Ukrasne trave imaju interesantne forme listova koji mogu biti u svim tonovima zelene boje. Pored zelene javljaju se i u crvenoj, plavoj, žuto-zelenoj, belo-zelenoj i crnoj boji. Ukrasne trave su lepa dopuna perenama u malim baštama, ali su i redovni stanovnici kamenih bašti. Lep kamenjar ne može da se zamisli bez ove vrste biljaka. Kada prođe cvet perenama onda dolazi do izražaja lepota ukrasnih trava.

ukrasne trave - trave i perene kombinacija kamenjar

Nezamislivo je imati jezerce, a da oko njega nisu posađene ove biljke. Ukrasne trave su i u prirodi redovni stanovnici rečnih i barskih obala, pa ukoliko želimo da naše jezerce izgleda kao u prirodi moramo obali dodati i ove biljke. One daju egzotičan izgled vrtu svojim vlatima, a neke i lepim cvetom privlače pažnju. Ukrasne trave u zajednici sa vodenim biljkama daju posebnu harmoniju vodenim površinama.

ukrasne trave - imperata crna trava pored vode

Ova vrsta biljaka zahvalna je za gajenje, jer trave ne traže previše nege. Vole dobro drenirano tlo i sunčane pozicije. Sve što traže jeste da ih na proleće orežete,a to bi trebalo da uradite pre početka vegetacije. Kada ih orezujete uklonite stare i osušene vlati. Neke vrste trava možete orezati i u kasnu jesen. Ali njihove vlati predstavljaju ukras u toku zimskih meseci, pa se zato preporučuje da se orezuju u rano proleće. Jedina vrsta koja zahteva zaštitu tokom zime jeste PAMPAS trava.

Ukrasne trave – vrste

U prirodi postoji mnogo vrsta ukrasnih trava. Podelićemo ih na niske i visoke trave. Evo nekoliko vrsta koje se najčešće mogu pronaći u našim vrtovima.

Niske trave

FESTUCA GLAUCA – PLAVA TRAVA

Spada u red nižih trava. Specifična je po svojoj plavoj boji. U jesen plavi igličasti listovi menjaju boju u zelenu. Pogledajte kako izgleda okružena kamenom. Tako jednostavno, a lepo.

ukrasne trave - festuca-glauca

Lepa je za kombinovanje sa ostalim travama i perenama.

ukrasne trave - plava trava u komb sa perenama i hostama

A možete od nje da formirate i bordure pored stazica, ili da oivičite prostor ispred drugih biljaka.

ukrasne trave - trave bordura

CRVENA TRAVA – IMPERATA CILINDRICA RED BARON

Veoma dekorativna trava koja raste 50-tak cm. Listovi su joj u donjem delu zeleni, a na krajevima jarko crveni. Brzo se širi i lepo se kombinuje sa ostalim biljkama.

ukrasne trave - kombinacija trava

Pogledajte kako izgleda u kombinaciji sa četinarima.

ukrasne trave - imperata-cylindryczna-imperata-cylindrica-red-baron

A evo kako izgleda u mini bašti. Njene crvene vlati se lepo uklapaju sa svim vrstama biljaka.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

PLAVOOKA TRAVA – SISYRINCHIUM

Niska trava koja ima cvet plave boje.

Sisyrinchium_bellum_21767

 

ŠARENA ŠAŠ – CAREX “VARIEGATA”

Trave visine 20-tak cm. Specifična je po tome što svaka vlat ima belu prugu po sredini.

carex variegata

CRNA TRAVA – OPHIOPOGON NIGRESCENS

crna trava kombinacija

Ovo je zimzelena vrsta najtamnijih vlati. Raste 20-tak cm u visinu. Cveta tokom letnjih meseci, ali ne crnim, nego cvetovima lila boje. Posle cvetanja na biljci se pojavljuju crne bobice. Izvanredan je kontrast svetlim biljkama i cvetovima pastelnih boja.

crna trava kombinacija sa santolinama

Od nje možete formirati i borduru uz stazicu kao i od plave trave – festuce.

crna trava bordura

STIPA TENUISSIMA

stipa

Trava visine 50 cm. Cveta u letnjim mesecima. Kada je posmatrate uvek ćete misliti da duva vetar, deluje nemirno.

stipa tenuissima

Visoke trave

PENNISETUM ALOPECUROIDES

Trava visine do 1 metra.

penisuetum

Pogledajte kako izgleda ova trava posađena u grupi od nekoliko biljaka. To vam je samo jedna od ideja kako grupisati ovu vrstu biljaka. Mogućnosti su vam velike, samo pustite mašti na volju.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ZEBRINA – MISCANTHUS SINENSIS ZEBRINA

Trava visine do 2 m. Gusta i kompaktna biljka. Interesantna je zbog žute šare na svom listu. Ukoliko je posadite u grupi, neka međurastojanje bude 70-tak cm. Od nje možete formirati i živi zid od maja do novembra meseca.

zebrina

PAMPAS TRAVA – CORTADERIA SELLONA

Trava visine i do 2,5 m. Najlepše izgleda kao soliter na lepo održavanom travnjaku. Odgovara joj propusno zemljište bogato hranljivim materijama.

pampas

Koren ove biljke je veoma osetljiv tako da ga je potrebno zaštititi tokom zime. Pokupite suvo lišće i travu i stavite ispod lista biljke, to prekrijte jutanim dzakom. Na taj dzak stavite tanak sloj zemlje. Tako biljku štitite do aprila meseca, a onda uklonite to. Orežite je na visinu od 20-30 cm. Cveta u septembru i oktobru krupnim belim ili roze cvetovima.

Razmnožavanje ukrasnih trava

Svi koji imate u svom vrtu bar neku od ukrasnih trava poznato vam je da se one veoma brzo šire. Ako posle dve ili tri godine niste zadovoljni kako trava izgleda, odnosno kako se bokori, onda je izvadite iz zemlje ašovom i podelite bokor na nekoliko delova (koliko delova ćete dobiti zavisi od veličine bokora). Dobijene “nove” biljke posadite na željeno mesto. Na ovaj način vi ste podmladili biljku, a samim tim ste je i razmnožili.

ukrasna_trava 1