Najviše vremena u vrtu provodimo tokom proleća i leta. U proleće se sve polako budi, počinje da živi, pa i mi u vrtu počinjemo da uživamo. Posmatramo svaki novi cvet, novi list na grani, očekujemo da nove biljke, koje smo prethodne godine posadili, procvetaju i da im poželimo dobrodošlicu u našoj bašti.

Tokom godine vidimo ako nam se neka kombinacija boja cvetova ili vrsta ne dopada i sada je pravo vreme da to promenimo, tj. da biljke presadimo. Ovo možete da radite u vreme mirovanja vegetacije (od sredine novembra do sredine marta i to kada je temperatura u plusu).

Sada, dok sve miruje, planirajte vrt za ovu godinu.

zimska basta

Četinari u vrtu

Idite dalje od isključivo zelene boje četinara. Doduše, najviše ih ima u zelenoj boji, ali budite malo kreativniji, pa dodajte četinare drugih boja. Dodajte srebrne, zlatno-žute i šatirane vrste. Pod belinom snega najbolje će izgledati zlatno-žuti četinari. Tokom zime se vidi ovaj nedostatak u vrtu. Od proleća do jeseni, dok imamo i druge biljke u bojama, ovo ne predstavlja neki problem, ali u toku zime kada samo njih imamo i vidimo, onda je bitno da imamo i tu neko “šarenilo”.

vrt tokom zime

 

Nedostaci u vrtu

Kada opadne lišće sa drveća i šiblja, onda se vide sve mane našeg vrta. Tada pogledajte koje su to površine koje možete dopuniti vrstama koje će tokom zime izgledati atraktivno. U prethodnim tekstovima smo spominjali koje su to biljke. Zima je idealno vreme da razmislite gde da posadite drveće ili šiblje kako biste sakrili svoj novi bazen, šupu ili neki stub. Ovakve stvari se mogu lako kamuflirati i za samo nekoliko godina imaćete svoju privatnost. Opredelite se za drveće koje brzo raste kao što su breze ili lipe. Ovo drveće izgleda zanimljivo i tokom zime kada im grane budu prekrivene snegom ili ledom.

vrt tokom zime

Zaštita od pogleda

Procenite odakle dopiru neželjeni pogledi. Nemojte nas pogrešno shvatiti, volimo mi naše komšije, ali ne moraju baš sve da vide. Ipak je potrebno da se stvori doza privatnosti u jednom domu, kako u zatvorenom, tako i na otvorenom prostoru. Živa ograda će biti rešenje za ovaj problem. Živu ogradu možete formirati od mnogih vrsta, kako zimzelenih, tako i listopadnih (preko zime niste u vrtu, pa neće biti problem što se sve u tom periodu vidi ukoliko se opredelite za listopadnu biljku). Za koju biljku ćete se opredeliti zavisi od toga da li je to senoviti ili sunčani deo, da li želite da biljka raste do 2 m ili više, i od ostalih faktora koji su za svaki vrt specifični.

pirokanta crvena - vatreni trn

 

Posetioci u vrtu

Ukoliko želite da vaš vrt posećuju ptice, leptiri, pčele i druge životinjice, posadite biljke koje imaju bobice, koje imaju jarke boje cvetove i lep miris. Za ptice sadite viburnume, berberise, ilekse… za pčele medonosne biljke. U zavisnosti od površine vrta izabraćete niže ili više vrste.

Ovde smo samo okvirno naveli o čemu bi trebalo da vodite računa prilikom planiranja vrta. Ako vam je dosadilo da gledate iste biljke, onda unesite malo promene i osvežite vrt novim i zanimljivim biljkama.

Detaljniji tekst o ovoj temi pročitajte u našem blog tekstu kako dizajnirati vrt.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.