Jasmin je cvet kog malo ko neće prepoznati. Ovaj ukrasni grm ne samo da pleni svojom lepotom, već i neodoljivim mirisom. Rod jasmina ima oko 60 vrsta. Ova biljka je poreklom iz jugoistočne Evrope i Italije. U zavisnosti od vrste, može narasti od 1,5-5 metara.

Jasmin – odabir mesta

Jasmin možete sa lakoćom posaditi u različite delove vrta, prednje vrtove, vrtove pune drveća… Vrste jasmina koje rastu visoko možete koristiti i kao živu ogradu, dok ove niže možete koristiti kao divan kontrast u kombinaciji sa ostalim biljkama u bašti. Sadnja jasmina u kombinaciji sa spireom, potentilom, ljiljanima i prelepim grmovima i ružama, daće vašem vrtu posebnu draž. Sve vrste jasmina su bogate cvetovima a u isto vreme zahtevaju minimalnu brigu i negu.

Ovaj predivan grm zahteva sunčane i polu-senovite pozicije. Obezbedite jasminu dovoljno prostora kako bi se širio, jer u suprotnom, moraćete češće da ga orezujete.

On uspeva na skoro svim tipovima zemljišta, ali ipak preferira umerenu vlažnost, i zemlju bogatu humusom i mineralima. Ovakvo zemljište ćete postići ukoliko dodate kompost. Nemojte jasmin saditi na lokacijima koje su veoma suve ili potencijalno pogodne za preterano zadržavanje vode.

jasmin zuti

Sadnja jasmina

Najbolje vreme za sadnju  je jesen, ali ukoliko se biljka nalazi u kontejnerskim saksijama, nju možete saditi tokom čitave godine.  Dobro natopite koren biljke pre sadnje, i obezbedite da zemlja u koju sadite bude rastresita i fino obrađena. Takođe, veoma je važno da okolo biljke nema korova, te je potrebno redovno okopavanje i briga.
Ukoliko sadite kao živu ogradu, razmak između biljaka bi trebalo da bude od 70-80 cm.

jasmin u vrtu1

Orezivanje jasmina

Čak i ako ne zahteva orezivanje, pod određenim okolnostima ono ima smisla. Prvi put orežite biljku tri godine nakon sadnje. Preporučljivo je orezivanje za 1/3 grane nakon cvetanja grma. To pravilo važi za skoro sve ukrasne grmove koji cvetaju. Ako želite da oblikujete svoju živu ogradu od jasmina, možete to učiniti, ali imajte u vidu da orezivanje može uticati na cvetanje ovog mirisnog grma.

Vrste jasmina

On postoji u mnogim varijetetima, a kod nas su najpopularniji sledeći:

Jasmin nudiflorum

jasmin nudiflorum

Jasmin lažni – philadelphus coronarius

pajasmin, lazni jasmin

Jasmin – philadelphus corunaria

jasmin - philadelphus corunaria

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.