Hoste

Hoste  su veoma rasprostranjene i najčešće ih možemo naći u vrtovima koji su davno formirani, kao što su na primer vrtovi naših baka. Hoste su dekorativne lisne trajnice koje su dostupne u širokom spektru boja, veličina i oblika listova. Postoje vrste koje dostižu jedva visinu od 20-tak cm, a  suprotno tome postoje vrste sa izuzetno krupnim listovima.

Cvetaju tokom leta cvetovima koji su na dugim drškama i mogu biti u beloj ili ružičastoj boji i u boji lavande. Imaju blag miris, tako da prizivaju leptire, pčele i insekte u vrt. Kada se cvetovi osuše, potrebno ih je ukloniti. Retko ko sadi ovu biljku zbog cveta. Hoste se sade zbog sjajnih i raskošnih listova. Ovo je listopadna biljka, nema lista tokom zime. Ukoliko kupujete biljku od decembra do kraja marta, dobijate praznu saksiju sa zemljom u kojoj se nalazi biljka koja će da krene čim otopli (ovo moramo naglasiti, pošto imamo kupce koji ne znaju da se ova biljka tako ponaša tokom zime).

HOSTE – GDE IH SADITI?

Hoste vole zemljište bogato humusom, vlažno i dobro drenirano. Vole senku i polusenku, boja lista i šare na listu najčešće zavisi od toga koliko svetlosti biljka primi. Neke vrste se mogu saditi i na sunčanom mestu, ali u toku leta biljka će dobiti „opekotine“ od sunca, zato je najbolje saditi ih ispod listopadnog ili četinarskog drveća. Sadite ih u grupama da bi vizuelni efekat bio bolji. Prilikom sadnje i kombinovanja hosti vodite računa koliko koja vrsta raste, znači vodite računa o krajnjem prečniku i krajnjoj visini biljke. Možete ih kombinovati sa astilbama i heuherama.

Hoste u žardinjerama

Na senovitim terasama i balkonima najčešće ćete videti zasađene ove biljke. Bitno je da izaberete zemljište koje je bogato humusom i da napravite dobru drenažu. Ne smete dozvoliti da se zemlja isuši, tako da morate voditi računa o zalivanju biljaka.

Razmnožavaju se deljenjem korena.

Opširnije o hostama pročitajte u našem blogu hoste – nezamenjive biljke senke.

Pogledajte koje vrste hosti imamo u ponudi. Na ovom video snimku možete videti kako izgledaju hoste na dan 15.06.2022.

Prikaz 1–48 od 80 rezultata

Prikaži All

Hosta “Albomarginata”

Original price was: 650.00 RSD.Current price is: 450.00 RSD.