Posude za biljke mogu biti napravljene od najrazličitijih materijala, mogu biti različitih oblika i veličina i u zavisnosti od toga variraju im i cene. Izgled žardinjera i saksija predstavlja veoma važan detalj. One privlače pažnju i poglede i u vreme kada nema u njima posađenih biljaka. Zato je veoma važno da povedete računa o tome da se ukrasne saksije uklope u celokupan dizajn vašeg vrta ili terase.

Ako niste planirali da novac iz kućnog budžeta trošite na nove posude, onda budite kreativni i iskorisite ono što imate u svom domu. Evo nekih stvari koje ćete upotrebiti za vašu baštu.

STARE GUME

Da li imate stare gume smeštene u nekoj šupi ili garaži? Razmislite dvaput da li ćete ih baciti.

stara guma - kreativne ideje

One se mogu iskoristiti za baštenske žardinjere.

stare gume kreativne ideje

Postavite ih pored staze ili napravite poseban deo na travnjaku gde će se nalaziti. Potrebno je da u prazan prostor dodate zemlju pomešanu sa đubrivom. Nakon toga sadite cveće u njih.

stare gume kreativne ideje

Od starih guma napravite zanimljive oblike, likove životinja…

Stara guma će poslužiti i za malo jezerce.

stara guma jezero

GUMENE ČIZME

Svako od nas ima obuču koju čuva na tavanu ili u podrumu iz razloga “ako nekome nekada zatreba”. Te stvari najčešće ne trebaju nikome, pa ih prilikom generalnog spremanja bacimo. Ako, igrom slučaja, imate stare gumene čizme, probušite ih odozdo (da bi voda mogla nesmetano da prolazi) i u njih stavite zemlju. Posadite željeno cveće i stavite ih na zid ili ogradu. Eto novog zanimljivog detalja u vašem vrtu.

gumene cizme kreativne ideje

LIMENA BURAD

Ofarbajte ih željenom bojom, popunite prostor zemljom i sadite biljke.

stara burad kreativne ideje

STARI RAM

Ovo izgleda neobično i interesantno. Probušite jednu rupicu, zakačite biljku i ram okačite na drvo. Izgledaće kao trodimenzionalna fotografija.

stari ram kreativne ideje

SLOMLJENE GLINENE SAKSIJE

Kada razbijete glinenu saksiju, ne očajavajte. Pokupite sve delove i napravite nešto nesvakidašnje i zanimljivo.

polomljene saksije ideje

Ovu dekoraciju stavite na balkon ili terasu, ako imate alpinetum može i tamo da pronađe svoje mesto.

polomljene saksije ideje

STARO SUĐE

Verovatno u vašoj kuhinji postoji suđe koje je oštećeno ili ga jednostavno ne upotrebljavate iz nekog razloga. Iskoristite ga za sadnju cveća ili začinskih biljaka.

staro sudje kreativne ideje

STARI ORMAR I FIOKE

Naše bake su imale ovakve ormare. Kada ih nasledimo ne znamo šta ćemo sa njima. Obično završe u nekoj šupi gde godinama propadaju i na kraju ih bacimo. Iskoristite ga za sadnju biljaka.

stari ormar kreativne ideje

Bilo bi dobro da deo gde stavljamo ormar bude natkriven bar malo (od mnogo vlage i kiše će se uništiti).

stari ormar i fioke kreativne ideje

Najvažnije je da ne preterujete u ovim detaljima, jer može izgledati kičasto i napadno, naročito ako koristite mnogo boja. Opredelite se za jedan deo u vrtu koji ćete obogatiti ovakvim detaljima i onda će to izgledati zanimljivo. Ako ceo vrt bude “prekriven kreativnim idejama”, to neće biti skladno i lepo. Vodite se poslovicom “MANJE JE VIŠE”.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.