Kora od banane može biti prijatelj vašeg vrta, da li ste to znali? Banane imamo tokom cele godine na pijacama i u tržnim centrima, ipak se tokom zimskih meseci najviše jedu i zato smo se odlučili baš sada za ovaj tekst.

Pripremite se da unapredite svoje znanje i nastavite čitati ako vam ovo zvuči zanimljivo.

kora-od-banane-blog1

 

Kora od banane – kako je koristiti u vašem vrtu

Ne bacajte kore od banane u kantu za otpatke. Isprobajte ove ideje.

1. Domaće tečno đubrivo 

Počnite tako što ćete iseckati kore od banane na male komade, stavite ih u kantu ili kontejner i prekrijte vodom. Neka tako stoji  dva do tri dana. Povremeno mešajte. Procedite ih i iskoristite tečnost za zalivanje biljaka. Takođe, možete dodati tečnost u bočicu sa raspršivačem i poprskati biljku po listovima i granama vaših biljaka da biste sprečili pojavu lisnih vaši. Idite sa ovom mešavinom korak dalje dodavanjem zdrobljene ljuske jajeta i kašike Epsom soli. Na ovaj način ćete izbeći korišćenje štetnih hemijskih đubriva, a rešićete se lisnih vaši.

 kora-od-banane-blog10kora-od-banane-blog4

2. Domaće đubrivo sa sporim oslobađanjem

Narežite kore od banane na komade i stavite ih na poslužavnik da se osuše. Sušite ih na suncu ili u  rerni (sa blago otvorenim vratima). Možete ih koristiti kao čips  ili ih samleti i  izmrviti u prah. Taj prah ili “čips” dodajte u saksiju biljke ili  u zemlju u vrtu, i na taj način poboljšajte hranljivu vrednost vašeg zemljišta. kora-od-banane-blog5 kora-od-banane-blog11

3. Kora od banane – koristite je kao malč

Malč pomaže u poboljšanju kvaliteta vašeg zemljišta i zdravlja vaše bašte suzbijanjem korova. Malč obezbeđuje dom za insekte i mikroorganizme  koji su pogodni za biljke. Pored toga pomaže u zadržavanju vlage do 70% više od ne-malčirane zemlje. Kore od banane mogu se postaviti pored biljke kao malč. Kako se razgrađuju, oslobađaće hranljive materije u zemlju. Pokrijte kore standardnim malčom, kako biste sprečili privlačenje voćnih mušica. Kalijum u bananama je savršen za đubrenje baštenskih biljaka jer obezbeđuje neophodne hranljive materije kao što je fosfor koji pomaže da biljke imaju bujne, zdrave i zelene listove.

kora-od-banane-blog9

4. Kada ste u nedoumici, onda pravite  kompost!

Kora od banane je odličan sastojak za vaš kompost, jer dodaje mnogo hranljivih materija u proces organske reciklaže. Kada ne znate šta ćete sa korom, obavezno je kompostirajte.

5. Napravite zamku za insekte

Možete napraviti jednostavnu zamku za insekte pomoću kore od banane i jabukovog sirćeta. Da biste napravili zamku za insekte pomoću kore od banane, pomešajte male komadiće kore sa sirćetom i protresite da se izmeša i da se oslobodi miris banane. Izbušite dovoljno velike rupe da omogućite bubama da uđu u posudu. Stavite napolje u svoju baštu kako biste smanjili populaciju insekata, ovde pre svega mislimo na komarce.

kora-od-banane-blog12

7. Privucite leptire

Što zrelije, to bolje. Ne smatramo da su banane „sočne“, ali kako sazrevaju, postaju mekše i leptirima je lakše da ih konzumiraju. Umesto da bacate te trule banane , otvorite ih i ponudite leptirima u svom vrtu. Iznesite voće ujutru ili popodne kada budete u blizini da gledate – jer koja je svrha privlačenja leptira bananom ako niste tamo da uživate u prizoru.

kora-od-banane-blog14

8. Pojačajte cvetanje ruža

Kore od banane su dobar izvor kalcijuma, fosfata, magnezijuma i sumpora koji su ružama potrebni da rastu do svog punog potencijala. Ovi elementi pomažu u jačanju ukupnog imunološkog stanja biljke, samim tim cvetanje ruža će biti bogatije i dugotrajnije.

Postoji mnogo načina da to uradite. Prvi je da komadiće kore od banane zakopate u ružičnjak ili u saksiju (ako je biljka u saksiji). Druga opcija je malčiranje, a treća da grmove ruža obložite sušenim korama od banane. Sprej od kore banane je takođe odličan izbor za ruže, njega smo pominjali u tački broj 1.

kora-od-banane-blog13

kora-od-banane-blog13

Šta je tako dobro kod kore od banane?

Kore od banane sadrže:

  • Kalcijum – podstiče rast korena, pomaže u dodavanju kiseonika vašem tlu
  • Magnezijum – pomaže u fotosintezi
  • Sumpor –  pomaže biljkama da razviju jak koren i odbiju štetočine
  • Fosfor – poboljšava plodonošenje i cvetanje i pomaže pri oprašivanju i klijanju semena
  • Kalijum –  poboljšava opštu snagu biljke, uključujući pojačanu otpornosti na štetočine i bolesti i pomaže u razvoju plodova.

U suštini, kore od banane su pune hranljivih materija koje će vaše vrtne, a i sobne biljke obožavati.

Ukoliko želite da koristite kore od banane u vrtu, obavezno ih najpre dobro isperite i osušite, kako bi se sprečio razvoj bakterija i gljiva. Isto tako, preporučljivo je da koristite kore od banana koje su sveže, jer su one najbogatije hranljivim materijama.