Biljke za senku podrazumevaju mix biljaka različitih oblika i boja listova, a i različitih cvetova.

Do pre samo nekoliko godina BAŠTA U HLADU je podrazumevala visoko i gusto drveće, jednu klupicu za odmor, nekoliko paprati i po koju Astilbu i to je bilo to. Nema dalje… Međutim, danas baštu u  hladovini možemo urediti na mnogo načina. Naravno, nije izbor biljaka širok kao za sadnju na mestima sa dovoljno svetlosti i sunčeve toplote. Ali, danas izbor biljaka za senku je veći nego ikada ranije.

biljke-za-senku-1

 

Definišite vaše dvorište

Prvo što vi morate da uradite jeste da definišete da li je vaše dvorište u polusenci ili potpunoj senci.

– Imamo vrtove koji su otvoreni prema nebu, ali prepreka direktnoj sunčevoj svetlosti je visoki zid ili grupa stabala. To mesto je prozračno i u senci.

– Zatim, imamo vrtove ili terene koji primaju sunčevu svetlost 2-3 časa u toku dana (rano ujutro kada sunce izlazi, ili kasno uveče kada sunce zalazi). Ovi tereni su u SENCI.

– Teren do kog sunčeva svetlost izuzetno slabo dolazi. To vam je HLAD.

– Teren ili bašta ispod gustih lišćara ili visokih četinara. Ovo je DEBELA HLADOVINA.

Najteža situacija za sadnju biljaka je debeli hlad ispod četinara, jer njihove opale iglice stvaraju kiselo zemljište i tu biljke ne mogu da rastu.

Ispod lišćarskog drveća situacija je mnogo bolja i tu imate veliki izbor biljaka za sadnju. Ako je zemlja lošeg kvaliteta ili je isušena, onda

dodajte komposta ili nekog đubriva za poboljšanje sastava zemljišta, pa tek onda pređite na sadnju.

biljke-za-senku-2

Kako izabrati biljke za senku?

Osnov ovih biljaka, njihov najlepši ukras ili znak prepoznavanje nije cvet, već oblik i boja lista. Cvet dođe i prođe, a list ostaje tokom cele sezone. Izaberite nekoliko ključnih biljaka za sadnju. To je “temelj” za dalju gradnju vrta. Hoste su nezamenljivi stanovnici senke.

senka hoste

Na te glavne biljke dodajte biljčice koje će da se provuku između njih, i koje će ovom terenu dodati boju. To mogu biti Astilbe ili neke jednogodišnje biljke.

Kada birate biljke za senku zapamtite da su listovi vaš najbolji prijatelj. Zato vodite računa da dobro iskombinujete boje i teksture listova.

biljke-za-senku-3

Gledajte da postignete vedrinu vrta. Nemojte da se listovi bore za prevlast. Neka svaka biljka ima svoje mesto za život, neka je nijedna druga biljka ne ugrožava.

Igrajte se sa bojama listova, sa oblicima i sa visinama biljaka, pronađite idealnu kombinaciju. Neka sve izgleda kao čarobni mozaik koji je priroda stvorila.

Vrste biljaka za senku

Nabrojaćemo vam samo neke biljke za senku koje bi trebalo da se nađu u vašem vrtu ako imate hladovinu.

GRMOLIKE BILJKE ZA SENKU

HORTENZIJE (HYDRANGEA)

Kasno u proleće i rano u leto kada većina ukrasnog grmlja prestane da cveta, naše vrtove krase beli, roze ili plavi cvetovi hortenzija. Dragocen su vrtni ukras jer cvetaju celo leto. One pružaju osečaj topline i prisnosti. Najbolje uspevaju na polusenovitim i vlažnim mestima. Ove biljke vole ravnomerno vlažno i blago kiselo tlo. Njihovi loptasti cvetovi menjaju boju, što zavisi od kiselosti tla. Samo bela hortenzija ostaje bela, i na nju ne utiče kiselost zemljišta.

biljke-za-senku-4

U kiselom tlu (pH 4-5) cvetovi će biti plave boje,

biljke-za-senku-5

a u manje kiselom (pH 5,5-6) cvetovi će biti roze ili crvene boje.

hortenzija roze

Hortenzije će bujno cvetati samo ako ih ne orezujemo drastično. To znači da makazama odstranjujemo suve grančice i precvetale cvetne lopte i to iznad cvetnih pupova. Ako živite u hladnijim krajevima orezivanje vršite u proleće, jer će tako precvetali cvetovi štititi nove cvetne pupove. Ovo je biljka koja je idealna za pozadinu drugim biljkama. Od nje možemo formirati i živu ogradu.

 

AUCUBA

biljke-za-senku-5

Ovo je zimzelena biljka koja ima listove prošarane žutim flekama, to je čini posebno dekorativnom. Ona formira žbun visine do 2 m. Polusenka ili potpuni hlad odgovaraju ovoj biljci. Voli vlažno tlo, pa je redovno zalivajte. Dobro podnosi orezivanje.

