Astilba – atraktivne boje, upadljivo lepi listovi i naročita ljubav prema senovitim mestima pretvorila je meduniku (astilbu) u omiljenu letnju perenu.  Astilbe su trajnice koje spadaju u porodicu saxifragaceae (kamenike). Kod ove biljke ukras čine i njeni divni listovi koji su upadljivi, sjajni i na krajevima nazubljeni. Stabljika je debela i mesnata. Cvetovi su posebne lepote, imaju oblik metlica, veoma su bogati i intezivnih boja. Bilo da je solista ili da je sadimo u grupi – ova biljka će izgledati kao da je u top-formi.
Astilba je definitivno odličan izbor za senku, jer u senci je uvek teško dobiti lepu cvetnicu. Ona je upravo to – lepotica u senci.

astilba - lepotica iz senke

Uslovi za rast i razvoj biljke

Astilba svakako ne spada u preterano zahtevne biljke, ali moraju im se obezbediti određeni uslovi kako bi lepo rasla i cvetala. Ova vrsta biljki voli hranljivo zemljište, bogato humusom. Zemljište bi trebalo da bude malo kiselije i dosta vlažno. Astilba ne podnosi suvo tlo. Da bi ova perena bujno cvetala, u proleće je prihranite kompletnim đubrivom, a u jesen prekrijte kompostom.
Trebalo bi je saditi uvek u hladovini, ali ona će lepo napredovati i u delovima gde je polu-senka. Ipak, ono što je najvažnije jeste da ima dovoljno vlage. Još jedna prednost ove biljke je što nije na meti puževa, za razliku od večine biljaka koje vole senku.

astilba lavanda2

Astilba – razmnožavanje

Kada jednom dobijete ovu lepoticu u vrtu, razmnožavanje i njeno širenje će posle biti veoma lako. Možete je razmnožiti u jesen ili u proleće i to na veoma jednostavan način – deobom korena. Pošto se ona brzo širi, na svake 3-4 godine potrebno ju je “osvežiti”. To se radi tako što se rizomi razdvajaju i sade se samo oni koji su lepi i zdravi.

Nega

Ova divna biljka nagradiće vas svojim cvetovima u intenzivnoj boji. Njeni cvetovi mogu se koristiti i kao rezano cveće, a mogu se i osušiti i koristiti kao dekoracija suvog cveća. Cveta u beloj, različitim nijansama roze, pa sve do tamno crvene boje. Kada biljka iscveta, možete orezati cvetove, ali na taj način nećete podstaći ponovno cvetanje. Naš predlog je svakako da cvet ostavite dokle god predstavlja ukras. Njeni metličasti cvetovi lepo izgledaju i zimi.
Ako se odlučite da ne želite da je ostavite kao zimski ukras u vrtu, možete je orezati na jesen do zemlje. Ona će na proleće ponovo da izbije.
Astilba odlično podnosi hladnoću i idealan je izbor za naše podneblje.
Otporna i dekorativna – savršena je za kombinovanje sa različitim vrstama hosti i heuchera.

 

Astilbekategorija2

Veštim izborom različitih sorti u senovitu leju možete da unesete puno boje od juna do septembra. To će biti mamac pogleda rasut između zelenila paprati, hosti i virka ili će izgledati kao bujna cvetna traka u beloj i crvenoj boji ili u nežnim roze tonovima.

I za polusenovit do senovit aranžman sa saksijama astilba je pravo rešenje. U saksijama posebno zanimljivo izgledaju sorte sa blago visećim cvastima.

astilba u saksiji

Vrste astilbi

Astilbe možemo podeliti po njihovoj visini, i vremenu kada cvetaju:
Astilbe japonica (Japanske astilbe) su niske i izrastu do 40 cm, cvetaju u junu/julu i traže više vlage.
Astilbe chinensis (Kineske astilbe)  su nešto više, 50 cm i cvetaju u periodu jul/septembar. Tolerišu nešto više suše.
Astilbe chinensis var. “Pumila” su niske, 25 cm, i podnose nešto više sunca od svojih većih rođaka.
Astilbe astilboides (do 100 cm)

 

Iz naše ponude izdvajamo:

Astilba boje lavande

astilba boje lavande

 

Astilba ciklama

astilba ciklama

Astilba crvena Etna

crvena-etna

Astilba svetlo roze

astilba svetlo roze

Astilba tamno roze

astilba tamno roze

Astilba bela

astari white