Vajgela je poseban grm. Kada jednom posadite vajgelu u vaš vrt, shvatićete u čemu se krije njena lepota. Veoma je pogodna za sve kombinacije, bilo da je sadite pojedinačno ili ipak odlučite da od nje napravite borduru ili živu ogradu. Ona cveta cvetićima romantične lepote i oni će vaš vrt krasiti tokom proleća i sporadično tokom leta. Ne zahteva posebnu negu, tako da je svrstavamo u biljke koje su lake za gajenje, idealne za početnike sa manje baštovanskog iskustva.

vajgela ukrasni grm

Kako se sadi ?

Kao i kod većine sadnje grmova veoma je važno da se pre sadnje informišete o veličini grma koji će postati u svojoj punoj zrelosti. U tom smislu, potrebno je pronaći dobro mesto i uklopiti sa ostatkom vrta. Vajgele koje mi imamo u ponudi imaju tačan opis svoje veličine, tako da se možete voditi sa tim informacijama. Kao i svakoj biljci, vajgela traži dovoljno mesta za razvoj korenovog sistema, te nemojte da je sadite blizu zidova ili betona koji mogu da blokiraju razvoj.

Za sadnju vajgele odaberite deo vrta koji ima dosta sunčeve svetlosti ako želite da na proleće cveta svojim punim potencijalom. Što osunčanije mesto – biće više cvetova. Ipak, vajgelu možete saditi i na polusenovita mesta, ali tada morate prihvatiti činjenicu da neće tako bogato cvetati. Vajgela voli vlažno i dobro drenirano zemljište.

vajgela u vrtu

Nega

Vajgela nije zahtevna za održavanje (kako smo već naveli), ali ono što zahteva jeste nega orezivanjem kako bi održala lep oblik. Starije biljke će imati koristi od uklanjanja starih i oštećenih  unutrašnjih grana. Ove grane možete orezati tokom zime kada je biljka u potpunoj hibernaciji. Inače, svake godine biljku nakon cvetanja orežite za 1/3 grane. Poželjna je i redovna prihrana ukoliko je zemljište lošijeg kvaliteta.

Vrste

Vajgela ima mnogo varijeteta, a u njih spadaju i određene patuljaste vrste. U našoj ponudi možete pronaći sledeće biljke:

Vajgela Bristol Ruby

Weigela Bristol Ruby

 

Bela – bristol snowflake

vajgela bela - bristol snowflake

Florida alexandra

vajgela florida alexandra

Florida monet

vajgela monet1

Vajgela roze

vajgela roze

Šarenolisna – variegata

vajgela variegata sarenolisna

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.