Hortenzija krasi vrtove širom naše zemlje, ona je počasni stanovnik mnogih bašta, ali i prostranih terasa i malih balkona. Ako želite da vam hortenzija krasi vrt, a ne znate mnogo o njoj, evo nekoliko malih saveta koji bi vam mogli biti od koristi.

Hortenzije obuhvataju preko sto različitih vrsta, a kod nas se najčešće gaji Hydrangea macrophylla ili takozvana “seoska hortenzija”. Postoje i druge vrste koje se sade, ali su one obuhvaćene u znatno manjem broju.

hortenzija plava

Hortenzija – opis

Hortenzije sa raskošnim loptastim cvetovima različitih boja i nijansi ulepšavaju vrtove tokom letnjih meseci. Kada većina grmova i perena završi svoj period cvetanja, onda se budi hortenzija. Čak i kada nemaju cvet, njihovi veliki tamno zeleni listovi su zanimljivi ukrasi, i izgledaju atraktivno u kombinaciji sa cvetnim perenama. Sadite ih kao pozadinu nižim cvetnim gredicama u kojima će biti cveće svetlijih boja. Hortenzije se lepo kombinuju i sa drugim vrstama ukrasnog grmlja, pa i sa četinarima.

hortenzija

Njen cvet se razvija na snažnim izbojcima koji se razvijaju u proleće. Cvetne glavice mogu se pojaviti u raznim oblicima. Najčešće su okrugle, odnosno loptaste, ali mogu biti i kupaste ili pločaste (što zavisi od vrste). Boja cveta može biti bela, ružičasta, ljubičasta ili plava.

Hydrangea-arborescens-Annabelle

 

hortenzija roze

Koje će boje biljka biti zavisi od kiselosti samog tla. Prirodna boja cveta je bela ili ružičasta. Da bi dobili plavu ili ljubičastu boju kiselost tla mora biti sa pH manjim od 6, dok će pH veći od 7 doneti crvene i ružičaste cvetove. Možete pokušati i sa malim trikovima do dobijete ove boje. Plavu ili ljubičastu boju cveta ćete dobiti ako se u zemlju pored biljke doda jedna kašika istucane stipse i to u vreme kada se pojave pupoljci na biljci (uraditi nekoliko puta pre cvetanja). Pokušajte i sa ekserima koje ćete staviti u blizini korena biljke ili iglicama bora koje ćete rasporediti na zemljište oko grma. Nekada su žene dodavale mastilo u vodu za zalivanje da bi dobile plavu boju cveta. Samo kod belih sorti boja cveta ne zavisi od samog tla, nego cvetovi ostaju uvek beli.

 

Sadnja hortenzije

Hortenzija je biljka senke. Odgovara joj svetlo mesto u vrtu koje je zaštićeno od direktnog sunca. Najbolje bi bilo da je na mestu gde je pre podne sunce, a posle podne senka. Može se saditi ispod visokog drveća, jer tu i u najtoplijim mesecima ima dovoljno vlage. Što se tiče tla, hortenzija zahteva tlo koje je bogato humusom, umereno vlažno i blago kiselo (ph vrednost između 5,5-6). Preporučuje se mešavina komposta, treseta i gline. Ako nemate sve ove vrste, onda kupite gotovu zemlju u poljoprivrednoj apoteci (to je zemlja za rododendrone) i povremeno dodajite Fe (gvožđe) kada zalivate biljku.

Tokom leta, u vreme cvetanja, biljka traži mnogo vode. Zalivajte je redovno i to radite u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima. Nemojte to raditi u međuperiodu, jer će biljka izgledati kao da je ošurena i izgubiće svoje listove. Za zalivanje koristite odstajalu vodu ili kišnicu. U proleće počnite sa prihranjivanjem biljke.

hydrangeak

Orezivanje hortenzije

Hortenzija cveta bogato, ako se ne orezuje drastično.  Kada ćete ih orezivati zavisi od vrste. Generalno, hortenzija macrophylla i hrastolisna se ne orezuju u jesen pošto cvetaju na starim granama. Ako orežete te grane na kojima su pupoljci, sledeće sezone neće cvetati. U proleće uklonite samo stare, kao i izmrzle stabljike, odsecite ih iznad prvog para zdravih pupoljaka.
Što se tiče hortenzije paniculate nju možete orezati u jesen pošto cveta na novim granama.  Ako niste sigurni da li da orežete biljku ili ne, ne znate koju vrstu imate, bolje ne dirajte ništa.
Ona će cvetatati i ako je ne orežete, samo precvetale cvetove redovno odstranjujte iznad cvetnih pupoljaka.

Hortenzija u saksiji

Ako želite da vam ova biljka ukrašava terasu ili balkon, onda kupite lepu ukrasnu posudu veće zapremine i napravite dobru drenažu u njoj. Redovno zalivajte i prihranjujte ovu biljku. Svake dve godine presađujte je u veću saksiju.

Hortenzija macrophylla little blue

Hortenzije za sunčano mesto

Pored ovih gore navedenih vrsta, postoje hortenzije kojima odgovara sunčano i  polusenovito mesto. To su paniculate, vrste koje imaju kupasti cvet. Za sve one koji nemaju senku, a žele hortenzije u svom vrtu, ovo su vrste koje mogu da sade. Iz naše ponude izdvajamo ove biljke.

Hortenzija pan. “Vanilla Frise”

hortenzija vanille fraise1

Hortenzija pan. “Wims red”

hortenzija wim s red

Hortenzija pan. “Polar Bear”

hortenzija polar bear

Hortenzija pan. “Little Lime”

hortenzija little lime1

Zaštita hortenzije preko zime

Nije potrebno zaštititi svaku vrstu hortenzija. Pre svega, zaštitu traže hortenzije koje cvetaju na granama od prethodne godine i hortenzije macrophylle koje imaju krupan list. Pupoljke ovih vrsta će isušiti hladni zimski vetrovi i izazvaće problem. Biljke možete zaštititi agril folijom.

Simbolika hortenzija

Ova biljka simbolizuje pomirenje ljubavnika ili bračnih drugova. Buket hortenzija u kući označava mir i srdačnost, a veruje se i da deluje umirujuće na čovekov um.