Četinari – kako ih kombinovati u vrtu?

Šta su četinari? Svi misle da su četinari zimzelene biljke igličastih listova, ali postoje i listopadni četinari (ariš). Četinari su biljke koje imaju šišarke. Oni zapravo čine strukturnu kičmu svakog vrta.

Tokom godine će vam se činiti kao da blede u pozadini višegodišnjih biljaka koje cvetaju, koje menjaju boju lista, ali u zimskom periodu oni će opet doći u prvi plan vrta. Tokom zime se cene njihovi graciozni oblici, njihova struktura i široka paleta boja (plavi, sivi, zlatno-žuti, sve nijanse zelene boje). Nema ništa šarmantnije u zimskim mesecima od grana prekrivenih snegom koje svetlucaju na mesečini.

četinari - kako ih kombinovati

Zahvaljujući svim ovim karakteristikama, nije ni čudo što ih baštovani vole. Relativno su laki za održavanje i dobro podnose niske temperature. Možete ih saditi pojedinačno, ali i u grupama.

Uskladite vašu baštu sa četinarima, ili da kažemo obrnuto – uskladite četinare sa potrebama vaše bašte.

Spororastući – patuljasti četinari – kako ih kombinovati?

Ovo je grupa četinara koja se sadi u grupacijama sa perenama, niskim šibljem ili ružama. Oni rastu veoma sporo i izgledaju kao niski žbunovi u grupacijama. Večina patuljastih četinara voli sunčana mesta sa dobro dreniranim i blago kiselim zemljištem.

četinari-kako-ih-kombinovati-2

Ukoliko je vaš vrt u senci, onda se opredelite za tise i chamacyparise. Smrče (picee) tolerišu sušu i alkalno zemljište.

Plava boja je uvek atraktivna u vrtu. Npr. picea pung. glauca globosa će biti veoma lep detalj u vrtu bilo da ga sadite na početku neke grupacije ili da grupišete tri sadnice, a oko njih posadite ružičaste erike ili anemone.

Zlatno-žuti četinari nisu omiljeni za sadnju. Večina kupaca kaže da izgledaju kao da su izgoreli ili da su bolesni. Ali, ako volimo žuto cveće, zašto ne bismo sadili i žute četinare.  Ove vrste najčešće koristimo da osvetlimo tamne zimske pejzaže. Večina žutih četinara će u senci postati zelena, zato vodite računa na kom položaju ih sadite.

četinari-kako-ih-kombinovati-4

Chamaecyparis pisifera filifera aurea ima viseće listove i izgleda jedinstveno u vrtu. Raste 10-20 cm godišnje, pa je veoma kompaktna biljka. Možete posaditi tri sadnice u grupi i okružiti ih sa crnom travom (ophiopogon japonicus) ili tamnom ajugom. Druga kombinacija su biljke višeg rasta kao što je sedum “Matrona” ili pashysandra terminalis.

Picea glauca “Conica” isto spada u spororastuće četinare, raste desetak cm godišnje, i odlična je za grupnu sadnju. Npr. kombinujte tri sadnice conice sa niskim crvenim i žutim berberisima. Druga varijanta je kombinacija conica sa niskim loptastim četinarima kao što su tuje danice ili patuljaste picee. Na ovoj fotografiji možete videti kombinaciju conice i zlatne spiree.

četinari-kako-ih-kombinovati-3

Polegli četinari

Polegli četinari se sade kao prvi stepenik u grupnoj sadnji. Sade se ispred viših biljaka i  sa njima se naglašava početak cele kompozicije. Koriste se i kao pokrivači tla. Zahvaljujući svojoj gustini sprečavaju rast korova i ulepšavaju površinu koja ne traži mnogo održavanja. Koju vrstu ćete odabrati zavisi od biljaka koje sadite kao centralne. Npr. ukoliko sadite visoke srebrne četinare, oko njih možete saditi polegle juniperuse zelene ili zlatno-žute boje. Ukoliko sadite visoke zelene četinare, oko njih možete saditi plave ili zlatno-žute juniperuse.

četinari-kako-ih-kombinovati-5

Visoki četinari

Visoki četinari se sade u vrtovima većih površina. Najčešće se sade kao soliteri na travnjaku ili u grupi od nekoliko biljaka. Rastu preko 10 m i prečnik im je širi od 3 m. Koren visokih četinara je dobro razvijen, pa morate voditi računa o tome na kojoj udaljenosti ih sadite u odnosu na kuću ili neki drugi objekat. Na ovoj fotografiji možete videti različite vrste i boje četinara.

cetinari kako kombinovati

Vrste četinara

Ovde možete videti kako izgledaju iglice svake vrste četinara. Mnogi sve vrste četinara nazivaju “jelka” ili “bor”. Ukoliko želite da ih razlikujte pogledajte ove fotografije.

– Picea – smrča

picea iglice

– Abies – jela – veoma slična picei, ali su iglice krače i deblje. Šišarke jele stoje uspravno kao sveće.

abies iglice

– Pinus – bor

pinus - iglice

– Taxus – tisa

taxus-tisa- iglice

– Thuja – tuja

tuja iglice

– Cedrus – kedar

cedrus-kedar- iglice

 

Related Posts

2 thoughts on “Četinari – kako ih kombinovati u vrtu?

  1. Svetlana kaže:

    Postovani,par puta sam uzimala biljke preko online prodavnice od vas interesuje me da li postoji mogucnost kupovina biljaka kod vas u rasadniku uz savete vasih strucnjaka koje biljke kupiti i kako saditi,u pitanju je travnjak i formirano brdo ispod drveta Paulonija?Polusenka,naravno uz slike.
    Hvala unapred,Svetlana iz Nove Pazove

    1. Poštovani, uvek možete doći u rasadnik da kupite biljke uz prethodnu najavu. Pošaljete nam skicu dvorišta i dogovorimo se za Vaše vreme dolaska. Pozdrav

Komentari su zatvoreni