Bungevilija

Bungevilija (bogumila) je puzavica koja cveta od maja do prvih mrazeva. Može dostići visinu preko 10 m kada je posađena u vrtu, a u saksiji oko 3 m. Ovoj biljci se svi divimo kada posetimo primorske krajeve. Gotovo da nema ulice gde nećete videti bar jednu kuću koju krasi ova prelepa penjačica. Postoje bungevilije u raznim bojama, od bele, žute, narandžaste, pa do svih nijansi ružičaste, crvene i ljubičaste. Cvetovi bungevilije su sitni i neugledni, a ono što zapravo krasi ovu biljku su pricvetni listovi koje mi zovemo „cvetovima bungevilije“. List ne gubi boju čak ni na nižim temperaturama, pa se efekat punog cvetanja zadržava veoma dugo.
U uslovima kontinentane i planinske klime ova biljka se gaji na terasama i balkonima u ukrasnim posudama (žardinjerama). U tom slučaju čim počnu prvi mrazevi bungevilija se unosi u zatvoren prostor gde temperatura ne ide ispod 10 stepeni.

Sadnja i nega bungevilije

Tokom leta bungeviliji odgovara sunčano mesto (južna strana) da bi bogato cvetala. Ukoliko je biljka u senci ili polusenci, neće cvetati. Zemlja u koju sadite biljku mora biti bogata humusom i bilo bi dobro da je mešavina treseta i peska u odnosu 3:2. Što se tiče zalivanja biljke u saksijama, tu nemojte preterivati, zato što previše vlage smanjuje cvetanje biljke. Preko leta zalivajte dva do tri puta nedeljno, a preko zime jednom mesečno ili ređe (čekajte da se zemlja osuši). Što se tiče prihranjivanja, to radite svake dve nedelje u toku vegetacije i koristite đubrivo za cvetnice. Povremeno dodajte i Fe (gvožđe), bar jednom mesečno. Ako bungevilija prestane sa cvetanjem, ostavite je par dana da se zemlja skroz osuši. Pošto biljka nema jak korenov sistem potrebno je da je zaštitite od vetra (oslonite biljku na neki stub, mrežu, lestvice ili neki drugi čvršći oslonac).

OREZIVANJE BUNGEVILIJE

Tokom godine kada se pricvetni listovi osuše nove izdanke skratite da bi se podstaklo cvetanje. Zakidajte vrhove tokom proleća da bi biljka imala kompaktniji rast, a grane usmerite povezivanjem. U jesen, nakon cvetanja, orežite sve izdanke na pola. Da bi se podstakao žbunasti rast i da se ograniči veličina, u februaru orežite glavne grane. Biljka cveta na prošlogodišnjim izdancima.

Bungevilija u saksiji

Biljka će bolje cvetati kada je u manjoj saksiji. Presađujte je u proleće u saksiju koja je za broj veća, ako za to ima potrebe. Ako biljka nije prerasla saksiju, nemojte je presađivati, nego samo osvežite zemlju. Obavezno napravite drenažu u posudi. Ako je koren biljke prevelik prilikom presađivanja, makazama isecite najduže korenje.
Ova biljka može da se gaji i kao bonsai.

U toku vegetacije prskajte je protiv plamenjače i protiv vaši, ukoliko za tim ima potrebe.

Prodajemo ih kada procvetaju.

Prikazani svi od ukupno 17 rezultata

Prikaži All