Spirea je, pored hortenzija i jorgovana jedan od najpopularnijih cvetajućih grmova u vrtovima. Dugotrajno cvetanje i mogućnost da se odlično kombinuje – od pojedinačne sadnje, grupne do formiranja ograda i bordura, pomoglo je ovom grmu da nađe mesto u vrtovima skoro svih veličina.
Ovo je veoma dekorativan grm čak i kada prestane period cvetanja.
Cvetanje je uglavnom u prolećnom ili letnjem periodu (zavisi od vrste koju odaberete).

spirea gold flame

Spirea – sadnja

Kada se sadi?

Može da se sadi tokom cele godine pošto je to kontejnerska sadnica. Obično se preferira prolećna ili jesenja sadnja, ali biljka će se odlično primiti i kada se sadi u ostalim periodima godine. Važno je samo obratiti pažnju na zalivanje ukoliko je to topli letnji period.

Mesto za sadnju

Idealno mesto na kom će bilo koja vrsta spiree uspevati jeste dobro drenirano zemljište i deo vrta u kom će biljka u toku dana imati barem 6h sunčeve svetlosti.

spirea anthony waterer

Kako saditi?

Iskopajte rupu koja je duplo šira od kontejnerske saksije u kojoj se biljka nalazi. Izvadite biljku iz saksije i pažljivo oslobodite koren. Postavite biljku u rupu i dopunite sa usitnjenom zemljom. Dobro polijte kako biste izbacili sav vazduh oko korena biljke. Poželjno je da pokrijete slojem malča kako biste biljku zaštitili od rasta korova, a ako ne želite, biće potrebno redovno okopavanje i odbrana biljke od korova.

U zavisnosti od toga šta želite da postignete efektom sadnje, napravite razmak između biljaka od 60 cm minimum, pa do 4 m (ukoliko želite da biljka stoji samostalno, odvojeno od ostalih). Koje rastojanje ćete napraviti zavisi i od vrste koju sadite.

spirea zlatna

Đubrenje i zalivanje

Ova dekorativna biljka nije teška za održavanje, tako da će biti sasvim u redu ukoliko je u toku sezone đubrite 2 puta sa običnim đubrivom koje koristite i za ostale biljke.

Tek zasađenu spireu potrebno je dobro zalivati dok se ne primi. Zrele biljke su tolerante i na sušniji period i potrebno ih je zaliti tek kada je zemljište baš isušeno. Ona svakako ne voli da stoji u vodi, tako da je potrebno izbegavati preterano zalivanje – biljka će istruliti od previše vlage.

Orezivanje spirea

Nemojte se plašiti orezivanja, jer to će biljci svakako da godi. Slobodno je orežite kako biste dobili željeni oblik i uklonili stare, suve grane. Orezivanje je najbolje da radite krajem novembra ili skroz rano na proleće (pre nego što biljka krene da raste). Orezivanjem spirea tokom leta, kada završi sa cvetanjem, podstaći ćete novi period cvetanja i aktivirati intenzivniji rast lišća. Spirea je brzo rastući grm te će se veoma brzo i lako oporaviti od bilo koje vrste orezivanja.

Vrste spirea:

U našoj ponudi možete pronaći sledeće vrste:

Bela spirea suručica

bela spirea suručica

Bumalda Little Princess

bumalda little princess

Ljubičasta spirea

ljubičasta

Spirea nipponica Snowmound

nipponica snowmound

Spirea zlatna

zlatna