Klematisi

Klematisi su listopadne penjačice kojima je potreban oslonac za penjanje. Dostižu visinu 2,5-3m, a širinu 1,5-2 m. Postoji veliki broj vrsta koji imaju različite boje, veličine i oblike cvetova. Za koju god vrstu da se opredelite, nećete pogrešiti. U vreme cvetanja one izgledaju glamurozno.

MESTO SADNJE

Ako im pronađete idealno mesto, njihov rast i razvoj biće veoma brz. Odgovara im da je koren biljke u senci, a gornji deo na suncu. Nemojte saditi druge biljke u neposrednoj blizini klematisa. Možete ih saditi uz zidove, ograde, uz pergole, a veoma zanimljivi će biti u većim žardinjerama na terasama i balkonima. Odlične su kombinacije sa ružama. Napravite pravi kontrast boje klematisa i ruže i efekat će biti odličan.
U zavisnosti od vrste, orezivanje klematisa se obavlja ili u jesen ili krajem februara i početkom marta.

TLO ZA KLEMATISE

Što se tiče zemljišta, klematisi nisu izbirljive biljke, ali ipak će najlepše biti ukoliko ih sadite na tlu koje je bogato humusom, dobro drenirano i ima dovoljno vlage. Ukoliko je teren, u koji želite da sadite ovu biljku, glinovit, obavezno dodajte peska i humusa i na taj način ćete dobiti kvalitetnije tlo.

OREZIVANJE KLEMATISA

Druga stvar koja utiče na to da li će biljka bogato cvetati ili neće je orezivanje klematisa. Ako biljku orežete u pogrešno doba godine možete je oštetiti i smanjićete cvetanje tokom te sezone. Svaka vrsta klematisa ima određeno vreme kada se orezuje i to morate poštovati. Svake godine uklonite suve i oštećene grane, to važi za sve vrste.

Više o klematisima pročitajte u našem blogu klematisi – najlepše penjačice.

 

Prikazani svi od ukupno 45 rezultata

Prikaži All