Ehinacea – lekovita i ukrasna biljka – ovo je višegodišnja biljka (trajnica) koja formira cvetove na granama visine 50-120 cm, što zavisi od vrste. Postoje niže vrste, kao što su ehinacea “Baby Swan Pink“, ehinacea “Baby Swan White” i “Green Twister” . One dostižu visinu do 50cm. Posebno je lepa ova treća vrsta pošto nema stalnu boju cveta, dok su cvetovi mladi latice su limun-žute boje, a kada se otvore onda je sredina ružičaste boje, a ivice su žuto-zelene.

ehinacea green twister1

Vrste koje dostižu veću visinu su ehinacea “Purpurea” i visoka bela, i žuta ehinacea “Mellow Yellow”, one su i najzastupljenije u našim vrtovima. Dostižu visinu 70-110 cm. Pored ovih vrsta što smo nabrojali, postoje i nove sorte koje još nisu toliko zastupljene kod nas.

Iz korena biljke će se svake godine razviti veći broj nadzemnih izdanaka koji se pri vrhu granaju. Njene grane su čvrste, ne savijaju se pod naletom vetra. Znači, svake godine imaćete širu biljku u vrtu. Možete je kombinovati sa drugim ukrasnim perenama.

Ovde možete videti odličnu kombinaciju dve vrste ehinacee i visokog floxa.

ehinacea - ukrasna biljka

Jedna od veoma efektnih kombinacija je sadnja ehinacee pored rudbecie.

rudbecia i ehinacea

Ehinacea – sadnja

Ukoliko se opredelite za sadnju nižih vrsta ehinacea, onda neka rastojanje između sadnica bude 35-40 cm, a ukoliko sadite vrste koje rastu preko 100 cm, onda rastojanje između sadnica može biti i veće, od 50-60 cm. Bitno je da grupišete sadnice iste boje, tako će u vreme cvetanja ova biljka da vam pruži neverovatan prizor. Ehinacea se sadi u pozadini nižih perena ili niskih grmova. Niske perene cvetaju tokom proleća i kada se završi njihov cvet, onda počinje da cveta ova divna biljka. Period cvetanja ehinacea je leto, od juna do septembra. Precvetale cvetove orežite i tako ćete produžiti period cvetanja ove biljke. Zbog njene boje pčele i leptiri će biti redovni posetioci vašeg vrta.

ehinacea baby svan white1

Uspešno je možete gajiti i u žardinjerama i u saksijama. Njen cvet traje dugo, pa ga možete koristiti i kao rezani cvet.

Ehinacea voli sunčano mesto, mada je tolerantna i na blagu senku. Najvažnije je da je zemljište gde je sadite dobro drenirano, da se vlaga ne zadržava kod korena biljke, pošto ona ne podnosi previše vlažno tlo. Pre nego što je zalijete uverite se da je zemlja dobro isušena.

ehinacea3

Zanimljivosti o ehinacei

Ovu biljku su koristili davnih dana Indijanci kao lek protiv raznih kožnih bolesti, a najveća njena primena je bila protiv ugriza zmija. Krajem XIX veka naučnici su ustanovili da ova biljka jača imuni sistem organizma i od tada počinje da se koristi u mnogim farmaceutskim i kozmetičkim proizvodima.

2 thoughts on “Ehinacea – lekovita i ukrasna biljka

  1. Želela bih da dobijem seme od ehinacije.Ko to prodaje i kako.

    1. Mi ne prodajemo semena, već sadnice. Pozdrav

Komentari su zatvoreni