Jezero u vrtu je san svih onih koji vole bašte. Kako napraviti jezero u vrtu? Ovo je pitanje koje muči mnoge od vas. Pokušaćemo da pomognemo da rešite vaš problem.

Vodene površine su veoma dekorativne, daju posebnu energiju vrtu, unose sklad i mir između čoveka i prirode.

Jezero u vrtu će vam omogućiti da stvorite opuštajuću atmosferu u njegovom okruženju.

mesto za odmor jezerce - kako napraviti jezero u vrtu

Ono će oplemeniti vašu okućnicu, dodaće joj zvuk, pokret, miris, dodaće joj život. Istovremeno će pozvati i nove stanovnike u vaš vrt (žabe, ptice, ostale vodozemce…).

Azijska-basta - kako napraviti jezero u vrtu

Kako odrediti lokaciju za jezero?

Isplanirajte koje bi bilo idealno mesto za njega. Neka to bude u blizini vašeg mesta za odmor. Nemojte da ga pravite, na primer, ispred kuće da bi ga videle komšije i prolaznici, ako vi boravite u zadnjem delu dvorišta (iza kuće). U njegovoj lepoti vi bi trebalo da uživate, a ne neko treći.

Uklopite ga u već postojeći vrt. Gledajte da bude na mestu gde će ga sunce obasjavati minimum 5-6 h tokom dana. Ni slučajno ga nemojte smestiti ispod drveta, jer ćete tokom jeseni imati mnogo obaveza oko čišćenja opalog lišća i granćica.

kako napraviti jezero u vrtu – kopanje

Kao prvo odredite dimenzije jezera. Uskladite ih sa površinom komplet okućnice. Ukoliko imate više prostora onda neka dimenzije budu minimalno 2×2,5 metra. Što je površina jezera veća i efekat će biti bolji.

Mostic-u-vasem-dvoristu - kako napraviti jezero u vrtu

Oblik mora biti nepravilan, jer je tako u prirodi. Nećete nigde videti prirodno jezero u obliku kruga, kvadrata ili pravougaonika. Zato neka oblik vašeg jezera podseća na “bubreg” ili na “zrno pasulja”. Mogu se uklopiti i drugi oblici, tu imate potpunu slobodu.

2011_09_jezerce_u_malom_vrtu_1_909420843 - kako napraviti jezero u vrtu

Kopajte prvo stepenike. Prvi stepenik mora biti visine 5 cm i širine 30-tak cm. Tu će se posle postavljanja folije slagati kamenje. Drugi stepenik neka bude visine 15-tak cm i širine 30-tak cm. I na kraju iskopajte do dubine koju ste planirali. Strane jezera ne smeju biti vertikalne, već blago zakošene. Ako planirate da imate ribice, onda neka dubina bude minimum 1 m. U svemu ovome, vodite računa o nivelaciji terena.

dubina_jezera_za_sadnju_vodenih_biljaka - kako napraviti jezero u vrtu

Kada ste završili sa kopanjem onda dolazi na red

Postavljanje folije

Najbolje je da kupite foliju koja je napravljena baš za ovu namenu. Mi u našem rasadniku koristimo crnu foliju debljine 0,5 mm. Možete koristiti i deblju od 1 mm, ali nema potrebe. Ne kupujte jeftine folije i najlone! Vodite se starom poslovicom:”Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari”. Folija lošeg kvaliteta ili neki najlon brzo će se pocepati, ostaće jezerce bez vode, moraćete da sklanjate kamen, biljke i eto nepotrebne štete. I na kraju ćete opet otići i kupiti pravu foliju.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dobro izmerite dimenzije jezerca: dubina, visina, širina i na to dodajte još 50-tak cm, jer ćete taj deo koji bude na površini (van vode) ukopati u zemlju.

Foliju postavite u udubljenje i ispravite nabore. Polako sipajte vodu i dalje ispravljajte nabore. Folija će pod težinom vode da legne kako bi trebalo. Kada ste napunili jezerce do vrha, ostatak folije ukopajte u zemlju ili složite kamen na nju (to kamenje će držati foliju). Na prvi stepenik koji je u vodi takođe stavljate kamenje, pa ćete tako dobiti efekat da je vaše jezero u vrtu  izgrađeno od kamena. Vodite računa da je ne oštetite ako je kamen oštar. Ona ne sme da se vidi (u potpunosti je sakrijte sa kamenom). Koristite jednu vrstu kamena, kao i za kamenjar.

slaganje kamena

Druga varijanta, koja je malo skuplja od folije, jeste da betonirate sve, tj. da napravite beton koji ne propušta vodu. Kako ćete to uraditi, koji materijal je za to potreban, raspitajte se kod majstora zidara. To je trajno rešenje ako se uradi sve kako treba.

Kada ste sve ovo uradili onda pređite na uređivanje prostora oko jezerca.

Biljke u jezeru

Nije lepa gomila kamenja oko vode, nego je lepo zelenilo koje će da oživi taj kamen. Oko vode najlepše izgledaju razne trave, perunike, trske, hoste

perunike

Vodene biljke ćete naći u svakom bolje snabdevenom rasadniku. Evo nekih vrsta koje nudimo u našem rasadniku.

lokvanj

Naravno, najlepši je lokvanj, ali bez drugih biljaka jezero u vrtu neže izgledati kompletno. Mini barske trske su neizbežne za ovakve površine. Neke biljke ćete postaviti na prvi stepenik, neke na drugi, a lokvanju je potrebna dubina od minimum 40 cm. Mada, postoje i minijaturni lokvanji koji idu na manju dubinu.

mini trske

Mi biljke sadimo u saksije sa zemljom (redovna zemlja iz bašte) i postavljamo ih tako sa saksijama na dubinu koju biljka “zahteva”. Svake godine (ili svake druge) ove biljke u rano proleće delite na pola, stavite u dve saksije i vratite u vodu. Neke biljke su ukras jezera, a neke pročišćavaju vodu.

jezirka

U toku letnjih meseci dolazi do jačeg isparavanja vode. Vaša obaveza je da dopunjujete jezero koliko je to potrebno.

Što se tiče celog ovog projekta, verujte da ovo može svako napraviti. Potrebno je da sve dobro osmislite, da ste samo malo kreativni i rezultat je neminovan. Najskuplje u svemu ovome je folija ili beton sve ostalo je vaš rad.

Zemlju koju iskopate možete iskoristiti za kamenjar pored jezera.

Ovo što smo vam do sada objasnili je osnovno i sasvim dovoljno da jezerce izgleda savršeno. Ako su vam mogućnosti i želje veće vi možete dodati još mnogo detalja kao što je na primer mala vodena pumpa za fontane,

vulkan

možete ubaciti i rasvetu,

plutajuca-fontana-pond-jet-rasveta

a možete dodati i mostiće, itd. da ne nabrajam.

7292db3b551348928841779661d36865

Ukusi su različiti, u skladu sa vašom ličnošću napravite samo vaše jezerce. Neka ono bude slika vas i vaše energije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA