Jorgovan svakako spada pod baštovanski “klasik”, jer svojim divnim mirisom i prolećnim cvetanjem ulepšava svaki vrt već na samom početku sezone. Ono što ga zaista čini posebnim jesu cvetovi  koji rastu u “grozdovima” i pre svega očaravajući miris. Ako ste se pitali kako miriše proleće – miriše na jorgovan.

Jorgovan – osnovne karakteristike

Syringa vulgaris (lat. naziv) je veliki grm (može se oblikovati kao drvo), koji raste 6-7 metara u visinu. Veoma se lako širi puštajući izdanke. Listovi su jednostavnog izgleda, obično su svetlo zelene boje i ovalni.
Cvetovi formiraju male “tubaste” osnove i najčešće su bele i ljubičaste boje. Cvetovi su gusto grupisani. Jorgovan je veoma popularna biljka u vrtovima i parkovima upravo zbog neodoljivog slatkastog mirisa koji se javlja na proleće pre ostalih mirisnih biljaka.

jorgovan

Jorgovan – sadnja i nega

Orezivanje može pomoći da održite jorgovan na željenoj visini. Možete ga oblikovati nepravilno, ovalno ili okruglasto. Slobodno orežite neželjene grančice. Starije biljke će terati mlade izdanke i biljka će uvek cvetati na njima. Spada pod biljke umerene brzine rasta. Čim prethodno cveće precveta, biljka tera sitne pupoljke i sprema se za cvetanje naredne godine. Orezivanje bi trebalo uraditi pre ovog procesa (odmah nakon cvetanja).

Kako biste poboljšali cvetanje jorgovana, možete uraditi nekoliko stvari:

  • Redovno okopavajte okolo stabla i uklanjajte korov kako bi biljka imala vazduha
  • Napravite krug prečnika 40-60cm bez trave okolo stabla
  • Ovaj deo zemlje možete pokriti malčom ili ukrasnim kamenom kako biste zaustavili rast trave

jorgovan1

Pozicija za sadnju

Grm sadite u sunčanim delovima vrta koji dnevno imaju barem 6h izloženost sunčevoj svetlosti. Biljka će rasti i na potpuno senovitom delu, ali tada nemojte očekivati maksimalno cvetanje.

Najbolje će uspevati u dobro dreniranom, peskovitom i neutralnom (blago kiselom) zemljištu. Ne podnosi glinovito zemljište. Ukoliko je zemljište na koje želite da posadite jorgovan lošeg kvaliteta, obavezno dodajte kompost kako biste ga obogatili.

jorgovan i javor

Vreme za sadnju 

Iako se (ukoliko je kontejnerska sadnica) jorgovan može saditi tokom čitave godine, najbolje vreme za njegovu sadnju jeste proleće ili jesen. Ukoliko se nalazi u kontejnerskoj posudici, obavezno rastresite korenje pre ubacivanje u zemlju. Uvek posadite biljku 5-8cm dublje nego što se nalazila u kontejnerskoj posudi. Pre ubacivanja sadnice u rupu obavezno sipajte vodu kako biste omekšali zemlju. Nakon zatrpavanja takođe nalijte vodu kako bi izašao vazduh koji se eventualno zadržao okolo korena.

Sadnja u redovima

Ako se odlučite da ovaj grm sadite kao živu ogradu, tada bi razmak između grmova trebalo da bude od 1,5-3 m (u zavisnosti od efekta koji želite postići i vrste jorgovana).

Zalivanje jorgovana

Prve godine nakon sadnje bi trebalo redovno da zalivate biljku. Kada se biljka razvije, neće biti potrebe za dodatnim zalivanjem (osim u situacijama ekstremne suše). Jorgovan ne voli da “stoji u vodi” i neće lepo cvetati ukoliko ima mnogo vode.

U našoj ponudi možete pronaći sledeće vrste :

Jorgovan tamno ljubičasti

syringa dark purple

 

Jorgovan običan

 

 

syringa vulgaris - jorgovan

Jorgovan beli
syringa vulgaris madame lemoine1

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.