Božićna jelka – običaji
Božićna jelka je simbol svakog Božića i kićenje predstavlja Hrišćanski običaj. Kićenje jelke je interpretirano u jednoj divnoj ruskoj bajci…
Na dan rođenja Hristosa, mudraci sa Istoka su bili vođeni zvezdom sa neba, koja im je pokazivala put do pećine u kojoj se nalazila Bogorodica sa Hristom. Bor, kedar i jela su bila tri drveta koja su rasla iznad pećine u kojoj se Hirstor rodio.

Božićna jelka – običaji

Njih je obasjala svetlost Hristovog rođenja, pa su poželeli da i oni nešto poklone.
Kedar je poklonio svoje mirisne iglice koje su pale pred pećinu i ispunile je njime. Bor je kao poklon dao svoje šišarke. Jelka je bila nesrećna jer nije imala niti mirisne iglice, niti šišarke. Njene suze je videla zvezda i sažalila se na nju. Ta zvezda je poslala malu zvezdu koja se spustila na vrh jele. Potom je ta zvezdica zasijala zvezdanom svetlošću. Jelka se duboko klanjala pred pećinom u kojoj je bio mali Hristos, te je spustila zvezdicu. Dan danas, postavljanjem zvezdice na vrh jelke simbolišemo znamen i ljubav prema Hristu.

božićna jelka

Kićenje Božićne jelke je hrišćanski običaj i jelka se kiti u susret Božiću (bilo da je pravoslavni ili katolički). Običaj stavljanja poklona pod jelku simboliše podsećanje na Hristovo rođenje – koje je bilo najveći dar ikad dat čovečanstvu. Ovom običaju se naravno, najviše raduju deca.

Upravo zbog ove lepe priče, kada kitimo jelku, volimo da ona bude prirodna, kako bi čitava simbolika kićenja dobila na značaju.

Mi, kao ljubitelji biljaka i vrta, uvek sugerišemo da ljudi odaberu živu Božićnu jelku u busenu, jer njoj ne oduzimamo život, već samo pozajmljujemo njenu lepotu. Božićna jelka u busenu može kasnije da se posadi u vrtu i da osim lepih porodičnih trenutaka, svake godine obogatimo i vrt za po jednog stanovnika.

Video o tome kako ih pravilno uneti unutra, negovati i kasnije posaditi u vrtu možete pogledati na našem youtube kanalu.

Najgore od svega što ljubitelj biljaka može učiniti jeste da kupi sečene žive jelke. Na ovaj način se jednom divnom četinaru, koji je svakako i plemenit, oduzima život i mogućnost da raste.

Želimo Vam srećne praznike! 🙂

Prirodne Božićne jelke u busenu možete pronaći i u našoj ponudi. Pogledajte OVDE.