Perene – trajnice

Perene – trajnice se razlikuju po svom rastu, po obliku i veličini listova i cvetova i po vremenu cvetanja. U perene spadaju sve biljke koje opstaju duže od dve godine i to su višegodišnje biljke.

Kako i gde da sadite perene?

Perene su idealne biljke za sadnju na malim površinama, dovoljno im je samo malo zemlje za formiranje korenovog sistema. Ako imate manju površinu, onda birajte niske vrste, a ako imate dovoljno prostora, onda kombinujte visoke i niske biljke. Biljke sadite u grupama da bi vizuelni efekat bio bolji. Uvek će lepše izgledati ako u perenjaku imate pet istih biljaka u grupi, nego jednu biljku.Vodite računa i o tome kada koja biljka cveta. Nijedan cvet trajnice – perene ne traje celu sezonu, zato napravite kombinaciju biljaka, tako da se cvetanje smenjuje od prvih dana proleća, pa do kasno u jesen. U tom slučaju ćete imati stalna dešavanja u bašti, što će uneti određenu dinamiku u vaš vrt. Visoke biljke sadite kao masive u pozadini, a niže napred. Sredinu ostavite za biljke koje se šire, ali ne rastu previsoko. Svojom raskošnom paletom boja, oblika i tekstura, često i bogatstvom privlačnih mirisa, trajnice – perene potpuno opravdavaju čestu upotrebu u oplemenjivanju baštenskog prostora. Trajnice – perene možete kombinovati i sa drugim biljnim vrstama. Biće jednako lepe udružene sa žbunovima, nižim četinarima i jednogodišnjim cvećem.

Nega i razmnožavanje perena

Nega ovih biljaka je jednostavna i svodi se na okopavanje, plevljenje korova i zalivanje. Veoma je bitno da posadite biljku na pravo mesto, tj. da znate da li voli sunce, polusenku ili senku. Neke trajnice – perene vole suva, a neke vlažna mesta. Uglavnom dobro podnose naše klimatske uslove, pa im zaštita preko zime nije potrebna. Razmnožavanje je jednostavno, kada biljka preraste prostor koji ste joj namenili, jednostavno je izvadite iz zemlje i razdelite. Na ovaj način ćete i podmladiti biljke. Kada jednom formirate perenjak u vašem vrtu, on će vas svake godine oduševljavati sve više i više. Više o trajnicama (perenama) pročitajte u našem blogu perene – trajnice u vrtu.

online prodaja biljaka online prodaja sadnica online prodaja cveca

Prikaz 1–48 od 677 rezultata

Prikaži All

Armeria “Ballerina Red”

Original price was: 220.00 RSD.Current price is: 150.00 RSD.

Armeria alba

Original price was: 190.00 RSD.Current price is: 150.00 RSD.