Kako napraviti kompost – jedno od čestih pitanja koje dobijamo od naših kupaca.  Pre svega, malo objašnjenje i uputstvo za sve one koji žele da počnu sa kompostiranjem.

Šta je kompost?

Kompost predstavlja skup organskog otpada, koji vremenom, truljenjem i raspadanjem stvara plodnu materiju – humus.
Humus se koristi kao odličan dodatak prilikom sadnje biljaka, za obogaćivanje zemljišta kvalitetnim organskim materijama. Pravljenjem komposta i dodavanjem humusa zemlji u koju sadite biljke, pospešićete njihov rast, razvoj i cvetanje. U kompostu se nalazi čitav mikro-svet kao što su bakterije, gljivice i ostali mali organizmi koji žive na površini organskog otpada. Ovi mikroorganizmi pospešuju rastvaranje organskih materija i sve se to dešava u jednom malom ekološkom lancu. Rastvaranjem organskih materija dolazi do formiranja čistog, crnog, rastresitog humusa.

kako-napraviti-kompost1

Gde se u prirodi nalazi humus?

Humus, odnosno razgrađenu bio-materiju, možete pronaći uglavnom u šumi, u starim, šupljim i trulim panjevima, na dnu šumskog tla, gde se vremenom nagomilava razgrađena šumska organska materija.

Kako napraviti kompost – početak?

Ukoliko imate dvorište i vrt, nije teško započeti svoj kompostnjak. Prvo što je potrebno, jeste da odredite jedan ćošak, deo u vašem vrtu koji nije mnogo vidljiv i koji neće smetati u budućnosti. Takođe je bitno da to mesto bude u blagoj senci. Naslage organskog otpada moraju da budu direktno na zemlji, a ne na betonu ili na najlonu, pošto višak vlage mora na prirodan načim odlaziti. Od letvica je potrebno da napravite graničnik u koji ćete odlagati organski otpad:

kako-napraviti-kompost2

Takođe, ovu ogradu za kompost napravite tako, da nakon godinu-dve, imate mogućnost da od dole izvadite kompost koji se razgradio – odnosno humus.

Kako napraviti kompost – šta sve mogu da iskoristim?

Osim što ćete sačuvati razne kvalitetne organske materije kada pravite kompost, vi ćete delom uticati i na ekologiju, jer će u vašoj kanti za smeće da se nađe mnogo manje sadržaja. U kompost možete bacati bukvalno sve što je organskoh porekla, što ne sadrži plastiku, staklo ili najlon, na primer:

 • lišće koje skupite tokom jeseni
 • travu koju skupite nakon košenja
 • komadiće kora od dreveća
 • otpatke iz domaćinstva: ljuske od jaja, ljuske od krompira, ostatke povrća, čak i ostatke od hrane koja se nije pojela i koju biste bacili, talog od kafe, kesice čaja

kako-napraviti-kompost

Kako napraviti kompost – šta treba izbegavati?

U kompost ne bi trebalo da bacate:

 • otpatke mesa i kostiju
 • masnoću i ulje
 • mlečne proizvode
 • debele grane
 • lišće od oraha
 • drvo ili koru koji su tretirani hemijskim sredstvima

Detaljnije o tome možete pročitati na našem blogu 11 stvari koje ne bi trebalo kompostirati.

Koji su neophodni uslovi za stvaranje komposta?

Organski otpad počinje da truli na prirodan način. Faktori koji utiču na pravljenje komposta su temperatura, vlaga i količina vazduha. Prozračnost će obezbediti kvalitetni sastojci, a bilo bi poželjno i da ponekad promešate smesu da ne bi došlo do manjka kiseonika. Temperatura je ključni faktor, zato je važno da obezbedite senovito mesto, pošto će sama prirodna reakcija podići temperaturu na 60 stepeni, što je neophodno za odvijanje prirodnog procesa truljenja. Sunce nije potrebno pošto može da isuši kompost i u tom slučaju će se zaustaviti reakcija.

kompost-humus

Kako da znamo da je kompost spreman za korišćenje?

Kompost bi trebalo da izgleda kao i kada ga kupite u radnji. Kada ga stisnete u šaci, trebalo bi da zadrži oblik zatvorene šake. Ako iz njega curi voda, onda ima previše vlage, a ako se rasipa, onda nedostaje vlaga i u tom slučaju je potrebno da ga zalijete. Treba napomenuti da se kompost najbolje pravi ako usitnite sastojke. Veči komadi otpada se sporije razlažu.

Kompost je gotov kada ima prijatan miris koji podseća na miris sveže zemlje i kada je rastresit. Ukoliko miris nije prijatan, onda proces kompostiranja nije završen ili su se u kompostu našle materije koje nisu smele.

Kako da ubrzam proces kompost – humus?

Ukoliko ne želite da čekate godinu do dve da vaš kompost pređe u humus, ovaj proces možete ubrzati dodavanjem kalifornijskih glista u vaš kompost. One vredno rade i veoma ubrzavaju proces razgradnje.

 

 

Related Posts

One thought on “Kako napraviti kompost?

 1. Mark kaže:

  Thanks for your blog, nice to read. Do not stop.

Komentari su zatvoreni