Drenaža predstavlja metodu koju koristimo kako bismo sa zemljišta otklonili višak vode i sprečili da se ona tu zadržava. U zavisnosti od tipa zemljišta, drenaža može biti više ili manje potrebna.

Ukoliko zemljište nije dobro izdrenirano, postoji šansa da vam biljke koje sadite naprosto ne uspevaju, jer višak vode izaziva truljenje korenovog sistema i sprečava napredovanje i rast biljke. Bez dobre drenaže tlo je sabijeno, neravnomerno se suši, na pojedinim mestima ostaje previše vlage i dolazi do truljenja biljke ili do pojave raznih bolesti. Da biste uživali u svom vrtu drenaža je jedan od preduslova da biljke budu zdrave i lepe.

Kako da znate da li je vašem zemljištu potrebna drenaža?

Za utvrđivanje potrebe za drenažom, postoji jedan metod koji je uvek tačan. Potrebno je iskopati kontrolne jame, koje će imati oblik kocke sa dužinom ivica oko 30cm. Potom, ove jame napunite vodom, ili prosto, čekajte da to priroda sama uradi – pljusak.  Nakon što su se ove jamice napunile vodom, potrebno je čekati nekoliko sati. Ukoliko se posle par sati samo pola (ili manje) jamice ispraznilo, odnosno upilo vodu, tada budite sigurni da je drenaža itekako potrebna.

Koliko je komplikovano napraviti dobru drenažu?

Ukoliko imate zemljište koje loše upija vlagu, potrebno je dosta truda. Ono što možemo garantovati, jeste da će vam se sigurno isplatiti, jer ćete tako omogućiti biljkama normalan rast i razvoj. Ako je u pitanju manja baštenska površina onda vam neće biti problem da to odradite. Jednostavno, pre sadnje biljaka, pripremite rastresitu zemlju, šljunak ili kamenje, pesak, i ispod i oko biljke napravite drenažu. Iskopajte rupu duplo veću nego što je potrebna za samu biljku. Npr. ako je biljka u saksiji visine 15-tak cm i prečnika 12 cm, vi iskopajte rupu dubine 30-tak cm i prečnika 20-tak cm. Na dnu te rupe stavite sloj krupnijeg kamena, na to stavite sloj peska i sitnog kamena pomešan sa rastresitom zemljom i onda sadite biljku. Na ovaj način ste omogućili da biljka ima sve uslove za početak da raste.

Drenaža za biljke u saksijama

Kada sadite biljke u ukrasne posude ili žardinjere, takođe je potrebno da odradite pravilnu drenažu. Najvažnije je da sama posuda ima rupice na dnu za odvod vode. Pre sadnje biljaka na dno žardinjere stavite sloj krupnijeg kamenja, na to stavite sloj peska i šljunka i onda stavite kvalitetnu zemlju za sadnju. U ovakvim posudama, uz pravilno zalivanje, biljke će moći dugo da rastu i da vam ulepšavaju terasu ili vrt.

Koje vrste drenaže postoje?

drenažaU zavisnosti od potrebe, postoji više vrsta drenaža. Ukoliko se bavite ratarstvom, posedujete plastenike, tada je priča mnogo komplikovanija, ali ako drenirate zemljište samo radi vašeg vrta, onda to ne zahteva toliko ozbiljan pristup.

Drenaža – KOLEKTOR je jama oblika kocke, ivice oko 2m. Treba je ispuniti kamenjem do 15 cm od površine, a kamenje prekriti poroznom zemljom. Iz njega akumulirana voda otiče naniže i to krećući se ispod korenova okolnih biljaka.

Drenaža (ROVOVI) I CEVI omogućavaju kretanje drenirane vode. Oni su ispunjeni lomljenim kamenom. Najfiniji travnjaci (za golf, tenis, kuglanje) zahtevaju detaljno razrađen sistem cevi.
Drenažna MREŽA se sastoji od glavnog drena (rova, kanala) iskopanog dijagonalno preko čitavog travnjaka sa nagibom prema gl. kolektoru, sa bočnim drenovima koji se kopaju sa obe strane glavnog drena pod uglom od 45 stepeni. Glavni dren ne sme biti plići od 40-60 cm, a isto toliko i širok. Bočni drenovi su na rastojanju do oko 3m, a treba da budu 30-40 cm duboki i široki.
TRANŠEJE (kanali)  se zatim ispunjavaju krupnim kamenjem do pola ukupne dubine, a zatim sitnijim kamenjem ili izlomljenom ciglom do 15 cm do površine.