Kombinacija ruža i perena najlepša je u julu mesecu

Polako se bliže godišnji odmori, a samim tim je i vreme da uživamo u našim vrtovima. Ponovo je u bašti uzbudljivo. Radovi oko sređivanja ruža i perena, šiblja i živih ograda već su završeni i sada nam preostaju uobičajeni poslovi kao što su okopavanje u lejama, prihranjivanje  biljaka, uklanjanje precvetalih cvetova i zalivanje (koje mora biti češće tokom leta).

ruze i simsir

Ukoliko leto bude darežljivo i pokloni nam sunčane i tople dane moći ćemo uživati u svemu što smo mesecima pripremali (sadili, presađivali, okopavali…). Najlepša je šetnja u jutarnjim časovima kada boje cvetova ruža, perena i sezonskog cveća očaravaju svojom svežinom. Šarene leje imaju svoje prednosti, jer vesele boje utiču na bolje raspoloženje.

ruze i alchemila molis

Prepustite se bajkovitim cvetovima i opojnim mirisima ruža. Posebno plemenito deluju ružičnjaci sa starinskim ružama, među kojima su često sorte sa punim i dugotrajnim cvetovima. Tek sa pravim pratiocima, ruže će biti glavne zvezde leje. Kraljicu cveća “opkolite” raskošnim bojama i oblicima cvetova perena. Lepota svake ruže biće bolje izražena ako se u njenoj blizini nađe neka trajnica.

ruze i scabiosa, coreopsis

Da ruže i perene ne bi predstavljale jedne drugima konkurenciju, oblici i boje njihovih cvetova trebalo bi da budu različiti. Suprotnosti stvaraju dinamiku i uzbuđenje.  Odlična kombinacija bi bila ruže sa perenama čije su cvasti u obliku sveća, kao što su žavornjak, lupinus, ljiljani i hemerokalisi.

Hajdučke trave možete saditi ispred ruža.

hajducke trave mix

Pošto ih imamo u svim bojama (bela, žuta, svetlo i tamno ružičasta i crvena) možete ih kombinovati sa svakom bojom. Na primer ispred crvenih ruža možete saditi žutu hajdučku travu, ispred rozih belu, ispred ljubičastih svetlo rozu, itd.

ruze kombinacija boja

Takođe, perene sitnih cvetova poput gipsofile, geranijuma, alchemile molis savršeni su za popunjavanje praznina u leji. Niske perene morate da sadite u grupama, jer kao pojedinačni primerci u društvu ruža izgledaju izgubljeno.

ruze lavanda i gipsofila

Vodite računa da perene dopunjuju ruže, a to znači da ne treba one da dominiraju bojom  i svojom raskoši nad ružama. Ukoliko su ruže roze boje, izbegavajte perene crvenih cvetova. Ako su ruže crvene, kao pratioce sadite plave ili žute perene (rudbeckia ili coreopsis).

crvena ruza polegusa

Izuzetno lepo izgledaju i leje koje su uređene u jednom tonu, ali u tom slučaju pažljivo birajte perene, jer se često dešava da jednobojna leja izgleda monotono. Daćemo vam primer žute leje. U sredini sadite žutu ružu stablašicu (može i visoka čajevka). Ispred nje može ići sa jedne strane niski coreopsis, a sa druge strane alchemila molis. U pozadini se sadi rudbeckia.

Lavanda se idealno uklapa sa ružama. Sadite je u grupama i dobićete pravi efekat u vrtu.

ruze, virak i salvije

Ružama je potreban prostor kako bi imale dovoljno mesta da se lepo razvijaju. Iz tog razloga perene udaljite od ruža najmanje pola metra. Tako će lišće imati dovoljno vazduha, a i smanjiće se opasnost od pojave gljivičnih oboljenja.

Ako vam se kombinacija koju ste napravili sa ružama ne dopada, već na jesen ćete imati priliku da to promenite. Presadite biljke i grupišite ih na drugi način, napravite novu kombinaciju koja će vas obradovati sledeće leto.

 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.