Delosperma – u narodu poznata kao ledeni cvet, je patuljasta trajnica koja potiče iz Južne Afrike.  Ona formira veliku biljnu masu koja je bujna, pokriva tlo i ima dugotrajno cvetanje. Delosperme imaju mesnato lišće i formiraju pravi cvetni tepih.

delosperma

Cvet je najlepši deo ove biljke koja će formirati veliki broj izrazito crvenih, ljubičastih, belih, žutih, narandžastih ili roze cvetića. Ona prekriva veće područje, i zbog toga je i dobila ime “cvetni tepih”. Ovo prkosno i dugotrajno cveće će krasiti vaš vrt u periodu od aprila do avgusta meseca, u zavisnosti od vrste koju sadite. Neke vrste cvetaju početkom proleća, a npr. delosperma coopery cveta tokom letnjih meseci. Biljka voli sunčane pozicije, i uspeva u veoma toplim i sušnim delovima vrta. Adaptiraće se na sve moguće vrste zemljišta, a jedino zemljište koje je može uništiti jeste ono koje zadržava višak vode. Zbog toga, poželjno ju je saditi na dobro dreniranim, kamenitim terenima.

delosperma u vrtu

Kako se sadi?

Za uspešan rast i lepotu biljke, prilikom sadnje je važno obratiti pažnju na sledeće stvari:

 • Odaberite lokaciju koja je maksimalno osunčana, sa dobro dreniranim zemljištem. Odvođenje viška vode je veoma važno, jer delosperma neće uspeti u loše dreniranoj zemlji ili zemlji punoj gline.
 • Pripremite zemljište tako što ćete prekopati i dobro usitniti sloj od 10-ak cm, uklanjajući korov i žilice drugih biljaka. Usitnite zemlju što je bolje moguće.
 • Dodajte organskog đubriva ( ostaci od lišća, kompost, ili neke druge dobro istrulele materije), ovo koristi svim biljkama, tako i delospermi.
 • Biljku sadite kada je oblačno ili skroz predveče, kako biste izbegli šokiranje biljke usled presađivanja.
 • Za svaku sadnicu posebno iskopajte rupu koja je dovoljno velika da čitav korenov sistem stane u nju.
 • Izvadite biljku iz saksije i pažljivo oslobodite koren kako bi podstakli njegov rast nakon sadnje.
 • Postavite biljku tako da je zemlja do vrha korena i sipajte zemlju okolo korena, pažljivo kako ne bi ostalo vazduha između.
 • Dobro zalijte biljku.

delosperma fire spiner1

Kako se neguje Delosperma?

 • Veoma je važno da korov držite pod kontrolom, posebno kada je sezona rasta delosperme. Korov će biljci oduzimati neophodnu vodu i prostor. Zbog toga, potrebno ju je okopavati što je češće moguće.
 • Postavljanje malča može itekako da vam pomogne u borbi protiv korova i u efikasnijem održavanju vode.
 • Pažljivo zalivanje je ključno za dobar početak rasta vaše delosperme.
 • S vremena na vreme pokušajte da usitnite zemlju oko biljke, jer na ovaj način joj omogućavate da se proširi i da formira taj predivan “tepih”.
 • Kada se pojave novi izdanci, biljku možete umereno pođubriti. Vodite računa da đubrivo ne dođe u direktan kontakt sa biljkom, jer joj to može uništiti listove i cvetove.
 • U hladnijim područjima, gde su zime oštrije, okolo biljke je potrebno postaviti dupli sloj malča, kako bi se biljka zaštitila od smrzavanja. Ove dodatne slojeve možete ukloniti na proleće.
 • Delospermu možete saditi i u ukrasne posude i žardinjere.

delosperme u saksijama

Koje vrste Delospermi postoje?

Delosperme postoje u predivnim varijetitma boja, pa su tako neke od njih:
Delosperma apricot (kajsija):

delosperma apricot

Delosperma crvena:

delosperma crvena

Delosperma Jewel of the desert Amethyst:

jewel of the desert amethyst

Delosperma bela:

ledeni-cvet-beli

Postoje još mnoge druge vrste, a možete ih pronaći u našoj kategoriji proizvoda DELOSPERMA.

Zajednička osobina za sve vrste je da su cvetovi otvoreni kada je sunčan dan, a kada je oblačno onda se zatvaraju. Najčešće se sade pored fontana i jezera u vrtu, u alpinetumima, ali i u žardinjerama i saksijama na terasama i balkonima. Biljke se sade na rastojanju od 20-tak cm ukoliko želite da prekrijete veću površinu. U kombinaciji sa ukrasnim travama, višegodišnjim biljkama i sedumima čine savršenu biljnu kompoziciju.

 

 

3 thoughts on “Delosperma – ledeni cvet

 1. Cena jedne delosperme je 170 din. Možete poručiti putem sajta, mejlom ili telefonom radnim danima. Pozdrav

 2. Želela bih da poručim sledeće:
  Delosperma ledena – BELA
  …………………. – CRVENA
  ………… – ŽUTA
  Po dva komada.

  1. Poštovani,
   Biljke možete poručiti putem sajta i online prodavnice, telefonom od 8-16h radnim danima, mejlom ili putem fb i instagrama.
   Srdačan pozdrav

Komentari su zatvoreni