Proleće – vreme buđenja prirode i prvog cveća

Proleće je period kada se priroda budi iz zimskog sna i prvi cvetovi počinju da se pojavljuju. U našim klimatskim uslovima postoji mnogo vrsta biljaka koje cvetaju tokom proleća, stvarajući lepši i živopisniji ambijent u vrtovima. Biljke koje cvetaju tokom proleća

biljke-koje-cvetaju-tokom-proleca-1

Magnolije – svima dobro znane Biljke koje cvetaju tokom proleća

Jedna od najpopularnijih biljaka koje cvetaju tokom proleća, a ponekad i pre nego što proleće zvanično počne, su prelepe magnolije. Dostupne u raznim bojama, magnolije cvetaju u martu i aprilu, a svaka vrsta je posebna na svoj način. Magnolije najbolje napreduju na sunčanim mestima, zaštićenim od jakih vetrova i mrazeva. Mogu se oblikovati kao grm ili ukrasno drvce, a zbog površinskog korenovog sistema, mlade biljke je poželjno zaštititi tokom zime slojem malča, agrilom ili jutanim džakom.

biljke-koje-cvetaju-tokom-proleca-magnolija

Hamamelis i Edgewortia

U periodu kada cvetaju magnolije, hamamelisi takođe počinju da cvetaju. Iako kod nas nisu toliko popularni kao magnolije, hamamelisi zaslužuju pažnju zbog svog gracioznog izgleda  i perioda cvetanja čak i u periodu kada ima snega. Slična njima je i edgewortia, koja formira kompaktan grm visine i prečnika do 1,5 metara. Nju karakteriše predivan miris.

hamamelis arnold promise biljke-koje-cvetaju-tokom-proleca-edgewortia

Trajnice

Trajnica ima najviše u ovoj grupi. Večinom su nižeg rasta i cvetaju od početka marta, pa do juna meseca. Napravite kombinaciju boja koju volite i uživajte u cvetnim tepisima u koje će se pretvoriti ove biljke u vreme cvetanja. Ovde bismo izdvojili prelepe irise, aubriete, campanule, iberise, dianthuse, delosperme i nezamenjive floksove.

biljke-koje-cvetaju-tokom-proleca-irisi-i-campanule

Biljke za senku

Senoviti deo vrta u ovom periodu ulepšaće heleborus (kukurek) koji cveta i pod snegom, zatim bergenie, đurđevak, prunele, tradescentie, a kao pokrivači tla ispod visokog drveća najčešće se sade vinke minor. Vinke možete naći u beloj, ljubičastoj i plavoj boji.

biljke-koje-cvetaju-tokom-proleca-kukurek biljke-koje-cvetaju-tokom-proleca-djurdjevak

Biljke koje cvetaju tokom proleća su neizostavni deo svakog vrta ili parka. Ove biljke su lepe i  živopisne, te donose radost i život u vrt. Stvaranjem sopstvenog cvetnog raja učinićete boravak u vrtu prijatnijim i svakog dana ćete uživati u nekom novom listu ili nekom novom cvetu. Također, cvetajuće biljke su izvor hrane za mnoge vrste insekata, što čini vaš vrt značajnim za očuvanje biološke raznolikosti. Zvuci prirode su nešto što ništa ne može zameniti, nijedna muzika, nijedna pesma nije kao pesma ptica u vašem vrtu.

Saveti za sadnju

Ako želite da vaš vrt bude pun života i boja tokom proleća, nije potrebno da ste veliki stručnjak za uzgoj biljaka. Odaberite neke od vrsta koje se najbolje uklapaju u vaš vrt, te se pridržavajte zahteva svake vrste. Nekim biljkama odgovara sunčana pozicija i ne vole previše vlage, opet drugima odgovara senoviti deo i vlažno tlo. U skladu sa tim birate i vrste koje ćete saditi. U vrtu ne postoje greške, samo eksperimenti, zato samo napred. Najbolje se uči iz sopstvenog iskustva. Ako vidite da nekoj biljci ne odgovara pozicija, ako ne napreduje prema očekivanjima, premestite je kada bude u fazi mirovanja na drugo mesto. Ukoliko vam se ne dopada neka kombinacija koju ste napravili, isto, u fazi mirovanja, presadite biljke i napravite neku novu kombinaciju.

Proleće je vreme kada se priroda budi, a sa prirodom se i mi budimo. Posle hladnih dana i zime jedva čekamo da izađemo iz zatvorenog prostora i da vreme provodimo u prirodi, u našim vrtovima… Zato nema ništa lepše od uživanja u svom vrtu, u onome što smo sami stvorili i što svakog dana gledamo kako raste i napreduje. Sadite nove biljke i oplemenite vaš vrt novim stanovnicima.