Nema lepo uređenog vrta bez četinara. Oni spadaju u vrstu koja se najčešće koristi prilikom uređenja vrtova. Razlog za to je njihova postojanost u svim vremenskim uslovima, zadržavaju svoju boju tokom cele godine, a to će vašem vrtu mnogo značiti u zimskom periodu kada večina biljnih vrsta “odmara”. Četinari svojom mirnoćom i lepotom plene i obogaćuju svaki prostor, bilo da je to travnjak ili neka žardinjera.

Sadnja četinara

Četinari se mogu kombinovati sa raznim cvetnicama, sa ružama, šibljem, listopadnim drvećem

cetinari sa ruzama

Naravno, bitno je uskladiti veličinu, oblik i boju četinara sa ostalim biljkama. Nećete kombinovati četinar koji raste 5 metara sa perenom od 5 cm, i slično. Mogućnosti kombinovanja su velike i daju vam neograničenu slobodu i kreativnost. Visoke četinare sadite u pozadini nižih biljaka ili kao solitere na travnjaku. Niže četinare sadite u kamenjaru, u malim bašticama, u ukrasnim posudama. Polegle četinare sadite uz stazice, na padinama ili ispred neke grupe biljaka.

četinari sadnja i nega

Što se tiče zemljišta veliki problem može biti kada zemljište ne propušta dobro vlagu. U takvim uslovima večina četinara ne može lepo napredovati, onda biljke polako gube boju i lagano umiru. Da to sprečite uradite drenažu tla. Četinari vole dobro propusno tlo, ne vole da se voda predugo zadržava kod korena.

Četinari – orezivanje

Veliki izbor varijeteta, boja i oblika krošnje pruža bezbroj mogućnosti za svakog ljubitelja lepo uređenog dvorišta. Ova zimzelena vrsta ima posebnu draž i obogaćuje svaki prostor, bilo da je to travnjak,

thuja_occidentalis_smaragd

mala baštica

juniperus skyrocket

ili da je zasađen u nekoj lepoj žardinjeri.

orezani cetinari

Većina četinara dobro podnosi orezivanje, pa se od njihovih krošnji mogu praviti najrazličitije forme i oblici. Doduše, za tako nešto trebalo bi da imate veštu ruku, i malo kreativnosti i mašte.

orezana tisa

Neke vrste “zahtevaju” orezivanje svake godine da bi im krošnja bila gušća i lepša. To su npr. četinarske lopte. Orezivanje obavite rano u proleće ili u jesen.

thuja golden globe

Četinari sa busenom – zalivanje

Njih sadimo tokom celog perioda mirovanja vegetacije, od polovine oktobra do kraja aprila meseca. Jedino izbegavajte period kada je zemlja smrznuta. Iskopajte rupu koja je dublja od busena bar 10-tak cm i šira takođe 10-tak cm. Usitnite tu zemlju i vratite tanji sloj u rupu. Zasadite biljku, vratite svu zemlju i dobro gazite oko nje. Isterajte sav vazduh iz zemlje. Zatim je dobro zalijte. Narednih nekoliko dana povremeno gazite oko biljke dokle god se zemlja oko biljke “pomera” . Posle sadnje zalivajte svaka 3 do 4 dana prve dve nedelje, a kasnije je dovoljno zalivanje jednom nedeljno, ali obilno. Nemojte da zalivate svaki dan po malo, to nije dobro za četinare, ali ni za druge višegodišnje biljke.

U toku letnjih meseci, kada su temperature visoke, zalivajte češće i po mogućnosti orošavajte biljku (to radite rano ujutro ili u večernjim satima). Ovo je nega četinara. Kao što vidite nije ništa komplikovano.

orosavanje cetinara

Što se tiče sadnje kontejnerskih sadnica četinara, proces je isti. Jedina prednost jeste što biljke koje su u saksijama možemo saditi tokom cele godine. Najbolja je jesenja sadnja četinara, ali može i u nekom drugom vremenskom periodu da se sade (pošto su u saksijama).

Četinari u žardinjerama

terasa-biljke-ukras-foto-decksbykiefer-1425903572-623821

U današnje vreme sve je veći broj okućnica koje nemaju travnatih površina, pa su ljudi prinuđeni da sade četinare i druge biljke u žardinjere. Ovo je mnogo teže nego gajiti četinar u zemlji. Ovim biljkama je potrebno mnogo više pažnje i nege, a uspeh i dalje nije zagarantovan. Žardinjera mora biti velika, dole probušena i malo podignuta od zemlje da voda može nesmetano da odlazi. Na dno žardinjere stavljamo krupniji kamen 5-6 cm, na njega sitniji i dodajemo sloj peska 5-8 cm. Na taj način pravimo drenažu koja će omogućiti oticanje vode. Stavljamo humus, zemlju dobrog kvaliteta i sadimo biljku. Biljka mora biti ukopana do prvih grana. Dobro sabite zemlju i obilno zalijte. Biljku ovako zasađenu je potrebno češće prihranjivati, bar 5-6 puta godišnje. Takođe je potrebno da je orošavate tokom letnjih meseci, a to bi trebalo da obavljate u jutarnjim ili večernjim satima.

četinari razni

Biljka u saksiji posle 2 godine traži promenu. U vreme mirovanja vegetacije presadite biljku u veći sud ili je izvadite, skratite korenje za nekoliko cm, a zatim vratite u isti sud, ali promenite zemlju (supstrat).

komplet vrt u saksijama četinari

Četinari – zaštita

Mlade biljke je potrebno zaštiti od jakih udara vetrova i isto tako im morate posvetiti pažnju prilikom jakih snežnih nanosa. Mokar i težak sneg može polomiti mlade grane ili iskriviti kompletnu biljku. Da biste to sprečili, mladi četinari se povezuju trakom ili kanapom na nekoliko mesta i time ćete sprečiti lomljenje grana. To se radi samo kod osetljivijih vrsta. Rano u proleće “oslobodite” biljku. Dok su četinari mladi mogu ih oštetiti glodari, psi ili neke druge životinje. Da biste ih zaštitili stavite pletenu žicu oko biljke. Oštećenje četinara od mraza (neke vrste) se ne može sprečiti, ali ta se oštećenja leče sama od sebe, tj. vremenom.

 

Related Posts