Neizbežan detalj današnjice, koji gotovo svako želi imati u svom vrtu, jeste vodena površina. Postoje mnogi novi trendovi u uređivanju vrtova, dodaju se svakojaki elementi, kombinuju se različiti stilovi, praktično spaja se i nespojivo. Vodeni detalj je nešto što ne može pokvariti izgled već postoječeg vrta. On ga može samo upotpuniti i dati mu posebnu draž.

bastensko jezero

Kolika će velika biti ta vodena površina zavisi od veličine dvorišta, od kućnog budžeta koji se može izdvojiti za ovaj detalj (što veća površina, to su veći finansijski izdaci) i od toga šta zapravo želimo. Neko će napraviti malu i plitku baricu ili jezerce,

plitko jezerce u vrtu

neko će poželeti mali vodopad u svom vrtu

fontana kamen

ili zidanu fontanu…

fontana zidana

Za bilo šta da se odlučite nećete pogrešiti. Fontana i vodopad iziskuju više novca i više uloženog rada da se naprave, a baricu ili jezerce možete napraviti i sami sa malo truda, kreativnosti i mašte. Vodite računa i o tome koliko vremena imate da posvetite uređivanju i održavanju ovog dela dvorišta.

malo jezerce

MESTO ZA VODENU POVRŠINU

To je najvažniji detalj o kom morate voditi računa, gde ćete “smestiti” vodenu površinu. To nikako ne sme biti ispod nekog drveta koje pravi hlad ili visokog šiblja. Opalo lišće tih biljaka taložilo bi se u vodi i samim tim je prljalo. Pošto i biljke i ribice traže dosta sunca i direktne svetlosti, idealno mesto će biti baš takvo.

BILJKE KOJE SE SADE U JEZERU I OKO NJEGA

Vodene biljke su neizostavni deo koji daje lepotu jezercu. Ulepšavaju prostor u vodi i prostor oko vodene površine. One će pokriti minimum 1/3 celokupne površine i mogu biti potopljene ili plutajuće. Koje ćete biljke izabrati stvar je ličnog ukusa. Postoje biljne vrste koje daju više kiseonika od drugih, postoje biljke koje daju miris, a one treće su jednom rečju samo “lepe” (nemaju nikakvu drugu funkciju, a ipak se najčešće opredeljujemo za njih).

najlepsi lokvanji

Oko jezera se sade barske trske i razne ukrasne trave koje čine da taj prostor izgleda što prirodnije.

jezerce sa travama

Ribice će doprineti da se uspostavi ravnoteža između biljnog i životinjskog sveta. Najlepše su ribice crvene boje, jer se vide ispod površine vode. Odaberite vrstu koja može opstati u klimatskim uslovima gde živite. Ako planirate imati ribice onda jezerce mora biti dublje (od 60 cm, pa na više).

PODLOGA ZA BAŠTENSKO JEZERCE

Kao podloga se najčešće koristi folija za jezera, mada i obična plastična kada može biti odlično rešenje kada se ukopa u zemlju. Bitno je da se dobro zamaskira, da se ne može na “prvi pogled” videti da je reč o običnoj kadi. Betonaža sa posebnim betonom koji ne propušta vodu je trajno rešenje, ali je potrebna veća investicija u samom startu. Folija mora biti minimalne debljine od 0,5 mm. Ne kupujte obične tanke folije, jer će se brzo pocepati i onda niste ništa napravili.

Detaljno o tome KAKO NAPRAVITI JEZERO U VRTU pročitajte u našem istoimenom blogu. Iskoristite ove zimske dane i isplanirajte kako bi vaše jezero, barica, fontana ili mali vodopad trebalo da izgleda. Napravite nacrt, vidite šta je sve potrebno da se ideja realizuje. Pripremite ono što možete već sada i olakšajte sebi posao na proleće. Kada otopli počnite sa radom i za kratak vremenski period napravite sebi malu vodenu oazu u kojoj ćete uživati tokom cele sezone.

japanska bašta i jezero

 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.