Stiže nam proleće, alat u ruke i idemo na svež vazduh.

Mislim da je svima dosadila hladna zima i zatvoreni prostor. Doduše, ova zima i nije bila “prava zima”, ali ipak nismo provodili vreme van kuće. Kako su nam dani topliji i priroda se polako budi, tako smo i mi nekako veseliji i dobijamo volju i želju da provodimo vreme radeći u vrtu.

Ukoliko već posedujete vrt oko svoje kuće, iskoristite ove dane i pripremite teren za ovu sezonu.

Počnite sa sređivanjem travnjaka. Lepo održavan travnjak daje pravi akcenat celokupnom izgledu vrta. Uzmite grabulje i odstranite sa vašeg travnjaka suvo lišće, grančice i druge otpatke. Ako vam se čini da je na nekim mestima potrebno posejati novu travu, ovo je idealan vremenski period za to.

travnjak1

Posle čišćenja travnjaka pređite na orezivanje biljaka. Orezivanje ima tri glavna cilja:

– da reguliše rast biljaka

– da poboljša kvalitet cvetova i plodova (ukoliko ih biljka ima)

– da se ukloni ono što je oštećeno na biljci.

Večinu biljaka je trebalo orezati jesenas, ali ako niste to uradili onda možete i sada. Orežite i proredite žive ograde.

Nemojte rezati cvetne ukrasne grmove, jer neće cvetati ove sezone.

Ruže je, takođe, trebalo orezati jesenas, a sada se vrši dodatno orezivanje ukoliko su se vrhovi smrzli ili smo ostavili grane nešto duže nego što je trebalo.

orezivanje i fazoniranje10

Posle orezivanja idemo na okopavanje bašte. Rešite se nepoželjnog korova i osvežite tlo. Očistite kamenjar od trave. Ako su se neke biljke raširile više nego što bi trebalo, proredite ih. Neka bašta izgleda skladno, ne dajte da biljka koja je intenzivnija rastom prekrije (uništi) biljku koja se sporije širi.

okopavanje

Želite li da promenite mesto nekoj biljci, učinite to sada dok biljke miruju. Kada sve ovo uradite, onda je vaš vrt spreman da primi nove biljke. Napravite plan kako bi želeli da izgleda vaš vrt i krenite u nabavku novih biljnih vrsta. Kako oblikovati vrt i kako kombinovati boje u vrtu, pročitajte u našim blogovima.

sadnja_drveta

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.