Galiardija je višegodišnja trajnica koja je kod nas poznata pod nazivom kokarda. Cvetovi ove biljke su krupni i veoma upadljivi. Galiardija dostiže visinu od 30-60 cm, što zavisi od vrste, a širi se u prečniku i do 70 cm. Cveta tokom celog leta, od juna do oktobra, a nekada cvetovi stoje i do prvih mrazeva. Uvek uklanjajte precvetele cvetove, jer ćete na taj način podstaći novo cvetanje biljke. Zbog njenih fantastičnih cvetova obožavaju je pčele, leptiri i bubamare.

galiardia zuta

 

Sadnja galiardije

Što se tiče sadnje ove biljke, ona zaista nije zahtevna i ne bira tlo. Podnosi veoma siromašna zemljišta, ali će najlepša biti na plodnom i peskovitom tlu, gde je zemlja dobro drenirana (tu će se najbrže širiti). Ne voli previše vlage, pa je veoma važno da je preterano ne zalivate. U suprotnom će doći do truljenja korena. Sadite je na sunčanom mestu, voli svetlost, ali trpi i velike oscilacije u temperaturi. Kada sadite ovo biljku u vrtu, najlepše će izgledati ako sadnice grupišete. U tom slučaju sadnice sadite na rastojanju od 40-50 cm. Najbolje će izgledati u rubnim zasadima ispred viših biljaka.

galiardija

Dobre kombinacije su galiardije i ukrasnih trava, kao što su stipa tenuisima i penisetum. Ona može biti i središnja biljka na nekoj površini, a oko nje sadite jednogodišnje cvetnice ili nisku plavu travu – festucu glaucu. Takođe, možete je saditi i u ukrasne žardinjere i saksije na terasama. Celo leto će ulepšavati taj prostor.

galiardija crvena

Galiardiju možete razmnožavati semenom ili deljenjem korena. Veoma je otporna na bolesti i štetočine.

Vrste galiardija

Galiardija ima mnogo vrsta, to je cveće živih i veselih boja. Cvetovi su uglavnom dvobojni (žuto-crveni), ali ima ih i u svim nijansama žute, narandžaste, ružičaste i crvene boje. Najzastupljenija je vrsta “Arizona Sun“. Ovu vrstu ćemo često videti u vrtovima naših baka.

galiardija1

 

Kada biljka precveta i latice otpadnu, na stabljici ostaju zeleno-crvene kuglice koje se postepeno suše i smanjuju.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.