Promene temperature, jaki mrazevi kad im vreme nije i olujni hladni vetrovi utiču na sve biljke, posebno na neautohtone sorte.

Baštovanima je potrebna posebna priprema kako bi zaštitili biljke od štetnih efekata koje im zima može naneti. Snežni pokrivač i drugi zaštitni slojevi mogu pomoći osetljivim biljkama da prežive bez većih problema.

biljke-kojima-je-potrebna-zaštita-zimi

Sneg je zapravo savršena izolacija za vaše biljke. Sneg izoluje, podiže temperaturu zemljišta, štiti uspavane biljke od drastičnih temperaturnih promena  i održava ih hidratizovanim.

Ledeni i suvi vetrovi uzimaju svoj danak na otkrivenim krošnjama i mladim izdancima, ali snežna barijera između njih i temperature vazduha štiti od svega toga.

Sem toga, snežni pokrivač se polako topi, na taj način korenje biljaka je osigurano besplatnim navodnjavanjem “kap po kap” u skladu sa prirodom.

snezni pokrivac na biljkama

PRIPREMA ZA ZIMU

Izaberite izdržljive biljke koje podnose klimatske uslove u kojima živite. Pravim izborom vrsta nećete imati potrebu da radite dodatnu zaštitu. Zimzelene biljke ispuštaju vlagu kroz lišće ili iglice tokom cele zime, pa je u jesen veoma važno obezbediti dovoljno vlage u zemljištu, a zatim dodati sloj malča pre nego što se zemlja smrzne. Uverite se sami da li biljke imaju dovoljno vlage, ako nemaju zalijte ih pre najave niskih temperatura.

snezni pokrivac1

Međutim, uvek postoji neka biljka koju želite da imate, a ona ne može da prezimi bez zaštite. U zavisnosti od vrste biljke radićete i njenu zaštitu.

Na primer, magnolije imaju plitak koren pa je potrebna zaštita korena dok su sadnice mlade. Da bi se koren biljke zaštitio dodajte sloj malča u kombinaciji sa nagomilanim suvim lišćem jer to ne samo da štiti koren biljke, već i zadržava vlagu.

Biljke koje nemaju čvrsto stablo, a visoke su, poduprite štapom i privežite da ih sneg ne bi slomio. Tu se najčešće radi o mladim sadnicama drveća.

Što se tiče visokih ukrasnih trava važi isto pravilo, privežite ih da ih velike količine snega ne izlome.

snezni pokrivac na ukrasnim travama

Zimzelene ukrasne biljke zaštitite agril folijom da listovi ne dobiju oštećenja od niskih temperatura.

Kod nekih biljaka potrebna je zaštita kalemljenog dela. Ovde pre svega mislimo na ruže stablašice. Ukoliko su posađene u bašti onda kalemljeni deo zaštitite agril foliijom ili jutanim džakom.

zastita ruza stablasica

Ako su vaše ruže u saksijama, odnosno žardinjerama, možete ih staviti u prostoriju gde temperatura ne ide ispod nule, a ima dovoljno svetlosti. Važno je da ne zaboravite da ih povremeno zalijete. Koliko često će zalivanje biti, zavisi od zemlje u kojoj je ruža posađena i od temperature prostorije u koju ste je uneli.

dren - ukrasni grm

 

KASNI MRAZEVI

Poslednjih godina više problema biljkama prave kasni mrazevi krajem marta i tokom aprila meseca. Ranijih godina nismo imali često takve situacije, ali u novije vreme ovo postaje uobičajeno.

Rast temperature u martu podstiče i naše biljke da krenu sa mladim listićima i pupovima. Nakon toga nam stigne jak mraz koji za jedan dan uništi sve to što je krenilo. Da biste ovo sprečili, obavezno pre najave kasnih mrazeva pogledajte koje su biljke isterale mlade listove i pokrijte ih agril folijom. Najčešće ti mrazevi traju samo nekoliko dana, pa bi bila velika šteta da ostanete bez nekih omiljenih biljaka u vrtu zbog male nepažnje.

snezni pokrivac stiti biljke

Baštovanima je potrebna posebna priprema kako bi zaštitili biljke  od štetnih efekata koje im zima može naneti. Snežni pokrivač i drugi zaštitni slojevi mogu pomoći osetljivim biljkama da prežive bez većih problema. Zato, neka pada sneg! Vašim biljkama će biti bolje pod snežnim prekrivačem koji je poklon majke prirode. I ne samo to, snežni pokrivač izgleda savršeno na biljkama u toku zimskih noći.

zimska noc

Sledeći put kada budete gunđali što morate čistiti sneg, zapamtite da su te pahuljice izolacija za vaše biljke.