su one važne.

Šta su medonosne biljke?

Medonosne biljke su sve one biljke koje pčele upotrebljavaju za pravljenje meda. Veoma je jednostavno: imajući medonosne biljke – imaćete i pčele u svom vrtu.

Koji je značaj medonoshih biljaka?

Njihov značaj se upravo i krije u prethodnom pasusu. Ove biljke su omiljene kod pčela, i one im omogućavaju da proizvode njima, a i nama, tako dragocenu supstancu – med. Koliko su pčele bitne za čovečanstvo govori i činjenica da, ukoliko bi one nestale sa planete, ljudskom rodu preti gladovanje. Pčele su veoma bitne za održivu poljoprivredu i održavanje životne sredine. Ukoliko kao pojedinac, želite da date svoj doprinos globalnom čuvanju pčela, tada bi trebalo da sadite medonosne biljke. One sve po pravilu imaju cvetove koji su veoma intenzivnih boja i mirisa, te će obogatiti vaš vrt ne samo sa pčelama, već će biti i svojstven ukras. Sadnjom ovih biljaka, vi na neki način vršite zaštitu pčela.

Kako da znam koje biljka je medonosna?

Pčele će doći na skoro svaki cvet. Ipak da bismo neku biljku svrstali u kategoriju “medonosna”, nju pčele baš moraju voleti – biljka mora da “zuji” od prisustva pčela.

Primeri medonosnih biljaka

Kao što smo već rekli, spisak bi bio poduži, a mi ćemo ovog puta izdvojiti neke od nama najdražih:

 

1. Kraljica medonosnih biljaka je svakako budleja – ili kako je u narodu zovemo “letnji jorgovan”

Budleje imaju prelepo cveće i predstavljaju ukrasni, listopadni, cvetni žbun.

medonosne biljke - budleja crvena budleja bela

budleja budleja

2.  Caryopteris – listopadni žbun koji cveta tokom celog leta – i baš zbog toga je posebno zanimljiv.

medonosne biljke - cariopteris

3. Erike – posebno su zanimljive što će one pružiti cvet u kasnu jesen.

medonosne biljke - erika u saksijama

 

4. Lavanda – prelepe boje i još lepšeg mirisa, omamiće svaku pčelicu u blizini.

medonosne biljke - lavanda1

5.  Asteri (zvezdani) – biljka prelepih cvetova intenzivne boje

medonosne biljke - zvezdan - aster - plavi

zvezdan - aster mix

aster - zvezdan niski

6. Jorgovan – njegov miris je divan ne samo za pčele, već i za nas, i predstavlja prvu hranu za pčele jer cveta odmah na proleće.

medonosne biljke - jorgovan ljubicasti

Medonosno drveće

Među medonosnim biljkama se svakako nalazi i medonosno drveće. Medonosno drveće je ono koje cveta i koje pruža pčelama divnu berbu polena. Mi ćemo izdvojiti najpoznatije:

Bagrem

Bagremov med je svakako jedan od najpoznatijih i najomiljenijih. Logično je onda, da bi bagrem svakako svrstali u kralja medonosnog drveća.

robinia hispida 1

Catalpa bignonioides

Drvo cveta u aprilu i maju mirisnim belim cvetovima koji vise u grozdovima i to je ono što Catalpa Bignoides čini da bi bila svrstana u grupu medonosnog drveća.

Catalpa bignonioides

Paulovnija

Cvetovi paulovnije su grozdasti, mirisni i ljubičaste boje. U svetu je jako zastupljena u pčelarstvu jer je njen med veoma cenjen.

paulownia