Ukoliko niste jesenas orezali ruže u vašem vrtu,  imate priliku i na proleće da to uradite. Svaka sorta ruža ima svoja pravila kako da se odstrane nepoželjne grane. Ako orezivanje ruža uradite kako bi trebalo, ruže će vaš trud nagraditi mnoštvom lepih i zdravih cvetova.

Prolećno orezivanje je eliksir za podmlađivanje ruža. Pravilo za sve vrste ruža je isto – bolesne i oštećene grane se odsecaju do kraja.

Jaki izdanci na sebi nose glavninu cvetova, tako da slabe izdanke temeljno skraćujemo. Rez mora biti pravilan i ukošen prema dole. Koristite baštenske makaze sa oštrim sečivima.

Orezivanje ruža penjačica

Prvih dve do tri godine one se ne orezuju.

penjacica ruza

Možete odseći neku granu ukoliko je ona prerasla željenu visinu. Cvetovi ove sorte ruža se obrazuju na bočnim granama starih izbojaka. Uklanjamo stare i oštećene grane u potpunosti i one grane koje nemaju mladica. Na ostalim granama ostavljamo 3-5 okaca, jer će se iz njih razviti nove cvetne grane. Ovom vrstom ruža ukrasite ulaze, kapije, “zamaskirajte” neugledne delove vašeg vrta.

 

penjacice

Mnogocvetnih ruže (grmolike)

Oštećene grane uklanjamo bilo kada u toku godine.

mnogocvetna ruza samba

Ukoliko su izdanci isuviše dugački možemo ih skratiti u svako doba. Na ovoj sorti ruža ostavljamo 4-6 okaca. S mnogocvetnim ružama imaćete u vrtu cvet tokom cele sezone, od proleća, pa sve do kasne jeseni.  Prvo cvetanje obično je u maju mesecu. Nakon cvetanja orežite ruže na visinu od 10-15 cm. Sledeće cvetanje će biti krajem jula i u avgustu. Tada su cvetovi nešto sitniji, ali su brojni. I nakon tog cvetanja orežite ruže na visinu od 15-20 cm. Treće cvetanje će biti u oktobru i cvetovi će ostati do prvih jakih mrazeva. One cvetaju u buketima i to veoma obilno. Njihove intenzivne i raznovrsne boje ostavljaju izuzetan vizuelni efekat na posmatarača.

mesano

Orezivanje ruža čajevki

Prvo uklanjamo stare grane (ukoliko je ruža starija).

ruze cajevke

Ostavljamo tri do četiri mlade i kvalitetne grane koje će tokom cele godine obilno cvetati. Ruža čajevka ima lep i postojan cvet koji dugo traje. Otporna je i zahvalna za gajenje. Ljubitelji ruža najčešće gaje ovu vrstu zato što objedinjuje intenzitet boje, miris i postojanost cveta. Koristi se kao rezani cvet.

cajevke

Orezivanje minijaturnih  ruža

Minijaturne ruže bi trebalo umereno orezivati. Najbolje vreme za to je jesen, a u proleće još malo skratite njene grančice. Napravite zanimljiv, loptast oblik. U toku cvetanja precvetale cvetove redovno uklanjajte.

orezivanje precvetalih cvetova

Isto pravilo kao i za sve ruže je da stare i oštećene grane orežete.

Orezivanje ruža stablašica

Orezivanje ruža stablašica zavisi od toga koja je vrsta ruže kalemljena na stablo. Kod kuglastih stablašica već u prvoj godini počinjete sa orezivanjem. Precvetale cvetove tokom sezone redovno uklanjajte.

stablasica ingrid

Da sneg ne bi polomio stablo, u jesen se kuglaste forme orezuju kao čajevke. U proleće se uklanjaju oštećene, izmrzle, osušene grane i grane koje se razvijaju prema sredini bokora. Glavne mladice se skraćuju na 20 do 25 cm, a bočne za trećinu.

ruze stablasice orezivanje

Kod padajućih formi ruža samo se uklanjaju stare grane.

ruza stablasica padajuca

Mladice iz te sezone ne bi trebalo orezivati. Grane skratite na pola. U toku leta odstranjuju se precvetali cvetovi, ispod vršnih listova. Nakon nekoliko godina počinje se sa podmlađivanjem i uklanjanjem starih grana.

Kao što i sami vidite, orezivanje je obavezno kod svih vrsta ruža. Pored toga važno je da redovno okopavate zemlju oko njih, a ne da dozvolite da rastu u korovu. Prihranjujte ih bar dva puta godišnje.

ruze stablasice bele

Bolesti ruža

Takođe, vodite računa o bolestima koje se mogu pojaviti. Ako primetite na vreme bolest ili štetočinu, onda neće biti problema. Promene se vide najpre na listu ruže. Najčešće bolesti su pepelnica, plamenjača i crna pegavost. Od štetočina je napadaju lisne vaši.

crvena ruza polegusa

Bilo kakvu promenu da vidite, obratite se stručnjacima u poljoprivrednim apotekama i oni će vam dati sredstvo s kojim ćete vaš problem rešiti.

Kratak vodič za sadnju i negu ruža možete pogledati na našem youtube kanalu.