Aucuba – zimzeleni grm za senku

Aucuba – zimzeleni grm za senku je lepa baštenska biljka koja svoje poreklo vodi iz Japana. Posebna prednost ove biljke je ta da je zimzelena, te ćete sa njom osigurati divan ukras u vrtu i tokom hladnih, tmurnih dana. Najlepši ukras ove biljke su svakako njeni uski i kožasti listovi, koji izgledaju kao da su „isprskani“ žutom bojom. Pored divnih listova ukras na ženskim biljkama su crvene bobice koje su ukras preko zime.

Ova biljka raste u formi grma i može dostići visinu do 2m.

Aucuba-zimzeleni-grm-za-senku1

Uslovi gajenja

Aucuba je veoma zahvalna biljka, ali ono o čemu bi trebalo posebno voditi računa jeste da se ona nikako ne može saditi na sunčanim pozicijama. Aucuba je biljka za senku, te će svako njeno izlaganje jakom suncu rezultirati flekama i tzv. „opekotinama“ na listovina. Ova biljka zahteva potpuni hlad kako bi lepo rasla i razvijala se, mada će dobro uspevati i u polusenci. Najbolje je možete kombinovati sadeći je ispod većeg drveća koje tokom celog dana obezbeđuju dovoljnu hladovinu.

Aucuba-zimzeleni-grm-za-senku2

Ovaj zimzeleni grm za senku najviše voli sadnju u zemlju, ali može uspevati i u većim saksijama ili žardinjerama. Ukoliko se odlučite da je sadite u žardinjeru, potrebno je da je tokom zimskim meseci unesete kako ne bi došlo do smrzavanja korena. U svakom drugom slučaju (sadnja u zemlju), ne zahteva posebnu negu tokom zimskog perioda i veoma je otporna. Sadnja u žardinjeri njen koren čini više izloženim hladnoći pa je to jedan od razloga zbog kog bi se trebala zaštititi.

Kada dođe proleće, biljka će početi da stvara nove, mlade listove. Ona neće propasti ako je sušni period, ali njena raskošnost i lep izgled su uslovljeni redovnim zalivanjem i vlažnom zemljom. Ova biljka zahteva samo senku, i to je jedini njen zahtev – zbog toga kažemo da je veoma zahvalna za održavanje.

Od ove biljke možete formirati i živu ogradu u hladovini, to će izgledati veoma atraktivno. Najčešće je viđamo u gradskim parkovima gde se sadi u grupi ili pojedinačno na travnjaku.

Vrste

U našoj ponudi možete pronaći dve vrste aucube:

 

1. Obična aucuba – koja dostiže visinu do 2m, ali raste veoma sporo, naročito prve dve godine nakon sadnje.

aucuba

2. Aucuba japonica “Golden King”

aucuba japonica golden king

Aucuba – zimzeleni grm za senku