Ruže puzavice su idealne biljke za formiranje pergola, za maskiranje zidova i neuglednih površina i za formiranje cvetnih živih ograda. Imaju dug period cvetanja od proleća, pa sve do prvih mrazeva. Dobrim odabirom i kombinacijom boja, uz pomoć malo mašte i malo više truda stvorićete neverovatne vizuelne efekte u vašem vrtu.

ruza puzavica roze

Odabir mesta za sadnju ruža puzavica

Ruže puzavice nisu izbirljive po pitanju samog zemljišta. Bitno je da je zemljište dobro propusno, da ne dolazi do zadržavanja vode u samom korenu biljke, da je peskovito i lagano. Kao i ostale sorte ruža, tako i ruže puzavice vole mesta sa dosta sunčeve svetlosti i toplote. Ako taj uslov nije ispunjen (minimum 6h dnevno), doći će do stvaranja bolesti kao što je pepelnica. Druga stvar koja nije dobra ako nema dovoljno sunca biće izgled same biljke. Ruža će pustiti duge grane koje će se boriti za svetlost i tek na vrhovima tih grana biće cvetovi. Znači, na takvom položaju (bez dovoljno svetlosti) ruža neće imati veliki broj cvetova, a to je njen zaštitni znak.

ruza kordes brilijant

Ruže puzavice – sadnja

Idealno vreme za sadnju ruža je jesen. Kada ih sadite uz stubove, lukove ili pergole sadnicu odmaknite bar 30-tak cm. Ako je sadite uz zid kuće, onda je odvojite i više (40-tak cm). Sade se na rastojanju 1-2 m, a koje rastojanje će biti zavisi od vrste koju sadite. Ružu puzavicu možete saditi i pojedinačno na istaknutim mestima. Ukoliko ste se odlučili za sadnju u posudama, izaberite posudu dubine 40-tak cm koja ima rupicu za odvod vode i u njoj napravite dobru drenažu. Dekorativna posuda u kojoj je ruža puzavica biće pravi ukras vašem balkonu ili terasi. U našoj ponudi možete naći ruže svih boja.

ruže puzavice

Oblikovanje ruža puzavica

Ruže puzavice dostižu visinu 2-5 m (neke vrste rastu i znatno više). Mnoge ruže puzavice imaju krute grane koje je veoma teško saviti, pa bi trebalo da ih povezujete i usmeravate u željenom pravcu. Uvek ih usmeravajte vodoravno. Prve dve do tri godine mlade sadnice ostavite da nesmetano rastu i da se razvijaju, samo im usmeravajte grane i skratite neku granu koja je dostigla veću visinu od željene. Posle tri godine trebalo bi da počnete sa redovnim orezivanjem ruža i onda tu radnju obavljajte svake naredne godine.

ruza puzavica bela

Perfektni partneri

Kod žbunastih ruža i ruža za leju podrazumeva se samo po sebi da cvetove dopunjavaju pratioci. Nasuprot njima, ruže penjačice najčešće srećemo kao solo-umetnike. Pri tom, ove biljke mogu da se udruže u savršeno društvo sa ostalim penjačicama, ali oprez pri kombinovanju, zato što nisu sve penjačice iste. Kraljevski par bez sumnje čine ruža puzavica i klematis. Božanstvene igre boja moguće su u vidu roze i plavo-ljubičastih cvetova. Ružama penjačicama prija  ukoliko su starije nekoliko godina od klematisa, odnosno  ukoliko se klematis zasadi kasnije. Klematis sadite najmanje 1m od ruže. Bilo bi dobro da klematis sadite u limenu kantu kojoj ste pre toga uklonili dno. U tom slučaju njegov korenov sistem biće odvojen od ružinog i neće biti konkurencija po pitanju vode i hranljivih materija.

ruze i klematis

Orezivanje ruža puzavica

Kada orezujete ruže puzavice ostavite tri do četiri jake i zdrave grane, a ostale uklonite i skratite (ostavite 3-5 okaca iz kojih će se razviti nove cvetne grane). Najlepši su cvetovi na mladim izdancima, a odrvenele i stare grane uklonite, pošto na njima neće biti cvetova.

Nakon cvetanja orezujte precvetale cvetove, redovno okopavajte biljke, zalivajte ih ako su duži sušni periodi i prskajte ako ih napadnu lisne vaši ili ako se pojavi neka bolest. Vaš trud koji uložite u ove biljke biće trostruko vraćen. Lepota i miris cvetova ruža puzavica trajaće celu sezonu uz male pauze.