Suprotnosti se privlače – ovu izreku smo čuli dosta puta. Mnogi parovi izgledaju savršeno zahvaljujući svojim razlikama. Ovo pravilo ne važi samo u ljubavi, već će se i u bašti suprotnosti pobrinuti za uspešne i dobitne kombinacije. Uređenje dvorišta nije jednostavan posao, zato uzmite papir u ruke i pokušajte da skicirate gde ćete koju biljku saditi.

suprotnosti se privlače - razlicitie boje trajnica

Pokušaćemo da vam pomognemo i da vam damo nekoliko ideja koje možete primeniti u vašem vrtu. To ne mora biti kombinacija koju smo mi naveli u primerima, već možete da napravite nešto slično tome.

suprotnosti se privlače - ruze i lavande hortikultura

Suprotnosti se privlače

Često nam pogled na vrt bez kontrasta izgleda monotono i zamara oko. Da bismo prevazišli monotoniju u bašti najbolji recept za to je da spojimo ono što deluje nespojivo. Tako na primer markantne razlike u visini biljaka, kontrasti boja latica i igra oblika delovaće živahno i dinamično. Što su te razlike veće stvoriće se bolji utisak.

suprotnosti se privlače - hortikultura, uredjenje vrta

Najlepša je kombinacija crvene i zelene boje, ali pored toga izuzetno atraktivno izgledaju zajedno narandžasta i plava, žuta i ljubičasta boja. Belom bojom možete upotpuniti bilo koji prelaz između dve biljke koji vam se čini da ne izgleda baš najbolje. Bela boja je savršena boja, jer se slaže sa svim drugim bojama.

suprotnosti se privlače - zvezdan plavo ljubicasti

Izvanredni prizori se postižu i različitim oblicima cvetova i listova. Duguljaste cvasti poput ukrasne sveće (kniphofie), fizostegije bele, fizostegije ljubičaste, veronike izgledaju atraktivno u društvu krupnih i okruglih cvetova (npr. ruže, visokih astera, hortenzija…).

 

suprotnosti se privlače - ehinacea i visoke trajnice

Krupni cvetovi floksa ističu lepotu svestlozelenog lišća žutog irisa. Isto tako možete saditi ispred crvenog cotinusa irise. Uski cvetovi irisa su u potpunoj suprotnosti okruglom lišću ovog ukrasnog žbuna (cotinus “Royal Purple”).

suprotnosti se privlače - floks i iris kombinacije

Na ovoj fotografiji vidite kombinaciju trajnica koje su različite visine, različitih boja i oblika cvetova. Ipak, kao celina ova površina izgleda perfektno.

kombinacijja perena - uredjenje vrta

Nemojte preterivati sa ovakvim površinama. Neka jedan deo u bašti bude “šareniš”, a ostale površine neka bude svedene. Ako šarenilo vlada u celom vrtu, onda to neće biti dobro i delovaće neuredno i razbacano. Vodite računa o tome.

Kombinovanje biljaka sa kamenom

Kombinovanjem biljaka sa hladnim i čvrstim materijalima poput kamena, takođe mogu da se postignu uzbudljivi aranžmani.

kamenjar perene

Atraktivno izgleda krupno kamenje uz ukrasne trave koje imaju tanke vlati (Stipa, penisetum, miscanthus, carex “Bronze”, festuca “Elijah Blue”,…).

plava trava i kamen

Ovde vidite kombinaciju tri trave različite visine i različitih boja. Beo kamen samo daje dodatni kvallitet ovoj kombinaciji.

kombinacija trava

Pustite mašti na volju i pokušajte u vašem vrtu da spojite nespojivo. Možda će baš ta površina biti najlepša i privući će najviše pogleda. Nešto što možete videti u svakom drugom vrtu ne mami poglede i uzdahe i nije zanimljivo. Zato budite jedinstveni i pokušajte da napravite nešto novo, nešto lepo, nešto posebno, nešto samo vaše…