Paulovnija (Paulownia) je jedinstvena vrsta brzorastućeg drveta. Ime je dobila po ruskoj princezi Ani Pavlovnoj, i zato se još ova biljka zove “Princezino drvo”. U Kini je poznata kao “Zmajevo drvo”.

OPIS BILJKE

Paulovnija cveta obilno roze-ljubičastim cvetovima i to pre listanja.

paulovnija

Cvetovi su prijatnog mirisa. Raste izuzetno brzo, od 3-5 m godišnje. Može da dostigne visinu i do 20 m, pa leti daje prekrasnu hladovinu. Listovi su joj ogromni, prosti i srcastog oblika, mogu da budu prečnika od 40-70 cm.

paulownia-tomentosa_blauglockenbaum

Koren joj je uzak i dubok, pa je bezbedno za sadnju u blizini kuće, jer ne ugrožava njene temelje. Krošnja je kupastog oblika i kompaktne forme. Preko zime u kruni su skupine plodova i cvasti koje se tek u proleće otvaraju. Prve godine drvo se skrati skroz do panja, i na taj način se podstiče intenzivniji rast biljke i omogućava se da njeni listovi budu krupniji. Zbog svega ovoga, paulovnija se sve više koristi za sadnju u parkovima, vrtovima i okućnicama.

paulovnija-paulownia

SADNJA

Paulovnija ne voli glinovita teška i močvarna zemljišta na kojima se zadržava voda. Ona traži rastresito i plodno zemljište. Ako je sadite u ukrasne svrhe vodite računa o njenoj krajnjoj visini. Odgovara joj sunčani položaj i mesto koje je zaštićeno od jakih vetrova. Prve dve godine zalivajte je bar dva puta nedeljno. Podnosi niske temperature (do -20), ali dok je biljka mlada zaštitite je tokom zime.

paulovnia

ZAŠTO SADIMO PAULOVNIJU?

Poslednjih nekoliko godina sve više se priča o ovom drvetu. Osim što predstavlja ukras u vrtu, paulovnija se najčešće sadi iz drugih razloga. Najviše se koristi u industriji u cilju dobijanja drvenog materijala koji služi kao sirovina za dalju proizvodnju. Četiri godine nakon sadnje možete je koristiti za ogrev (njena kalorična vrednost je malo manja od kalorične vrednosti mrkog uglja). Ovo drvo je svetski rekorder u proizvodnji kiseonika, pa je idealno za pošumljavanje terena. Takođe se sadi i kao medonosna kultura, jer cveta obilno i njeni cvetovi su bogati nektarom, a med dobijen od njih je izuzetnog kvaliteta (u klasi je sa bagremovim medom).

paulownia

BOLESTI PAULOVNIJE

Ovo drvo je otporno na bolesti, ali mogu da se pojave razne štetočine (stenice, insekti…) na njegovom listu. Tretiranjem insekticidom možete delovati preventivno i to neće ostaviti nikakve posledice na rast i razvoj biljke. U toku leta na listu se mogu pojaviti ožegotine. To se posebno odnosi na mlade biljke i na biljke koje nisu dovoljno zalivane.

ZANIMLJIVOSTI

U Kini je tradicionalni običaj da se sadi paulovnija kada se rodi devojčica. Pošto drvo brzo raste, kada dođe vreme da se devojka uda, ono je spremno za seču. Od  tog drveta se prave najrazličitiji predmeti za miraz.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.