Ukrasne trave za vrt iz porodice Festuca su jedne od najpopularnijih i najzahvalnijih vrsta. Ove ukrasne trave će oplemeniti vrt svojom lepotom, a upravo je interesantna boja njihovog lišća ono što ih čini veoma dekorativnim. Ukrasne trave su bujne, otporne i iz godine u godinu sve lepše. Odličan su izbor za razne kombinacije koje traže dodatnu boju u vrtu.

Kako uzgajati ukrasne trave za vrt

Ukrasne trave iz porodice Festuca zahtevaju sunčane pozicije u vrtu kao i dobro drenirano zemljište. Posebno su zahvalne jer će dobro tolerisati i manje plodno zemljište, tako da ih praktično možete saditi na skoro svakoj poziciji. Ipak, važno je napomenuti da će intenzitet boje trave biti utoliko jači, ukoliko se nalazi na više osunčanoj poziciji.
Sadite ih na razmaku od 20-30cm i na taj način ćete „popuniti“ praznine u svom vrtu i formirati polja trave u boji.

ukrasne-trave-za-vrt1

Šta se dešava zimi?

U područjima gde je oštrija zima, ove trave će najčešće skroz potamneti i osušiti se tokom zime. Preporuka je da ovu lisnu masu ostavite (ne orezujete pre zime), jer će zaštititi koren biljke od jačeg mraza. Najbolje je orezati osušene delove trave rano u proleće (pre nego što biljka krene da tera nove izdanke), i to na visinu od 10-ak cm od zemlje. Ovo će pomoći da trava na proleće bude znatno bujnija i da ima lepši izgled.

ukrasne-trave-za-vrt2

Letnja nega

Ukoliko je leto previše intenzivno – visoke temperature i suša, može se desiti da trave počnu da se suše. Budite bez brige jer su trave same po sebi veoma otporne, te je potrebno odseći ono što je suvo. U većini slučajeva biljka se veoma dobro oporavlja sama od sebe čim se klimatski uslovi poboljšaju. Leti će najviše pomoći ukoliko na površinu zemljišta stavite 3-5cm malča. On će zadržavati vlagu i svežinu i sprečiti potpuno isušivanje.
Kako bi ukrasna trava ostala lepa i zdrava, uvek odrežite ono što joj više nije potrebno – suvo lišće i cvetove koji su iscvetali.

Kako biste biljku održavali i imali je mnogo godina, potrebno je da je sa vremena na vreme (svake dve do tri godine) podelite i podmladite.

Vrste ukrasne trave festuce

U našoj ponudi možete pronaći ove vrste festuca:

Festuca glauca

ukrasne-trave-za-vrt3

Festuca glauca “Elijah Blue”

ukrasne-trave-za-vrt4

Festuca glauca Golden Toupee

festuca glauca golden toupee

Festuca glauca Zelena festina

festuca glauca zelena festina

Festuca gautierifestuca gautieri

Festuca “Intensive Blue” – sam naziv biljke kaže da je boja intenzivno plava i najlepša je od svih ovih vrsta krajem proleća i početkom leta.

ukrasne-trave-za-vrt-festuca-glauca-intense-blue1