Kao i na početku svake godine, tako i ove, okrećemo novi list u kalendaru. Počinje nova godina, imamo nove planove i ciljeve, donosimo važne odluke. Obećajmo sebi da ćemo biti snalažljiviji, pozitivniji, originalniji  i da ćemo se okrenuti zdravom načinu života. Svu tu dobru energiju trebalo bi da prenesemo i na naše biljke.

Kako je današnji svet veoma neizvestan, pa čak i zastrašujući, sreću možemo pronaći u uredjenju vrta. Vrt nam poklanja mir, inspiraciju i vizuelni užitak.

uredjenje vrtova

Evo nekoliko novogodišnjih odluka koje nas mogu pokrenuti i učiniti da ova godina bude bolja od prethodne.

1. UČIMO OD BILJAKA

Naše bašte nam daju mnoge lekcije koje bi trebalo da naučimo, bili mi toga svesni ili ne. Najvažnije čovekove osobine se neguju i razvijaju baš u negovanju vrta. Tu se radi o strpljenju, upornosti, originalnosti, kreativnosti i percepciji. Sada je pravo vreme da svaki baštovan prepozna šta je pošlo po zlu prethodne godine i da se zalaže da ne napravi istu grešku i ove godine. Isto tako, pravo je vreme i da razmislite o prošlim uspesima i da ove godine napravite plan kako da vaš vrt izgleda još bolje.

berberisi i hortenzije paniculate

Čovek se uči dok je živ, poslovica koju bi trebalo svi da prihvatimo i da ne prestanemo sa učenjem po završetku škole (što večina uradi). Danas je internet dostupan svima. Ne mora se tražiti enciklopedija u bibliotekama i sajmovima knjiga, ne mora se ništa platiti, besplatno je…, potrebno je samo čitati.

2. NAVODNJAVANJE

Mi ne možemo znati da li će ova godina biti kišna ili sušna, pa je zato dobro uvesti navodnjavanje kap po kap. Danas to nije skupa i velika investicija, a isplati se veoma brzo.

3. TRAVNJAK

Travnjak mora redovno da si kosi i da se zaliva. Za travnjak kažemo da je “lice našeg doma”. Uredan i negovan travnjak je svakako najvažniji, ali ukoliko ne želite da negujete velike travnate površine smanjite ih tako što ćete formirati “ostrva od biljaka”.

travnjak navodnjavanje

4. INVAZIVNE BILJKE

Vodite računa o tome koje biljke sadite, da li su invazivne ili nisu. Ako se biljke brzo šire ugušiće druge biljke, koje su sporijeg rasta, i površina će izgledati neugledno. Invazivne biljke sadite na velikim površinama kao živu ogradu ili kao detalj u kombinaciji sa visokim četinarima ili drvećem.

syringa dark purple1

5. OTROVI

Izbacite toksične hemikalije i primenite zdravija rešenja da se izborite protiv insekata, korova i bolesti. Što se tiče đubrenja koristite organski kompost umesto sintetičkih proizvoda. Na ovaj način štitite naše vodene tokove i utičete na zdraviju životnu sredinu.

6. RAZMNOŽAVANJE

Pošto znate da je neke biljke teško nabaviti, neke rastu sporo ili su kratkotrajne (jednogodišnje i dvogodišnje cvetnice), planirajte unapred i takve biljke razmnožite semenom, deljenjem ili reznicama. Na ovaj način ćete uvek imati svoje omiljene biljke u vrtu bez izlaganja dodatnim troškovima. Nove biljke koje proizvedete možete poklanjati drugima. Pravi ljubitelj cveća će se više obradovati cvetu nego bilo kakvom drugom poklonu.

razmnozavanje sukulenata

7. BORAVAK U VRTU

Izađite u vrt i posvetite se tome. Uklanjajte korov, sadite nove biljke, orezujte grmove, skupljajte lišće ili jednostavno samo šetajte i divite se vašim biljkama. Ukoliko se zaista posvetite baštovanstvu vi i više vežbate. Neko odlazi u teretanu ili fitnes klub, a pravim baštovanima vrt je teretana pod vedrim nebom.

rad u vrtu - hormon srece

Smatra se da jedna vrsta bakterije koja se nalazi u zemljištu povećava oslobađanje serotonina, hormona sreće, u našem mozgu. Kada radimo u bašti, kopamo i sadimo, dolazimo u kontakt sa ovom bakterijom. Oni koji imaju svoju baštu kažu da se njihove “zalihe” hormona uvećavaju i da ih rad u bašti čini srećnim. Mogli bismo reči da je bašta u današnje vreme jedan antidepresiv za čoveka. Iz ovoga možemo izvući zaključak – koliko mi dajemo vrtu, biljkama i cveću, toliko ćemo i dobiti zauzvrat – .