Vajgela je poseban grm. Kada jednom posadite vajgelu u vaš vrt, shvatićete u čemu se krije njena lepota. Veoma je pogodna za sve kombinacije, bilo da je sadite pojedinačno ili ipak odlučite da od nje napravite borduru ili živu ogradu. Ona cveta cvetićima romantične lepote i oni će vaš vrt krasiti tokom proleća i sporadično tokom leta. Ne zahteva posebnu negu, tako da je svrstavamo u biljke koje su lake za gajenje, idealne za početnike sa manje baštovanskog iskustva.

vajgela ukrasni grm

Kako se sadi vajgela ?

Kada poželite bilo koju biljku u vrtu, prvo o čemu morate voditi računa jeste njena krajnja visina i širina. U tom smislu, potrebno je pronaći dobro mesto i uklopiti novu biljku sa ostatkom vrta. Vajgele koje mi imamo u ponudi imaju tačan opis visine i širine, tako da se možete voditi tim informacijama pre nego što se odlučite koju ćete vrstu saditi. Kao i svaka druga biljka, tako i vajgela traži dovoljno mesta za razvoj korenovog sistema, te nemojte da je sadite blizu zidova ili betona koji mogu da uspore njen razvoj, a samim tim i njen rast.

Za sadnju vajgele odaberite deo vrta koji ima dosta sunčeve svetlosti ako želite da na proleće cveta svojim punim potencijalom. Što osunčanije mesto – biće više cvetova. Ipak, vajgelu možete saditi i u polusenovitim pozicijama, ali tada morate prihvatiti činjenicu da neće tako bogato cvetati. Vajgele vole vlažno i dobro drenirano zemljište.

vajgela u vrtu

Nega

Vajgela nije zahtevna za održavanje (kako smo već naveli), ali ono što zahteva jeste orezivanje kako bi održala lep oblik. Starije biljke će imati koristi od uklanjanja starih i oštećenih  unutrašnjih grana. Ove grane možete orezati tokom zime kada je biljka u potpunoj hibernaciji, odnosno u stanju mirovanja. Inače, svake godine biljku nakon cvetanja orežite za jednu trećinu grane. Poželjna je i redovna prihrana ukoliko je zemljište lošijeg kvaliteta. Naša preporuka je da promenite zemlju pre sadnje ispod i oko sadnice – ako je zemlja lošeg kvaliteta. Nemojte dozvoliti da se biljka pati, već joj omogućite da se što bolje prilagodi terenu i da počne da se razvija.

Vrste

Vajgela ima mnogo varijeteta, a u njih spadaju i određene patuljaste vrste. Što se tiče tih nižih vrsta, one se najčešće sade u lepim žardinjerama na terasama i balkonima. Pored toga, mogu se saditi kao niža gredica ispred viših biljaka. To su vajgele koje rastu od 50-80 cm.
Vrste koje rastu preko 1,5 m najčešće se sade u grupama i za formiranje listopadnih živih ograda. Možete saditi samo jednu vrstu, tj. boju, ali ih možete kombinovati sa drugim grmovima, kao što je forzicija, spirea, hibiskus ili deucija. Ovakvim kombinacijama imaćete cvet u vrtu od marta do avgusta.
U našoj ponudi možete pronaći sledeće biljke:

Vajgela Bristol Ruby

Weigela Bristol Ruby

 

Bela – bristol snowflake

vajgela bela - bristol snowflake

Florida alexandra

florida alexandra

Florida monet

monet1

Vajgela roze

roze

Šarenolisna – variegata

variegata sarenolisna