Virak – alchemilla molis – je vrsta listopadne trajnice koja se uzgaja  širom sveta kao ukrasna biljka. Drugi naziv za ovu cvetnicu je – damin plašt -.

ALCHEMILLA MOLIS – OPIS

Virak – alchemilla molis – ima svetlo zelene listove koji na sebi zadržavaju vlagu nakon kiše ili rose. Te kapljice deluju kao ukrasne perle na listovima i to je dodatni ukras ovoj biljci. Cvetovi su u grozdovima, sitni i zvezdasti, zelenkasto-žute boje. Oni se uzdižu neposredno iznad lišća od kasnog proleća do sredine leta.

alchemila mollis - virak1

Virak dostiže visinu 30-40 cm i širi se 40-60 cm. Sklon je širenju semenom, pa može postati i invazivan u vrtu. Da biste to sprečili uklonite precvetale cvetove i samim tim ćete podstaći još jedno cvetanje u toku godine. Cvet alchemille molis se koristi za sveže cvetne bukete, ali i za sušene aranžmane.

alchemila molis sa ruzama i salvijama

SADNJA

Virak – alchemilla molis – je jedna od retkih biljaka koja će biti lepa i na suncu i u senovitom delu vrta. Najvažnije je da tlo bude vlažno i dobro drenirano. Ako je sadite na suncu i tokom leta biljka ostane bez vode listovi će dobiti opekotine i biljka neće izgledati lepo. Zato je važno da tokom letnjih meseci više vodite računa o zalivanju.

Ova biljka je na neki način zanemarena u hortikulturi i ne sadi se često. Međutim, spektakularne kombinacije se postižu sadnjom ove biljke u grupama.

Virak se sa svojom formom stapa skoro sa svim biljkama i pravi nesvakidašnje kombinacije.

Ovde imate primer kako izgleda virak u kombinaciji sa ružama. Kompozicija izgleda u isto vreme “divlje” i prirodno.

virak - alchemila molis i ruze

Jedna od najčešćih kombinacija ove biljke je sa lavandom ili salvijama. U isto vreme cvetaju sve tri vrste, pa su iz tog razloga ove kombinacije najčešće.

virak - alchemilla molis lavande

Kao što smo i napisali, alchemilla će biti lepa i u senci. Evo jednog primera sa hostama. Ovde je u pitanju hosta koja dostiže visinu višu od alchemile, pa se iz tog razloga alchemilla sadi ispred, u prvom redu kombinacije.

virak - alchemilla molis u senci

Iz ovoga što smo napisali možete i sami videti da je ovo biljka koju ćete lako gajiti, koja vam neće praviti probleme što se tiče bolesti i štetočina, a istovremeno će vam pružiti neverovatan vizuelni efekat u vrtu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.