Ruže stablašice – ruža je cvet koji večina ljubitelja cveća ima u svom vrtu. Omiljena je kako zbog svog mirisa i predivnih boja, tako i zbog širokog spektra korišćenja u hortikulturi. Može se uklopiti u bilo koji vrt, zato što postoje ruže različitih vrsta.

ruže stablašice - ingrid

Ruža je kraljica cveća, a za ruže stablašice slobodno možemo reći da su princeze među ružama. Ova vrsta svojom specifičnošću, dekorativnošću i izuzetnom lepotom dominira svakim prostorom u kom se nađe. Nekada davno, ove ruže su bile ukras isključivo kraljevskih vrtova, a danas su svima dostupne.

ruže stablašice - stablasica

Ruže stablašice – vrsta

Ruža stablašica je ruža koja se sastoji iz tri različite vrste ruža. Prva ruža je ona koja daje koren stablu. Onda se na nju zakalemi posebna vrsta ruže koja stablašici daje dugačak, prav prut, odnosno stablo biljke. I na kraju dolazi treća ruža koju mi vidimo, i koja daje cvet, odnosno krošnju stablašici.

Osnovna podela ruža stablašica je na USPRAVNE (LOPTASTE) i

ruže stablašice - ruza stablasica 4

PADAJUĆE FORME.

ruže stablašice - ruza stablasica padajuca

Visina stabla može biti od 40,60,90, 110 i 140 cm (to su neke standardne visine kalemljenja). Bilo koja sorta, iz bilo koje grupe ruža može se kalemiti na određenu visinu i formirati kao ruža stablašica. Podsetićemo vas koje su to grupe ruža:

– RUŽE ČAJEVKE

Ovo je vrsta koja je najmnogobrojnija u carstvu ruža. Ima krupne, lepo oblikovane i postojane cvetove, pa je pogodna za rezanje. Ruže iz ove grupe su snažnog porasta i visokih izdanaka.

ruza stablasica gaby marvej1

 

– MINIJATURNE RUŽE

To su male i otmene ruže prikladne za posebne položaje. Žbunastog su rasta i tokom celog vegetacionog perioda cvetaju bogato i neprestano. Prečnik krošnje kod ovih stablašica može biti 50-60 cm.

ruza stablasica alain

 

– MNOGOCVETNE RUŽE

Ove ruže su uspravnog i žbunastog rasta, visine od 40-90 cm, što zavisi od sorte. Cvetovi su često mirisni i formiraju se u buketima. Cvetaju obilno cele sezone.

ruže stablašice - lavaglut2

 

– RUŽE POLEGLE (POKRIVAČI TLA)

ruže stablašice - crvena padajuca

 

Sadnja ruže stablašice

Sve vrste ruža vole mesto na kome ima dovoljno svetlosti, ali nije uslov da celog dana budu izložene suncu. Posadite ih na mesto gde postoji normalno strujanje vazduha, jer ne bi smele biti izložene jakim vetrovima. Tlo mora imati dobru drenažu, a zemljište mora biti bogato humusom, što znači kvalitetno. Izbegavajte sadnju gde je zemljište glinovito. Kada dobijete sadnicu fabrički upakovanu, odmah je presadite na planirano mesto da ne bi došlo do dehidracije biljke. One su posebno osetljive na gubitak vlage.

ruza stablasica

Kod sadnje biljke postavite štap što bliže stablu i pričvrstite ga kopčama za ruže (ili običan kanap, ako nemate kopče). Kopče postavite na dva mesta, ispod dna krošnje i na polovinu stabljike. Gledajte da stavite lep bambusov štap, izgledaće lepše nego da stavite neki običan štap koji se stavlja kao potpora za paradajz. 

Nega ruže stablašice

Ove sadnice se moraju redovno okopavati, ne sme se dozvoliti da oko stabla zarasta trava. Biljku prihranjujte redovno specijalnim đubrivom za ruže. Sve divlje izbojke, bilo da teraju iz stabla ili iz korena, morate odmah odstraniti, dok su još mali.

ruže stablašice - bele sitne

Orezivanje ruže stablašice

Prvo orezivanje se obavlja u jesen da bi se  smanjila krošnja stabla, a na proleće se vrši dodatno orezivanje i tada je potrebno da uklonite sve oštećene, odumrle i isprepletene grane. Inače, pravila za orezivanje prilagođavaju se grupi iz koje je ta ruža stablašica. Znači ako je u pitanju kalemljena mnogocvetna ruža, pogledajte kako se orezuju mnogocvetne ruže i po tome orezujte. Pogledajte na našem sajtu blog OREZIVANJE RUŽA. Tu je objašnjeno kako se vrši orezivanje za svaku vrstu ruža. Kod starijih stablašica najstarije grane odstranite skroz (do osnove kalemljenog mesta), jer time omogućavate stalno podmlađivanje krošnje.

ruze stablasice bele

Kombinovanje ruže stablašice sa drugim biljkama

Pogodne su za sadnju u vrtovima, ali i u urbanim prostorima, saksijama, terasama, ispred reprezentativnih ulaza, ispred lokala… Možete ih saditi pojedinačno ili u kombinaciji sa drugim biljkama.

ruze stablasice bele i crvene

Lepo je videti kada se ispod stablašice posadi neko niže jednogodišnje cveće ili ukrasno bilje.

stablasica ruza

Takođe, mogu se u njenom podnožju saditi polegli četinari, niski šimšir, razne perene ili patuljaste (minijaturne) ruže, pri čemu stablašica zauzima centralnu poziciju. Nemojte saditi biljku koja raste preko 20-tak cm, jer tada stablašica gubi svoj identitet. Nešto najnovije na tržištu što se tiče ruža stablašica jeste kombinacija krošnje sa dve boje.  Pogledajte kako zanimljivo izgleda, jedna biljka u dve potpuno različite boje.

ruza stablasica dve boje

Zaštita ruža tokom zime

Osetljive su na niske temperature, pa ih je potrebno tokom zimskih meseci zaštititi. To ćete uraditi tako što ćete na nju staviti jutani dzak u kojem je slama ili grane zimzelenog drveća. Ukoliko bude snega, sklanjajte ga sa krošnje da se ne bi polomila biljka od tereta. U novije vreme za zaštitu biljaka od smrzavanja koristi se agril folija. Inače, odabirom sorte možete uticati na uspešno prezimljavanje ove biljke. Sorte iz grupe grmolikih ruža i pokrivača tla su, po nekom pravilu, otpornije na zimu od drugih hibridnih sorti. Žuta boja je najosetljivija, što ne znači da ne može da preživi, ali u malom procentu ove biljke opstaju.

ruza stablasica zuta

Ako ste stablašicu sadili u saksiju, onda je unesite u  hladnije prostorije (temperatura oko 5 stepeni) tokom zimskih meseci, i povremeno je zalivajte.

ruza stablasica u saksiji

Iako će stablo ruže vremenom ojačati i ova biljka će zaista postati kao neko manje drvo, uvek bi trebalo da imate jednu šipku vezanu uz njeno stablo. Ako ništa drugo, da se ne bi iskrivila pod teretom veoma bujne i jake krošnje.

ruza stablasica roze velika

Posle treće godine života ruža stablašica će davati impresivan izgled svake naredne godine. Stotine cvetova će blistati od zadovoljstva što se nalaze u vašoj bašti i što će mamiti poglede i uzdahe svih koji je budu videli.