6 saveta uspešnog baštovanstva

6 saveta uspešnog baštovanstva možda nije nešto što već niste znali, ali u moru informacija koje prikupljamo iz raznih izvora, ovi su definitivno od onih koje bi trebalo da primenite. Za sve u životu je potrebno vreme kako bi se savladale osnovne stvari i uspešnost, a gajenje biljaka i briga o svojoj bašti možda spada pod one koji traže najviše… Svi smo mi počeli od nečega i uz mnogo probe-uspeha-neuspeha došli do nekih svojih ličnih zaključaka za uspeh.

Predstavljamo vam neke savete o kojima možda niste ni razmišljali:

Savet 1 – Znajte najbolje vreme da zasadite svoj vrt

Ovo je definitvno jedan od najvažnijih saveta. Veoma je važno da pripremite kako svoj vrt, tako i sebe i svoje buduće radove u skladu sa temperaturama i klimatskim uslovima. Ukoliko niste sigurni kada je najbolje vreme da sadite željenu biljku, slobodno pitajte stručnjake (ili nas 🙂 ), ili potražite na internetu. Kako bi vaša bašta već s proleća dala lepe rezultate, veoma je važno znati kada je kojoj biljci period vegetacije.

6 saveta uspesnog bastovanstva1

Savet 2 – Sadite biljke koje će privući pčele

Da li znate da je za uspešnost vašeg vrta veoma važno da ga posećuju pčele? Posebno ukoliko planirate da osim ukrasnih biljaka, sadite i povrće, voće…  Sadnja medonosnih biljaka, osim što će ulepšati vaš vrt, biće i veoma korisna.

6 saveta uspesnog bastovanstva-pcele

Savet 3 – svaki dan radite pomalo

Nemojte žuriti. Kada se radi o radu u bašti, potrebno je da svaki dan provedete u njoj malo vremena. Forsiranje će dovesti do upale mišića, bola u leđima, a tada rad u vrtu više nije lep, zar ne? Zbog toga odredite male zadatke svaki dan, koje ćete sa lakoćom obavljati, a koji će zahtevati da svaki dan budete barem malo angažovani.

Savet 4 – đubrite redovno

Koristite redovno đubrivo ili kompost. Iscrpljivanje zemljišta i sadnja svake sezone neće dati odgovarajuće rezultate. Toliko mnogo informacija možete pronaći o tome kako đubriti biljke u zavisnosti šta im je potrebno. Ne zaboravite ni na vaš travnjak! Vodite računa o pravilnoj upotrebi đubriva. U suprotnom biste mogli da “spržite” biljke jakom koncentracijom ili neadekvatnom upotrebom.

malc kao dekoracija u vrtu

Savet 5 – Malč za dekoraciju i manje posla

Kako bi vaš vrt izgledao uredno, a kako biste smanjili obim posla, kada govorimo o okopavanju i čupkanju korova, razmislite o postavljanju malča. Takođe, tokom leta, zadržaće i dodatnu vlažnost u zemlji, koja je neophodna vašim biljkama, a tokom zime će štititi biljke od hladnoće.

Savet 6 – Baštenski alat

Kao i svakom majstoru, tako je i baštovanu važan alat koji koristi. Kada jednom naviknete na odgovarajući alat, tada je veoma teško da ga zamenite. Neadekvatan alat može izazvati žuljeve i povrede. Prema tome, vodite računa, da se nekada isplati dati i više novca za baštenski alat koji će vam trajati duže i biti ugodniji za korišćenje.

 

Related Posts