Močvarni hibiskus (hibiskus moscheutos) je višegodišnja grmolika biljka poreklom iz močvara, vlažnih livada i šuma od Ontaria do Floride (sam naziv biljke to govori). Ovo je biljka koja fascinira svojim krupnim cvetovima koji mogu biti bele, krem, ružičaste, crvene boje.

hibiskus mocvarni ruzicasti - hibiskus moscheutos pink

IZGLED MOČVARNOG HIBISKUSA

Cvetovi mogu biti prečnika i do 20 cm (izgledaju kao tanjiri iz daljine). Cvet ima pet latica koje se preklapaju, traje jedan do dva dana, ali se novi cvetovi brzo otvaraju, tako da biljka u periodu od jula do septembra izgleda očaravajuće. Ovu biljku obožavaju pčele, leptiri i ptice i redovno je posećuju tokom leta.

Listovi su veliki u obliku srca, zelene boje, sa donje strane kao da imaju sitne dlačice. Postoje i vrste močvarnog hibiskusa koje imaju tamno crvenu boju lista. U novije vreme sve je više različitih hibrida koji krase naše bašte.

Biljka dostiže visinu od  1 – 2,5 metra, a širi se od 70 – 150 cm, što isto zavisi od vrste koju izaberete. Koju ćete vrstu izabrati zavisi od prostora gde želite da sadite biljku.

hibiskus močvarni beli1

SADNJA MOČVARNOG HIBISKUSA

Močvarni hibiskus se najčešće sadi na vlažnim terenima. Odgovara mu zemljiše koje je bogato humusom, mada je biljka tolerantna i na tlo lošijeg kvaliteta. Preporučuje se redovno zalivanje biljke, naročito tokom leta kada su temperature visoke. Biljka će biti najlepša ako je sadite na punom suncu gde je cirkulacija vazduha dobra i gde je biljka zaštićena od udara jakih vetrova.

U jesen orežite biljku skroz do dole. Novi izdanci će krenuti kasno na proleće, ali čim se pojave njihov rast će biti veoma  brz. Ova vrsta se razmnožava semenom ili deljenjem biljke u proleće. Veoma dobro podnosi niske temperature.

močvarni hibiskus- hibiskus moscheutos

Močvarni hibiskus se veoma često sadi u grupama, ali i pojedinačno. Niže vrste možemo kombinovati sa četinarima i raznim ukrasnim šibljem, a visoki hibiskusi se sade kao pozadina nižim četinarima ili ukrasnim grmovima. Takođe, ovu biljku možete gajiti i u žardinjerama.

U našoj ponudi možete naći ove vrste močvarnog hibiskusa:

–  Močvarni hibiskus beli 

močvarni hibiskus beli - hibiscus moscheutos

–  Močvarni hibiskus ružičasti

hibiskus močvarni ružičasti

 

 

2 thoughts on “Močvarni hibiskus – hibiscus moscheutos

 1. Svarc milka kaže:

  Koje boje mocvarnog hibiskusa imate i molim cenu

  1. Imamo bele i roze, cena sadnice je 1100 din.
   U linkovima u tekstu možete videti cene.
   Pozdrav

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.