Ruže su kraljice među cvećem. Nijedan cvet ne nosi sa sobom toliko glamura i simbolike kao ruža. Ruže premašuju sve ostale ukrasne biljke zbog velikog broja sorti. Takođe, imaju osobinu da bogato, dugo i raskošno cvetaju. Omiljena je kako zbog svog mirisa i predivnih boja, tako i zbog širokog spektra korišćenja u hortikulturi. Postoje različite vrste ruža, tako da se mogu uklopiti u bilo koji vrt.

ruze i alchemila molis

Ruže – sorte

Ruže mogu biti u obliku grma, pokrivača tla, penjačice ili kao stabla.

ČAJEVKE – ovo su najrasprostranjenije ruže, rastu od 60-120 cm, formiraju uspravni grm i imaju krupne pojedinačne cvetove na vrhu grane. Uglavnom su mirisne i dugo cvetaju. Kod sadnje u grupama rastojanje između sadnica bi trebalo da bude 50-60 cm.

 

ruze cajevke

MNOGOCVETNE (FLORIBUNDE) – neprekidno cvetaju, a visina im može biti od 60-80 cm. Cvetovi su sitniji nego kod čajevki i formiraju se u skupinama. Ove ruže su idealne za cvetne gredice. Otpornije su na bolesti od čajevki. Razmak za sadnju je 40-50 cm.

ruze_mnogocvetnice

MINI RUŽE – imaju mnogo sitnih cvetova i male listiće. Visina ovih ruža je 20-40 cm. Najčešće se sade u kamenjarima ili u žardinjerama, pa ih često viđamo na balkonima i terasama. Za formiranje cvetnih gredica razmak između sadnica mora biti 25-30 cm.

mini ruze

PENJAČICE – dostižu visinu 2-5 m. Sade se za ograde, ukrašavanje zidova kuće i za pravljenje lukova na kapijama ili zamišljenim prolazima u vrtu. Rastojanje za sadnju 1-2 m što zavisi od vrste.

ruza kordes brilijant

STABLAŠICE – visina ovih biljaka je od 60-150 cm, što prvenstveno zavisi od visine kalemljenja. Najčešće se sade pojedinačno. Sve o ovim ružama pročitajte OVDE.

ruze stablasice bele

– POLEGLE – sade se kao pokrivači tla i na jedan kvadrat sadi se 3-5 sadnica.

Izbor mesta za sadnju ruža

Pre sadnje ruža pripremite teren za to. Nemojte saditi ruže na mestu gde su već bile ruže, jer je zemljište tu iscrpljeno. Ako nemate drugi izbor, onda dodajte humusa, komposta, nađubrite tu površinu i tako ćete poboljšati sastav tla. Bitno je da bude dobra drenaža. Tu površinu izriljajte i usitnite frezom (ili na neki drugi način – ašov, motika i grabulje). Zemljište mora biti plodno, blago kiselo i umereno vlažno. Mesto za sadnju bi trebalo da bude izloženo suncu i mora biti dobra cirkulacija vazduha, to će sprečiti stvaranje raznih bolesti. Bilo bi dobro i da su vaše ruže zaštićene od jakih vetrova. Znači, ako izaberete pravo mesto i kvalitetnu zemlju, a uz to kupite kvalitetne sadnice, budite sigurni da će ruže biti u punom sjaju i uzvratiće vam sa mnoštvom cvetova.

ruze i simsir

Sadnja ruža

Planiranje novog ružičnjaka može biti pravi izazov. Jesen je idealno vreme za sadnju ovih biljaka, tj. jesenja sadnja ima svoje prednosti u odnosu na prolećnu. Ruže možete saditi sve dok se zemlja ne smrzne. Inače, ruže se mogu saditi u periodu od oktobra do juna meseca. Za formiranje cvetnih gredica ruže se sade u cik-cak, ne pravolinijski. Vizuelni efekat biće mnogo bolji ako grupišete nekoliko sadnica od iste vrste i boje na jednom mestu. Za formiranje ružičnjaka, tj. za bojenje većih površina, najčešće se sade čajevke ili mnogocvetnice. Ružičnjaci se formiraju oko travnjaka (kao okvir), kao dekoracija ulaza u kuću ili se kombinuju sa nižim četinarima i perenama.

ruze i scabiosa, coreopsis

Kada dobijete (kupite) sadnicu, izvadite je iz kese (pakovanja) i stavite u kantu sa vodom (2-5h) pre sadnje. Iskopajte rupu gde planirate saditi biljku (35x35x35cm). Koren biljke malo skratite i pažljivo ga rasporedite prilikom sadnje. Usitnite zemlju i polako zatrpavajte koren. Vodite računa da mesto gde je ruža kalemljena bude malo ispod zemlje ili u nivou sa zemljom (ne iznad). Blago pritisnite oko ruže i zalijte vodom. Zalivajte sve dok zemlja upija vodu. Oko korena obično ima dosta šupljina, pa voda brzo prodire i pri tome se zemlja sleže. Kad zemlja potpuno upije vodu oko biljke sipajte još zemlje i nagrnite je na sadnicu (na ovaj način štitite ružu od smrzavanja preko zime).

ruza-parade

Ruže u saksijama

Pošto nemaju svi to zadovoljstvo da imaju svoju zelenu oazu na velikoj površini, sve više se formiraju male zelene baštice na terasama i balkonima. Redovni stanovnici takvih vrtova su ruže. Da biste imali lepe sadnice prvi preduslov za to je da saksije (žardinjere) budu dovoljno duboke i široke. Koren ruža je velik i grana se, pa je za njegovo nesmetano razvijanje potreban prostor. Dubina saksije bi trebalo da bude minimum 50-tak cm. Što se tiče prečnika saksija, to zavisi od vrste koja se sadi, pa tako za mini ruže dovoljno je 25-30 cm, za mnogocvetne 30-35 cm, za čajevke 35-40 cm, a za penjačice 50-tak cm. Ako na terasi nemate dobro strujanje vazduha i minimum 8h dnevno sunca nemojte ni pokušavati sa sadnjom ruža.

ruze stablasice u saksijama

Bolesti ruža

Nega ruža se sastoji u okopavanju, prskanju, prihranjivanju i rezidbi. Najčešće bolesti ruža su pepelnica, plamenjača i čađava ili zvezdasta pegavost. Što se tiče bolesti, najbolje je delovati preventivno. Prvo prskanje može se obaviti već u maju mesecu. Ukoliko se pojave biljne vaši prskajte nekim insekticidom koji vam preporuče u poljoprivrednoj apoteci. Kada tretirate biljku prskajte sve delove biljke, a ne samo odozgo. Nemojte prskati kada su visoke temperature, jer to može da dovede do ožegotina na listovima. Više o bolestima pročitajte OVDE.

ruza puzavica roze

Orezivanje ruža

Prvo odstranite oštećene i stare grane. Režite što bliže zemlji. Zatim uklonite grane koje rastu prema sredini grma kako bi ruži obezbedili prozračnost. Skratite i sve tanke izdanke. Kada ste to uradili onda zdrave izdanke skratite na visinu 20-30 cm i tada će se cvetovi formirati na mladim izdancima. Više o orezivanju svake vrste ruža pročitajte OVDE.

Related Posts