Ruže mnogocvetnice su posebne po tome što njihova lepota čitave godine krasi vrt. Tokom cele godine, one su bogate cvetovima koji su grupisani u manjim buketima. Od juna pa do mrazeva, možete biti sigurni da će njihovo cveće ulepšavati vašu baštu.

mnogocvetna ruza samba

Kako se sade ruže mnogocvetnice?

Prvo što bi trebalo jeste da odaberete savršeno mesto za vašu ružu. Ruže mnogocvetnice su veoma bogate, te je važno da im ostavite dovoljno prostora kako bi mogle rasti i razvijati se. Takođe, odaberite mesto u vrtu gde će njihovo cveće biti zapaženo.

Za sadnju ovih ruža, bitno je iskopati rupu koja bi trebalo da bude tolika da se koren može lepo rasporediti. Dubina rupe koja je potrebna jeste oko 30cm, a zemlju kojom se zatrpava koren ne bi trebalo direktno tretirati đubrivom.

Kada sadimo ruže mnogocvetnice u grupama, razmak bi trebalo bi da bude od 50-60 cm. Ukoliko želite da ih posadite u grupama (što preporučujemo radi boljeg efekta), vodite računa da na jedan metar kvadratni možete posaditi 6-8 biljaka maksimalno.

sadnja-ruža

U kojim uslovima uspevaju mnogocvetnice?

Kao i za ostale ruže, i mnogocvetnice vole plodno zemljište, koje je umereno kiselo i umereno vlažno.
Mnogocvetnice vole sunčane delove vrtova, te odaberite mesto na kom će u toku dana imati mnogo sunca. Nemojte ih saditi previše blizu ograda i objekata, jer je njima potrebna cirkulacija vazduha kako bi se sprečilo stvaranje bolesti. Sa druge strane, ne bi trebalo ni da se sade na mestima koja su skroz otvorena, odnosno izložena jakim vetrovima.

ruza aspirin1

Kako se neguju mnogocvetnice?

Kada pričamo o nezi mnogocvetnica, kao i kod ostalih vrsta ruža, veoma je važno to kako ćemo ih orezivati.

Orezivanje je potrebno već prve godine kada ruža počne da cveta. Važno je ukloniti rascvetale cvetove, kako bi se biljci dala enegija i prostor za razvoj novih cvetova. Kod mnogocvetnica, nakon cvetanja, potrebno je orezati čitav „buketić“.  Prvo cvetanje je u maju mesecu, a orezivanje krajem juna. Ova vrsta ponovo će cvetati u avgustu i nakon tog cvetanja ih ponovo orežite, da bi imali još jedno cvetanje u toku godine. Kada nastupi jesen, orezuju  se samo vrhovi ruža, a pravo orezivanje nastupa tek na proleće – kada se režu svi izmrzli i osušeni delovi.

Kratak vodič za sadnju i negu ruža možete pogledati na našem youtube kanalu.

ruze-lavaglut4

Pre zime, odnosno na jesen, ruže je potrebno zagrnuti zemljom, kako bi joj se glavni deo grana zaštitio od mrazeva. Kada prestanu niske temperature ovu zemlju razgrćemo i možemo početi sa prihranom i zalivanjem kako bismo podstakli rast i što brže cvetanje.
Pročitajte više o nezi ruža.

ruza frizija2

Ideje za sadnju mnogocvetnica

Ruže mnogocvetice dobijaju posebnu lepotu kada se sade u grupama. Možete ih saditi kako biste ukrasili prilaz, prostor do ograde ili vizuelno oivičili neki prostor.

Možete ih saditi uz nisku ogradu kako biste joj dali živost i lepotu:

ruže-mnogocvetnice-ideja1

Ruže i lavanda mogu biti veoma zanimljiva kombinacija:

ruže-mnogocvetnice-ideja2

Bele ruže mnogocvetnice uz belu ogradu može biti veoma efektan prizor:

  • efektna lepote koju pruža ruža Asphirin biće savršena za ovu kombinaciju

ruže-mnogocvetnice-ideja3

Divan kontrast svakoj zelenoj površini biće ruže mnogocvetnice u crvenoj boji:

ruže-mnogocvetnice-ideja4

Jedno je sigurno – koje god sadnice ruža budu krasile vaš vrt, one će vam svake godine svojom lepotom pokazati zahvalnost.

2 thoughts on “Ruže mnogocvetnice – ukras svakog vrta

  1. Milena Savic kaže:

    Da li imate mini ruze sadnice

    1. Ruže će biti u prodaji od početka oktobra.

Komentari su zatvoreni