ILEX BOŽIKOVINA

biljke-za-senku-6

Zimzeleni grm dekorativan, takođe, zbog svojih listova koji su kožasti i sjajni. Postoje razne vrste ileksa, tako da i listovi mogu biti belo-zeleni, žuto-zeleni, čisto zeleni… Plodovi ovog grma su crvene bobice koje krase ovu biljku tokom zimskih meseci. Raste prilično sporo, 1 m za 3 godine, ali ovo je dugovečna biljka. Možemo je saditi i na osunčanim mestima, i u polusenci, i u hladu. Sadite je pojedinačno, u manjim grupama, a od nje možemo formirati i lepu živu ogradu.

RODODENDRON

biljke-za-senku-7

Ovo je tipična šumska biljka za senku koja voli polusenovita i prozračna mesta. Da bi se dobro razvio izuzetno je važan sastav tla u koji se biljka sadi. Zemljište mora biti bogato humusom, ravnomerno vlažno i kisele reakcije. Rododendron ne sme biti suv, a ne sme biti ni natopljen vodom, a tlo stalno treba biti vlažno. Ovo je zahtevna biljka, traži vašu pažnju. Ali ako ga uspete održati u životu prve dve godine, onda će cvetati u vašem vrtu još dugo, dugo…

biljke-za-senku-8

TRAJNICE ZA SENKU

HOSTE

biljke-za-senku-9

Ovo su otporne trajnice atraktivnih listova. Listovi su srcoliki, široki i dolaze u varijacijama zelene, sivo-plave, žute ili bele boje, sa žutim ili belim rubovima. Cvetovi su im beli ili ljubičasti i nalaze se na visokim stabljikama koje izlaze iz središta grma. Tlo mora biti dobro propusno da bi vam ova biljka uzvratila svojom lepotom. Iako su ovo biljke za senku, prijaće joj malo sunca u ranijim jutarnjim satima.

biljke-za-senku-10

Razmnožava se deljenjem biljke u proleće, ali nemojte to raditi svake godine. Hosta se sadi pojedinačno ili u grupama od po nekoliko biljaka. Masovno se sadi kao pokrivač tla ispod širokih krošnji stabala čije korenje i senka otežavaju rast travnjaka.

BRUNERA MACROPHYLLA

brunera macrophylla

Trajnica poreklom iz Kavkaza. Grmolika biljka koja stvara guste busene jednostavnih srcolikih listova svetlo zelene boje. Ti listovi su prekriveni sitnim oštrim dlačicama koje daju listu hrapavu teksturu. Cvetovi su lepe plave boje i pojavljuju se iznad lišća na stabljikama. U vrtu, ovu biljku koristimo kao pokrivač tla ili da osvetlimo mračnu površinu u senci. Odlično uspeva ispod listopadnih grmova i stabala.

ALCHEMILLA MOLLIS

alchemilla mollis

Ovo je lekovita biljka koja se uzgaja u kućnim uslovima pretežno zbog svoje lepote i predivnih listova. Na tim listovima zadržavaju se kapljice rose ili kišne kapi, te sjaje poput perlica. Taj efekat nastaje zbog toga što se na listovima nalaze posebne dlačice koje ne dopuštaju da kapljica prione i smoči list.

– ASTILBE

astilbe

Astilbe su biljke koje daju boju vašem senovitom vrtu. Teško je pronaći biljku koja će kao ova cvetati u hladu. Lepe su u kombinaciji sa hostama, papratima…

Cvetovi ove biljke mogu biti od bele boje, pa do zagasito crvene boje.

astilbe-groups

Ima više vrsta ovih biljaka, koje mogu biti različite visine, a i vreme cvetanja im nije isto. Iskombinujte je sa ostalim biljkama i dajte živost vašoj bašti.

Jednogodišnje biljkle za hlad

Ove biljke posadite uz rubove stazica u hladovini, ili kao borduru ispred bogatih listova hosti. One cvetaju tokom celog leta. Preporučujemo vam sledeće vrste

– VODENIKA (IMPATIENS)

vodenika impatiens u bojama

– TORENIA

torenia biljka

– BROVALIJA (BROWALLIA SPECIOSA)

browallia speciosa w

– UKRASNA KOPRIVA (COLEUS)

coleus kopriva ukrasna

Pogledajte ove ukrasne koprive. Ne možete ni zamisliti u kakavim ih sve bojama možete pronaći. Predivne su.

coleus

Nadam se da ste dobili bar jednu ideju kako da uredite vašu bašticu u senci. Izaberite po nešto od svake vrste biljaka. To znači jednu do dve vrste grmolikih, malo više trajnica koje ćete saditi u manjim ili većim grupama, što zavisi od površine vašeg vrta, i po želji dodajte jednogodišnje biljke koje će dati boju i živost tokom cele sezone.

senka drvce ispod drveta

Ukoliko sadnju obavite ove sezone, pravi efekat i lepotu biljaka očekujte za dve do tri godine.