Cotinus – ili poznatiji kao „Smoketree“ je neobično drvo koje može da se formira i u obliku žbuna. Malo je vrsta koje mogu na ovako lep način, kao Cotinus da dodaju divnu strukturu vrtu.
Njegovo glatko, zaobljeno lišće, može biti u raznim nijansama u zavisnosti od vrste i godišnjeg doba. Boje se menjaju od rozo-bronzane, žute, tamno ljubičaste i zelene. Većina vrsta Cotinusa na jesen dobijaju divne nijanse.

cotinus2
Cotinus može porasti 5m u širinu i visinu, ali nakon opadanja lišća i prelaskom biljke u hibernaciju, redovnim orezivanjem možete zadržati oblik i veličinu koju želite. Ova vrsta drveta (žbuna) veoma brzo raste, te već nakon 2-3 godine on će dostići svoju punu veličinu. Spada u listopadne vrste, te će u kasnu jesen izgubiti svo lišće. Posebna lepota je njegovo mlado lišće koje kreće na proleće i ima izuzetno intenzivnu boju, koja na suncu dobija neobičnu nijansu.

Cotinus zeleni

Zašto “Smoketree” – dimno drvo?
Ovaj naziv drvo je dobilo zbog svog cveta, koji ima paperjasto-metličasti oblik. Kada drvo procveta, ono izgleda kao da se nalazi u oblaku dima.

cotinus-blog1

Uslovi sadnje i nege

Sadi se kao i svaka druga biljka, u dobro pripremljeno i drenirano zemljište. Potrebno je voditi računa da okolo stabla bude oslobođeno od korova i da se napravi „krug“. Najviše mu odgovara pozicija koja je sunčana ili delimično senovita. Veoma dobro toleriše vlagu, glineno ili suvo zemljište, kao i kamenita zemljište. Ovo ga baš i čini odličnim izborom, jer teško da ćete pronaći drvo (grm) koje je manje zahtevno. Najčešće se sadi kao pojedinačna biljka na travnjaku, ali će veoma lepo izgledati i živa ograda od ove biljke. Jeste da je u pitanju listopadna vrsta, ali u vreme kada ima lišća retko koja biljka može da parira Cotinusu.

Cotinus – vrste

U našoj ponudi možete pronaći sledeće vrste:
1. Cotinus Royal Purple (sa divnim ljubičasto-crvenim listovima)

cotinus royal purple

2. Cotinus Coggygria

Cotinus coggygria

3. Cotinus Golden Spirit (dodaće malo “zlata” bojama u Vašem vrtu)

cotinus golden spirit1

4. Cotinus coggygria lilla – niska vrsta

cotinus coggygria lilla1