Ukrasne trave

Ukrasne trave  imaju interesantne forme listova koji mogu biti u svim tonovima zelene boje, a pored zelene javljaju se i u drugim bojama: crvenoj, plavoj, žuto-zelenoj, belo-zelenoj i crnoj boji.

Gde da sadite ukrasne trave?

Trave su odlična dopuna perenama u malim baštama. Lep kamenjar ne može da se zamisli bez ove vrste biljaka. Ako imate jezerce, pored obale obavezno sadite ove biljke. One su i u prirodi redovni stanovnici rečnih i barskih obala, pa ukoliko želimo da neše jezerce izgleda kao u prirodi potrebno je da to uradimo. Daju egzotičan izgled vrtu svojim vlatima, a neke i lepim cvetovima privlače pažnju. U zajednici sa vodenim biljkama daju posebnu harmoniju vodenim površinama.

Nega ukrasnih trava

Ova vrsta biljaka zahvalna je, jer ne traži previše nege. Večina trava voli dobro drenirano tlo i sunčane pozicije. Sve što traže jeste da ih na proleće orežete, a to bi trebalo da uradite pre početka vegetacije. Neke vrste možete i na jesen orezati, ali suve vlati predstavljaju lep ukras tokom hladnih zimskih dana. Postoje i zimzelene vrste i trave koje se sade u senovitom delu vrta. U zavisnosti od položaja vašeg vrta izabraćete i vrstu koja vam odgovara.

Razmnožavanje ukrasnih trava

Poznato vam je da se ove biljke veoma brzo šire. Nekoliko godina nakon sadnje ako biljka izgubi oblik (formu), slobodno je izvadite iz zemlje i podelite njen bokor. Na ovaj način ste obavili razmnožavanje, a „nove“ biljke posadite na željeno mesto.

Više o ovim biljkama pročitajte u našem blogu ukrasne trave.

Prikaz 1–48 od 77 rezultata

Prikaži All